4 lata temu

Kucharze nie powinni palić

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować z tej używki.

Ciężko pozbyć się smrodu

Wracając z przerwy “na dymka” masz ten dym wszędzie - na ubraniach, ciele, we włosach. Nie jest to przyjemne dla reszty załogi, szczególnie tej niepalącej. Dobrze byłoby też palić jak najdalej od wejścia, magazynów i chłodni. Tak intensywne aromaty mogą wpływać na smak oraz zapach dań, a tego wolelibyśmy unikać. W dodatku dym papierosowy wpływa na nasz węch, zaburzając smak.

Rozpraszają

Ciężko być skupionym na pracy, kiedy co chwilę myślisz, że najwyższa pora wyjść. Byłem świadkiem sytuacji, w której kucharz mając do wyboru zjedzenie obiadu lub zapalenie papierosa, wolał nakarmić raka. Mimo wszystko myślę, że posiłek da więcej sił do pracy niż papieros. Najgorzej kiedy już się kończą… nie ma nic lepszego w trakcie ruchu, niż szukanie okazji wyjścia do sklepu. Nie muszę chyba wspominać, że o wiele użyteczniejsze byłoby dokrojenie czegoś podczas chwili na przegrupowanie, o której wspominałem w dniu z życia kucharza.

Częściej chodzisz na przerwy

A w tym czasie reszta musi nadrobić pracę. Kiedy pali większość i cały czas ktoś jest na przerwie bywa, że kuchnia nie może się odrobić z pracą. Na palcach jednej ręki mogę policzyć kucharzy z na tyle silną wolą, żeby nie palić przez cały dzień, kiedy jest dużo pracy. Zazwyczaj bez tej przerwy się nie obejdzie i szuka się każdego pretekstu - chociażby wyniesienia śmieci. Wyobraź sobie ciśnienie szefa kuchni, kiedy co chwile szuka pracownika i za każdym razem znajduje go na przerwie. W skrajnym przypadku takie zachowanie może nawet położyć serwis, ale na szczęście nie zdarza się to często.

Papierosy psują smak

To jeden z najważniejszych punktów. Papierosy mają ogromny wpływ na Twój smak, przez co umiejętności kulinarne nieco się obniżą. Prowadzone były badania, potwierdzjące problemy ze smakiem oraz węchem po długotrwałym paleniu. Nie inaczej jest z e-papierosami, w przypadku których prawie 13% ankietowanych doświadczyło “zmianę bądź pogorszene smaku”. To bardzo duży odsetek myślisz że będziesz w pozostałej części? ;). Możesz mieć problem w wyłapaniu niuansów smakowych, a przecież diabeł tkwi w szczegółach. Rozumiem, że kucharzom pracującym mechanicznie z pamięci, ciągle na tych samych daniach to nie jest potrzebne… jednak liczę, że co najmniej większości zależy, żeby coś osiągnąć w tej branży. A wtedy to właśnie małe szczegóły smakowe dania wpływają na Twój sukces. Wymyślając dania i łącząc nowe smaki również dobrze mieć całkowicie czyste kubki smakowe.

Oczywiście nie zmuszam nikogo do rzucania palenia

Rozumiem, że to nałóg z którym ciężko się rozstać. Wiele osób odstresowuje się w ten sposób i im to pomaga (nawet jeśli tylko sami sobie to wmawiają). Rzucić palenie trzeba chcieć samemu, bez tego się nie uda. Oczywiście nie wszyscy mają potrzebę wyczuwać najdrobniejsze szczegóły w daniach i wystarczy im to, co mają. Najlepiej być sobą w kuchni i w życiu, mimo wszystko mam nadzieję, że ten artykuł nakłonił chociaż jedną osobę do przemyślenia, czy warto się dalej truć ;).

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
6 lat temu
Dlaczego tak często zmieniam pracę?

Czytając CV przeciętnego kucharza można odnieść wrażenie, że zwiedził większość restauracji w swoim mieście (żeby tylko). Ja sam jak na swój wiek mam na koncie więcej miejsc pracy, niż moi rodzice i dziadkowie razem wzięci. Skąd więc taka rotacja w tym zawodzie? Rozwój, ciągły rozwój… Wiadomo, że na

Damian Rusek
2 lata temu
Przesądy w kuchni

Znasz kogoś, kto boi się czarnych kotów, lub przechodzenia pod drabiną? Przesądy od wieków towarzyszą nam w codziennym życiu, tak samo w kuchni sporo kucharzy (szczególnie starszych) wierzy, że konkretne wypadki świadczą nieszczęście, nadejście gości czy nagłe bogactwo. Ja jeszcze bogaty nie jestem,

Damian Rusek
5 lat temu
Ciemna strona platform do zmawiania jedzenia

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza (przynajmniej na dzień pisania tego artykułu). Raz pada, raz nie… odechciewa się wyjść z domu. Ale też nie chce się gotować… co w takiej sytuacji? Ani samemu zrobić obiad, ani wyjść do restauracji. Najprościej wejść na stronę popularnej platformy, na której mamy menu

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po