Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dzień z życia kucharza. Z tego artykułu być może przekonasz się, czy warto i kto na pewno nie powinien być kucharzem:
Osoba nielubiąca się rozwijać i doskonalić
Nie wystarczy nauczyć się podstaw i karty w jednym miejscu, a potem trwać w tym do końca życia. Z takim podejściem łatwo stać się szpachlarzem i kłaść większość serwisów. Sytuacja może wymagać częstej zmiany pracy czy Ci się to podoba, czy nie i dobrze mieć pojęcie, jak zrobić dobre wrażenie w nowej pracy i radzić sobie w kuchni. Siedzenie cały czas w jedym miejscu może prowadzić do wypalenia zawodowego (w szczególności w miejscach, gdzie karta bardzo rzadko się zmienia) i frustracji związanej z niższymi zarobkami, niż bardziej doświadczeni kucharze, a im większe doświadczenie, tym bardziej przekłada się to na zarobki. Zanim się obejrzysz, mógłbyś się stać jednym z 5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować.
Osoba, której zależy na regularnych posiłkach
Niestety rzadko jest czas na to, żeby spokojnie usiąść i zjeść obiad, tym bardziej kilka razy dziennie. Jeśli z powodów zdrowotnych lub treningowych potrzebujesz zjeść kilka posiłków dziennie w równych odstępach, w gastronomii będzie to graniczyło z cudem. Normalne jest jedzenie w biegu, lub cały dzień bez obiadu łapiąc, co wpadnie pod rękę, bo jest duży ruch, a to jednak nasi goście są priorytetem. Pracując w kuchni, szybko zorientujesz się, że kucharze wcale nie żywią się lepiej niż inni.
Osoba łatwo stresująca się
Praca w kuchni jest stresująca i wymaga mocnych nerwów. Jeśli łatwo wpadasz w złość pod wpływem presji czasu czy oczekiwań współpracowników, będzie Ci bardzo ciężko sobie poradzić. Nie wykluczone też, że w pracy będziesz narażony na mobbing ze strony kucharzy, którzy wyznają zasadę, że w pracy nie ma kolegów - warto się na to uodpornić. Uciekanie do używek też nie rozwiąże sprawy, ponieważ palenie może przynieść chwilowy pozorny relaks, a na dłuższą metę Twoje zdrowie będzie siadać. Do tego dobijać Cię będzie dźwięk cholernej drukarki.
Osoba chcąca mieć dużo czasu wolnego
Nie oszukujmy się, praca w kuchni do najkrótszych nie należy. Najczęściej jest to około 10-12 godzin dziennie, chociaż rekordziści (jak ja) potrafią ich zrobić o wiele więcej. Są dni, gdzie praktycznie cały czas pracujesz na wysokich obrotach i tylko dobre organizowanie czasu pozwoli Ci nie zakopać się pracą. Licz się też z faktem, że większość weekendów i świat nie spędzisz w domu, a w pracy przygotowując kateringi czy obsługując gości z sali. Wątpię też, że będziesz wychodził o równej godzinie, ponieważ najczęściej zdarzą się goście, tuż przed zamknięciem.
Mam nadzieję, że za bardzo Cię nie przestraszyłem
Potrzeba nieco pokory, a jednocześnie silnego charakteru, żeby przetrwać w takim miejscu jak gastronomia, a jednocześnie czerpać z tej pracy przyjemność. Dobrze jakbyś też miał wiele talentów, bo praca w kuchni to nie tylko gotowanie ;) Jeśli nie boisz się tych wyzwań i nie tak łatwo Cię wkurzyć, to śmiało spróbuj swoich sił, bo praca, która jest pasją, sprawia najwięcej przyjemności.