4 lata temu

Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w rodzinie kucharza, który wszystkim się zajmie?

Jest szansa, że akurat ma wolne

Nawet się zdarza, że kucharz ma wolny któryś dzień świąt i jest w stanie pomóc w przygotowaniach. Doświadczenie w przygotowaniu setek imprez firmowych sprawia, że jest w stanie przygotować Wielkanocne specjały w kilka chwil. Ciężko mi mówić za wszystkich: niektórzy z chęcią pomogą w takim wypadku, pod warunkiem, że cała impreza nie jest tylko na ich głowie i nie są traktowani jak darmowy catering, inni w domu chcą odpocząć i wystarczy im gotowanie w restauracji.

Do której grupy ja należę?

Możesz mi wierzyć lub nie, ale gotowanie to moja ogromna pasja, która z czasem rośnie. Praca w kuchni sprawia mi przyjemność, a wymyślanie nowych smaków i tworzenie dań tylko tą przyjemność zwiększa. Sam więc chętnie proponuję pomoc na różnych rodzinnych imprezach. O ile kiedy wynajmują mnie znajomi, jestem w stanie zaproponować korzystną symboliczną kwotę “po znajomości”, to od bliskiej rodziny nie wezmę pieniędzy. Nie męczę się też w kuchni a zawsze ktoś z rodziny mi pomaga, więc w tej sytuacji każdy korzysta.

Pozostaje jeszcze kwestia pracy

To zależy od restauracji, są takie, które zamykają się na 1-2 dni świąt. Jednak sporo otwiera się dla gości i oferuje chociażby catering Wielkanocny. W takim wypadku kucharze muszą przygotować ogromne ilości potraw, odpowiednio je spakować i zadbać, żeby dojechało do klienta w idealnym stanie. W takim wypadku ciężko o odpoczynek, szczególnie, że zdarza się w międzyczasie ruch na sali.

A jak to wygląda u mnie?

Jak wynika z artykułu ciężko odpowiedzieć na pytanie z tytułu. Wszystko zależy od tego czy się pracuje, gdzie, czy się lubi pomagać i na czym ta pomoc polega. Tym sposobem dla jednego święta mogą być męczące, a drugi odpocznie razem z rodziną.

Ja w tym roku spędziłem kilka dni w restauracji, której zgodziłem się pomóc w przygotowaniu dań Wielkanocnych na zamówienie, które wysyłali klientom do domów, a resztę świat spędzę w domu. Przez sytuację z zakażeniami, zrezygnowaliśmy z rodziną ze świętowania wspólnie Wielkanocy w tym roku, ale mam nadzieję, że już wkrótce się poprawi i kolejne święta będą rodzinne w 100%.

A Ty jak spędzasz święta? Lubisz pomagać w kuchni, czy raczej trzymasz się od niej z daleka? Daj koniecznie znać na naszym fanpage.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Wigilia pracownicza w resauracji

Prezenty na święta już kupione? Uwielbiam ten czas, kiedy wspólnie z rodziną ubieramy choinkę, a później spotykamy się wszyscy przy świątecznym stole, jedząc i wymieniając się podarunkami. Często podobne spotkania urządza się w szkołach czy w innych zorganizowanych grupach. Pewnie u Ciebie w pracy t

Damian Rusek
6 lat temu
A wy jak spędziliście Wielkanoc?

Święta Wielkanocne to miły, rodzinny czas. Za oknem piękna wiosna (jeśli akurat nie sypnie śnieg), malujemy jajka, szykujemy koszyki do święcenia, czeka nas rodzinne śniadanie Wielkanocne. Przy okazji trochę sprzątamy, bo Jezus sprawdzi czy umyliśmy dla Niego okna, a wieczorem wpadnie reszta rodziny

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Wiem że zamykacie za 10 minut, to żeby wam nie robić problemu zamówie na wynos

Jeśli pracujecie w gastronomii lub w sklepie, na pewno znacie te sytuacje. 10 minut do zamknięcia, Wy już odsprzątani, przebrani, przebieracie nogami odliczając czas do wyjścia… i wchodzi ON - klient idealny pytając, czy jeszcze czynne. Co wtedy robisz? A co masz zrobić, “oczywiście, zapraszamy”. T

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h