3 lata temu

Kto nie powinien być kucharzem?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dzień z życia kucharza. Z tego artykułu być może przekonasz się, czy warto i kto na pewno nie powinien być kucharzem:

Osoba nielubiąca się rozwijać i doskonalić

Nie wystarczy nauczyć się podstaw i karty w jednym miejscu, a potem trwać w tym do końca życia. Z takim podejściem łatwo stać się szpachlarzem i kłaść większość serwisów. Sytuacja może wymagać częstej zmiany pracy czy Ci się to podoba, czy nie i dobrze mieć pojęcie, jak zrobić dobre wrażenie w nowej pracy i radzić sobie w kuchni. Siedzenie cały czas w jedym miejscu może prowadzić do wypalenia zawodowego (w szczególności w miejscach, gdzie karta bardzo rzadko się zmienia) i frustracji związanej z niższymi zarobkami, niż bardziej doświadczeni kucharze, a im większe doświadczenie, tym bardziej przekłada się to na zarobki. Zanim się obejrzysz, mógłbyś się stać jednym z 5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować.

Osoba, której zależy na regularnych posiłkach

Niestety rzadko jest czas na to, żeby spokojnie usiąść i zjeść obiad, tym bardziej kilka razy dziennie. Jeśli z powodów zdrowotnych lub treningowych potrzebujesz zjeść kilka posiłków dziennie w równych odstępach, w gastronomii będzie to graniczyło z cudem. Normalne jest jedzenie w biegu, lub cały dzień bez obiadu łapiąc, co wpadnie pod rękę, bo jest duży ruch, a to jednak nasi goście są priorytetem. Pracując w kuchni, szybko zorientujesz się, że kucharze wcale nie żywią się lepiej niż inni.

Osoba łatwo stresująca się

Praca w kuchni jest stresująca i wymaga mocnych nerwów. Jeśli łatwo wpadasz w złość pod wpływem presji czasu czy oczekiwań współpracowników, będzie Ci bardzo ciężko sobie poradzić. Nie wykluczone też, że w pracy będziesz narażony na mobbing ze strony kucharzy, którzy wyznają zasadę, że w pracy nie ma kolegów - warto się na to uodpornić. Uciekanie do używek też nie rozwiąże sprawy, ponieważ palenie może przynieść chwilowy pozorny relaks, a na dłuższą metę Twoje zdrowie będzie siadać. Do tego dobijać Cię będzie dźwięk cholernej drukarki.

Osoba chcąca mieć dużo czasu wolnego

Nie oszukujmy się, praca w kuchni do najkrótszych nie należy. Najczęściej jest to około 10-12 godzin dziennie, chociaż rekordziści (jak ja) potrafią ich zrobić o wiele więcej. Są dni, gdzie praktycznie cały czas pracujesz na wysokich obrotach i tylko dobre organizowanie czasu pozwoli Ci nie zakopać się pracą. Licz się też z faktem, że większość weekendów i świat nie spędzisz w domu, a w pracy przygotowując kateringi czy obsługując gości z sali. Wątpię też, że będziesz wychodził o równej godzinie, ponieważ najczęściej zdarzą się goście, tuż przed zamknięciem.

Mam nadzieję, że za bardzo Cię nie przestraszyłem

Potrzeba nieco pokory, a jednocześnie silnego charakteru, żeby przetrwać w takim miejscu jak gastronomia, a jednocześnie czerpać z tej pracy przyjemność. Dobrze jakbyś też miał wiele talentów, bo praca w kuchni to nie tylko gotowanie ;) Jeśli nie boisz się tych wyzwań i nie tak łatwo Cię wkurzyć, to śmiało spróbuj swoich sił, bo praca, która jest pasją, sprawia najwięcej przyjemności.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
6 lat temu
Czy warto być kucharzem?

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, fil

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
2 lata temu
Uczę się robić pizzę

Już kiedyś pisałem, że od czasu do czasu zdarzy mi się zmienić pracę w pogoni za rozwojem i nowymi zarobkami. Nie inaczej jest tym razem. Najwyższy poziom jak do tej pory Przed wakacjami miałem okazję dorabiać sobie na skoka w nowo powstałej eleganckiej restauracji, w której już pracowało kilku moic

Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi