2 lata temu

Chwilę mnie nie było

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości.

Ostatnio mam sporo na głowie

I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego mieszkania, przeprowadzki na ostatnią chwilę i jeszcze nieskończonej kuchni, nie było warunków na gotowanie, nagrywanie czy zdjęcia. Nie mówiąc już o znalezieniu na to czasu.

Dodatkowo po półrocznej przerwie przeznaczonej na rozwój i zdobywanie doświadczenia znowu zawitałem do restauracji, o której wspominałem w artykule o celach na 2022 rok i tym razem na stanowisku szefa kuchni zamierzam dać z siebie wszystko, żeby restauracja funkcjonowała jak najlepiej i być może już nie będę musiał znowu zmieniać pracy. Brak czasu spowodowany jest właśnie również tą zmianą zawodową, gdzie już praktycznie od kwietnia kosztem życia prywatnego kompletuję zespół oraz myślę nad zmianami menu, co w połączeniu z wyżej wymienionymi sprawami bardzo ogranicza mój czas.

Ale widać światełko w tunelu

Remontu i obowiązków jeszcze nie koniec, ale już można działać z innymi tematami. A jak wiesz z artykułu o odpuszczaniu drobiazgów, nie uznaję wymówek i dlatego mam dobre wieści. W przyszłym tygodniu i przez dwa kolejne oprócz standardowego środowego przepisu pojawi się jeszcze jeden, zaległy przepis, żeby w każdy dzień tygodnia pojawiło się coś wartego uwagi. A potem już zgodnie z planem i ciągły rozwój.

Mam nadzieję, że to zrekompensuje czekanie

I dziękuję za wyrozumiałość, mam nadzieję już wkrótce mieć czas na więcej ciekawych, wyszukanych przepisów, które Cię pozytywnie zaskoczą. Do tego oczywiście interesujące artykuły o moim życiu w kuchni i wskazówki, jak sobie w tej kuchni radzić. Jeśli możesz, poleć stronę lub dany przepis/artykuł osobie, której może się przydać, a ja mam nadzieję, że w dalszym ciągu będziesz mnie obserwować i czerpać wiedzę kulinarną. A tymczasem wracam do pracy. Dobrego dnia!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Damian Rusek
3 miesiące temu
5 ciekawych artykułów, które ostatnio przeczytałem

Również lubię śledzić ciekawostki i nowości z branży gastronomicznej. Postanowiłem przedstawić Ci pięć najciekawszych, które ostatnio przeczytałem, mam nadzieję, że Cię zaciekawią (kliknięcie tytułu przenosi do artykułu). 1. Polskie “super owoce” Artykuł streszcza nam zalety z jedzenia warzyw i owoc

Damian Rusek
5 lat temu
Ciemna strona platform do zmawiania jedzenia

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza (przynajmniej na dzień pisania tego artykułu). Raz pada, raz nie… odechciewa się wyjść z domu. Ale też nie chce się gotować… co w takiej sytuacji? Ani samemu zrobić obiad, ani wyjść do restauracji. Najprościej wejść na stronę popularnej platformy, na której mamy menu

Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Damian Rusek
4 lata temu
Niecodzienne potrawy, których próbowałem

Jeśli czytałeś artykuł o Tabu pokarmowym (a jak nie, to teraz jest okazja nadrobić), pewnie zastanowiło Cię, czy ja będąc kucharzem próbowałem jakichś niecodziennych rzeczy. Kilka się znajdzie ;) Ośmiorniczki To było jeszcze na praktykach, gdzie przygotowywaliśmy gotowane mini ośmiorniczki w zalewi

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
2 lata temu
Gastronomię czeka ciężka jesień

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
4 lata temu
Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w ro

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
5 lat temu
Rodzaje miety

Do napisania tego artykułu zainspirował mnie kolega zajmujący się zawodowo roślinami i aranżacjami z nich (zapraszam na jego stronę Dr Flower Care ), który podarował mi ogromną doniczkę mięty. Największym zaskoczeniem była dla mnie mięta oreganowa (o aromacie oregano) i ananasowa. Postanowiłem zag

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
4 miesiące temu
Gotowałem z MasterChefem

W piątek 15 listopada 2024 roku miałem przyjemność brać udział w wydarzeniu kulinarnym, organizowanym przez półfinalistę MasterChef Tomasza Marczewskiego. Miało ono miejsce w hotelu, w którym pracuję. To było ciekawe przeżycie, które z chęcią bym powtórzył. Do przygotowania było pięciodaniowe menu

Damian Rusek
6 lat temu
Dlaczego tak często zmieniam pracę?

Czytając CV przeciętnego kucharza można odnieść wrażenie, że zwiedził większość restauracji w swoim mieście (żeby tylko). Ja sam jak na swój wiek mam na koncie więcej miejsc pracy, niż moi rodzice i dziadkowie razem wzięci. Skąd więc taka rotacja w tym zawodzie? Rozwój, ciągły rozwój… Wiadomo, że na