Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować z tej używki.
Ciężko pozbyć się smrodu
Wracając z przerwy “na dymka” masz ten dym wszędzie - na ubraniach, ciele, we włosach. Nie jest to przyjemne dla reszty załogi, szczególnie tej niepalącej. Dobrze byłoby też palić jak najdalej od wejścia, magazynów i chłodni. Tak intensywne aromaty mogą wpływać na smak oraz zapach dań, a tego wolelibyśmy unikać. W dodatku dym papierosowy wpływa na nasz węch, zaburzając smak.
Rozpraszają
Ciężko być skupionym na pracy, kiedy co chwilę myślisz, że najwyższa pora wyjść. Byłem świadkiem sytuacji, w której kucharz mając do wyboru zjedzenie obiadu lub zapalenie papierosa, wolał nakarmić raka. Mimo wszystko myślę, że posiłek da więcej sił do pracy niż papieros. Najgorzej kiedy już się kończą… nie ma nic lepszego w trakcie ruchu, niż szukanie okazji wyjścia do sklepu. Nie muszę chyba wspominać, że o wiele użyteczniejsze byłoby dokrojenie czegoś podczas chwili na przegrupowanie, o której wspominałem w dniu z życia kucharza.
Częściej chodzisz na przerwy
A w tym czasie reszta musi nadrobić pracę. Kiedy pali większość i cały czas ktoś jest na przerwie bywa, że kuchnia nie może się odrobić z pracą. Na palcach jednej ręki mogę policzyć kucharzy z na tyle silną wolą, żeby nie palić przez cały dzień, kiedy jest dużo pracy. Zazwyczaj bez tej przerwy się nie obejdzie i szuka się każdego pretekstu - chociażby wyniesienia śmieci. Wyobraź sobie ciśnienie szefa kuchni, kiedy co chwile szuka pracownika i za każdym razem znajduje go na przerwie. W skrajnym przypadku takie zachowanie może nawet położyć serwis, ale na szczęście nie zdarza się to często.
Papierosy psują smak
To jeden z najważniejszych punktów. Papierosy mają ogromny wpływ na Twój smak, przez co umiejętności kulinarne nieco się obniżą. Prowadzone były badania, potwierdzjące problemy ze smakiem oraz węchem po długotrwałym paleniu. Nie inaczej jest z e-papierosami, w przypadku których prawie 13% ankietowanych doświadczyło “zmianę bądź pogorszene smaku”. To bardzo duży odsetek myślisz że będziesz w pozostałej części? ;). Możesz mieć problem w wyłapaniu niuansów smakowych, a przecież diabeł tkwi w szczegółach. Rozumiem, że kucharzom pracującym mechanicznie z pamięci, ciągle na tych samych daniach to nie jest potrzebne… jednak liczę, że co najmniej większości zależy, żeby coś osiągnąć w tej branży. A wtedy to właśnie małe szczegóły smakowe dania wpływają na Twój sukces. Wymyślając dania i łącząc nowe smaki również dobrze mieć całkowicie czyste kubki smakowe.
Oczywiście nie zmuszam nikogo do rzucania palenia
Rozumiem, że to nałóg z którym ciężko się rozstać. Wiele osób odstresowuje się w ten sposób i im to pomaga (nawet jeśli tylko sami sobie to wmawiają). Rzucić palenie trzeba chcieć samemu, bez tego się nie uda. Oczywiście nie wszyscy mają potrzebę wyczuwać najdrobniejsze szczegóły w daniach i wystarczy im to, co mają. Najlepiej być sobą w kuchni i w życiu, mimo wszystko mam nadzieję, że ten artykuł nakłonił chociaż jedną osobę do przemyślenia, czy warto się dalej truć ;).