4 lata temu

Jak lepiej radzić sobie w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą część błędów, które mogą Cię czekać jako młodego kucharza. Spróbuję Ci doradzić jak ich nie popełnić, a w ostateczności naprawić.

Zacznij od kupna noża

Nie ma nic gorszego od używania firmowych noży - zazwyczaj są używane do otwierania puszek, podważenia czegoś lub krojenia mrożonych dań. Generalnie nieistotne którą stroną noża kroisz, efekt będzie ten sam. Jeszcze gorsze jest proszenie kucharzy o pożyczenie noża. W kuchni panuje niepisana zasada, że nie rusza się czyjegoś noża (a już szczególnie noża szefa). Większość kucharzy kupuje sobie swój nóż lub zestaw noży i dba o nie bardziej, niż o własną rodzinę. Jesteś w stanie kupić przyzwoity szeroki “nóż szefa” - ostrze 20 cm, za około 20-30 zł. To wystarczy na początek, kiedy dopiero uczysz się kroić i ostrzyć swój nóż. Gdy będziesz bardziej doświadczony, a nóż naprawdę stanie się częścią Ciebie, możesz pomyśleć o kupnie jakiegoś z wyższej półki.

Sprzątaj po sobie

Może się to wydawać oczywiste, ale nie zawsze takie jest. Szczególnie przy natłoku zadań, kiedy nie wszystko jeszcze potrafisz dobrze zrobić, a zamówienia się piętrzą - łatwo jest się zamotać i zostawić syf na swoim stanowisku lub co gorsza czyimś. Staraj się zawsze znaleźć czas, żeby przetrzeć blat lub podłogę kiedy coś Ci się wyleje. Zostawiaj czystą deskę, przetarty nóż i miej wszystko w miarę poukładane, a nikt Ci nie zarzuci niedbałości.

Miej zawsze przygotowane stanowisko pracy

Jest sporo przygotowań do wydawki (zwłaszcza po weekendzie) - musisz sobie wszystko pokroić, zamarynować, poukładać. Warto jednak przyspieszyć ruchy i mieć wszystko gotowe na serwis. Nie ma nic gorszego, niż dokrajanie sobie czegoś w trakcie wydawania zamówień (choć czasem będzie to nieuniknione). Nie ważne, czy pracujesz na sałatkach, deserach, kuchni ciepłej, czy wydawce - zadbaj o to, żeby Twoja podręczna lodówka była pełna, a nawet największy ruch nie będzie Ci straszny.

Pomagaj innym

Kuchnia to praca zespołowa. Nie zawsze na Twoim stanowisku będzie mnóstwo roboty. Będą dni, gdzie ludzie przyjdą na obiad, a deserowy nie będzie miał dużo pracy, jak i takie, gdzie goście wypiją kawę, zamówią deser i kucharze sekcji ciepłej nie będą mieli nic do wydania. Nie wyobrażam sobie, żeby kucharze na jednej sekcji biegali, a Ci z innych stali z telefonami i odpoczywali. Rusz się, pomóż im, przygotuj coś, donieś brakujące rzeczy. Przez większośc czasu będziecie zapieprzać wszyscy na równi, ale kiedy Ty będziesz myśleć tylko o sobie, to innym razem, kiedy sytuacja się odwróci, nikt Ci nie pomoże.

Ot i cała filozofia

Myślę, że warto zastosować te rady - od początku swojej drogi. Będzie Ci łatwiej odnaleźć się w kuchni i nie narobisz sobie problemów przez głupoty. Daj się poznać jako ogarnięty kucharz, profesjonalnie podchodzący do swoich obowiązków i miejsca pracy.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
2 lata temu
Uczę się robić pizzę

Już kiedyś pisałem, że od czasu do czasu zdarzy mi się zmienić pracę w pogoni za rozwojem i nowymi zarobkami. Nie inaczej jest tym razem. Najwyższy poziom jak do tej pory Przed wakacjami miałem okazję dorabiać sobie na skoka w nowo powstałej eleganckiej restauracji, w której już pracowało kilku moic

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si