4 lata temu

Światło w tunelu dla gastronomii

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy.

Coś ruszyło

Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w tygodniu ruch się zwiększył, ale i weekendy zaczynają być naprawdę mocne. Widać więcej ludzi na ulicy, którzy chętnie skręcają do lokali na obiad. Ogródki restauracyjne zaczynają się zapełniać, a wieczorem puby przeżywają prawdziwe oblężenie.

Miasto zaczyna ożywać

Ostatnio na Krakowskim Kazimierzu było sporo wydarzeń plenerowych - taniec i śpiew. Tłumy ludzi zebrały się przy okrąglaku zjeść zapiekankę, jeszcze inni słuchali występów piosenkarzy na przygotowanej scenie. Ludzi było na tyle dużo, że trudno było przejść, aż ciężko uwierzyć, że jeszcze rok temu o tej porze ulice praktycznie świeciły pustkami.

Widać coraz więcej upragnionych obcokrajowców

Czy się to komuś podoba, czy nie, turystykę utrzymują przyjezdni. Do sprawnego funkcjonowania potrzebujemy Anglików, Niemców czy Norwegów, którzy zostawiają u nas mnóstwo pieniędzy każdego roku. W restauracjach też daje się odczuć ich brak i dopiero kiedy sale oraz ogródki wypełnią się rozmowami w przeróżnych językach, wtedy wszystko wróci do normy, a restauracja będzie się rozkręcać. Miło widzieć mijanych turystów nie tylko z innych rejonów Polski, ale też z różnych zakątków świata i jest ich z dnia na dzień coraz więcej.

Oby tak dalej

Zdajemy sobie sprawę, że nasi goście mają teraz tym większe oczekiwania, że wszystko będzie jak najwyższej jakości i przygotowane we właściwych warunkach. Jeszcze bardziej, niż wcześniej przykładamy uwagę do detali, robimy wszystko, żeby goście chcieli do nas wracać. Pomimo straszenia przez rząd kolejnymi falami wierzymy, że wszystko powoli wraca do normy i mamy nadzieję, że nic tego nie zmieni.

Mam nadzieję, że miałeś już okazję zjeść w ulubionej restauracji (a może nawet osobiście gotowałem dla Ciebie ramen przy Meiselsa 11 w Krakowie?), oczywiście z zachowaniem środków ostrożności! Też uważasz, że zmierzamy w dobrym kierunku, czy może Twoim zdaniem grozi nam kolejne zamykanie wszystkiego? Podziel się opinią na naszych social mediach.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Wreszcie ruszyliśmy!

15 maja 2021 roku (historyczny dzień!) pojawiło się zielone światło dla polskiej gastronomii. Wreszcie restauracje mogły otworzyć swoje ogródki dla gości - pomijając te zbuntowane, które były otwarte już od kilku miesięcy ;) Można było też wybrać się na spacer bez maseczki, z czego ludzie tłumnie sk

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Lipa - dostojne drzewo

Niedługo zacznie się lipiec - miesiąc kwitnienia staropolskiego pięknego, dostojnego drzewa: LIPY. Przed laty, kiedy rodziło się dziecko, koło domu sadzono lipę. Nadawano jej takie samo imię jak maluszkowi na chrzcie – na szczęście i dla ochrony przed złymi mocami. Traktowano ją jak opiekunkę, ludow

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
2 lata temu
Wigilia pracownicza w resauracji

Prezenty na święta już kupione? Uwielbiam ten czas, kiedy wspólnie z rodziną ubieramy choinkę, a później spotykamy się wszyscy przy świątecznym stole, jedząc i wymieniając się podarunkami. Często podobne spotkania urządza się w szkołach czy w innych zorganizowanych grupach. Pewnie u Ciebie w pracy t

Damian Rusek
4 miesiące temu
Gotowałem z MasterChefem

W piątek 15 listopada 2024 roku miałem przyjemność brać udział w wydarzeniu kulinarnym, organizowanym przez półfinalistę MasterChef Tomasza Marczewskiego. Miało ono miejsce w hotelu, w którym pracuję. To było ciekawe przeżycie, które z chęcią bym powtórzył. Do przygotowania było pięciodaniowe menu

Damian Rusek
2 lata temu
Uczę się robić pizzę

Już kiedyś pisałem, że od czasu do czasu zdarzy mi się zmienić pracę w pogoni za rozwojem i nowymi zarobkami. Nie inaczej jest tym razem. Najwyższy poziom jak do tej pory Przed wakacjami miałem okazję dorabiać sobie na skoka w nowo powstałej eleganckiej restauracji, w której już pracowało kilku moic

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
6 lat temu
Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie ca

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac