4 lata temu

Nie odpuszczaj drobiazgów

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko kilka zacieków i śladów po skrobi z gotowania makaronu… chyba dziś odpuszczę umycie”. Kilka minut po złapaniu się na tej myśli, wypolerowałem ją na błysk. Jestem przekonany, że nie ja jeden borykam się z podobnymi myślami w pracy.

Skąd się biorą takie drobne niedbałości?

Powiedzmy sobie jasno: nie chodzi o zapuszczenie kuchni, gdzie jest po prostu syf - na to nie ma usprawiedliwienia. Mowa o drobiazgach (jak blat, na którym została ledwie widoczna kropla sosu, ślady tłuszczu na piekarniku lub pochlapany od wewnątrz zlew). Zdarza się też ledwo widoczna smuga, bo ktoś płukał mięso i trochę pochlapał blat... A przecież tam jest mnóstwo bakterii.

Jeśli czytasz moje artykuły dłuższy czas (a jak nie, to teraz jest świetna okazja nadrobić 😉), to wiesz, że praca w kuchni często wiąże się z ciągłym bieganiem po kilkanaście godzin dziennie, nierzadko kilka dni pod rząd (w skrajnych przypadkach kilkanaście). Nic dziwnego, że przez zmęczenie i popadnięcie w rutynę może pojawić sobie myśl “a może dziś sobie odpuszczę?”.

To bardzo niebezpieczne

Najgorzej odpuścić sobie i stwierdzić “a w sumie nic się nie stanie”. Bo o ile rzeczywiście potrafimy rozsądnie podejść do tematu i na drugi dzień dany obiekt lśni, to nie ma problemu. Gorzej kiedy następnego dnia stwierdzamy “w sumie to dalej nie jest takie brudne…” i mycie odwleka się kolejny dzień.

Może to być na przykład lekko przypalony garnek, którego nie chce się nikomu dokładniej doczyścić, bo “przy okazji się go umyje”. A potem z każdym dniem jest coraz bardziej czarny i w końcu nadaje się tylko do wyrzucenia… a wystarczyło w ten pierwszy dzień poświęcić 5 minut na szorowanie i powtarzać za każdym razem.

Małe kroki w stronę szpachli

Z jednego z wcześniejszych artykułów mogłeś się dowiedzieć, kim jest szpachlarz. Pewnie zastanowi Cię, co to ma wspólnego z niedomytym zlewem? Niestety sporo. Kiedy raz zaczniemy sobie odpuszczać i będzie się to powtarzało, to powoli zaczniemy iść w stronę, z której w pewnym momencie ciężko zawrócić: lodówka jest trochę brudna, ale to nic, blat się trochę pochlapał, ale nie widać prawie, podłoga jest trochę brudna, ale jeszcze się nie klei… i po tygodniu już pracujemy w syfie. Później można stwierdzić, że w sumie pojemniki na żywność nie muszą być aż tak dokładnie wyczyszczone z zewnątrz. Zaczną się zbierać bakterie, a produkty szybciej psuć. Ile kroków jesteśmy od stwierdzenia, że “w sumie nie jest za świeże, ale jeszcze przejdzie”?

Dlatego staram się pilnować każdego szczegółu

Oczywiście z rozsądkiem, nawet szef kuchni ma czasem taki dzień, że chce po prostu już iść do domu (ale przysługuje mu tylko jeden taki dzień w roku - żarcik), też czasem zostawię coś na drugi dzień… ale wtedy zapisuję to na liście jako punkt do zrobienia i nie ma zmiłuj. Zdaję sobie sprawę, że zaczyna się od kilku niedopatrzeń, zaniedbań, zaczynamy sobie odpuszczać… a po czasie obudzimy się w zapuszczonej kuchni, wydając gówno. Ja do tego nie dopuszczę i Tobie też radzę nie zatrzymywać się w rozwoju.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Dlaczego w restauracjach jest tak drogo

Też masz wrażenie, że ceny w knajpach oszalały? W restauracjach już od dawna jest drogo, ale teraz cena 40 zł za burgera czy 60 zł za pizze to już norma. Nawet bary mleczne sporo podrożały. Powodów jest kilka. Oczywisty powód - media To nie tajemnica, że przez sytuację za wschodnią granicą Polska mu

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
6 lat temu
Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie ca

Damian Rusek
3 lata temu
Bezcenna klimatyzacja - czemu warto mieć klimę w kuchni

Po kilku upalnych dniach zrobiło się chłodno. Jednak według prognoz pogody, mają znów wrócić nawet 40-stopniowe upały. Oznacza to mniej więcej, że w kuchni przy piecu będzie drugie tyle. No może przesadziłem… ale czy na pewno? Nawet w zimie nie ma lekko Temperatury w kuchni mogą osiągać naprawdę zaw

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c