6 lat temu

Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie całego.

Po co ta cała czystość w kuchni?

To oczywiste, że muszą panować sterylne warunki, a jedzenie nie może mieć kontaktu z brudem i bakteriami. Wszystkie pojemniki muszą być czyste i suche, tak samo cały sprzęt, blaty no i oczywiście kucharze. Ale poza czystością mamy jeszcze ogólny porządek. W kuchni wszystko ma swoje miejsce. Każda rzecz, składnik, produkt, maszyna czy przyborniki kuchenne są zawsze w tym samym miejscu. pomaga to lepiej zorganizować i przyspieszyć pracę. Nie da się przygotowywać szybko i sprawnie dań, codziennie szukając sprzętu albo składników po lodówkach. Sam pracuję szybko i często już automatycznie po coś sięgam w dane miejsce, kiedy orientuje się, że jest gdzie indziej, wytrącam się z rytmu pracy. Jak sami widzicie nie da się pracować w burdelu i jestem pewien, że dotyczy to nie tylko kuchni.

Poza restauracją nawyki zostają

Takie przyzwyczajenia przenosi się do swojego domu. U mnie jak i u wielu kucharzy, których znam kuchnia zawsze jest czysta i wszystko ma swoje miejsce. Nic mnie tak nie denerwuje, kiedy ktoś przełoży jakiś sprzęt, przyprawę czy nóż w inne miejsce. Sięgam po coś… a tam co innego (jak tu żyć?). Jednak nie da się ukryć, że tak samo jak w restauracji, utrzymanie porządku w domowej kuchni pomaga. Gotowanie przebiega o wiele szybciej, nie zastanawiam się, gdzie znajdę potrzebne przyrządy. Nie da się też ukryć, że myjąc i sprzątając wszystko na bieżąco, nie zalegają nam w zlewie brudne naczynia.

Niestety tylko kuchnia

Nawyk to nawyk i w całym mieszkaniu wszystko ma swoje miejsce, a porządek jest względnie utrzymany… ale nie da się ukryć, że przywiązuję do reszty pomieszczeń mniejsza uwagę. Kurz w rzadziej odwiedzanych obszarach, coś nierówno ułożone, czy niedbale rzucone ubranie na krześle się zdarzy (jak u każdego). O ile w kuchni nawet mały nieporządek podnosi ciśnienie, tak gdzie indziej może sobie być. Co ciekawe rozmawiając z kucharzami stwierdzam, że nie jestem jedyny.

Skąd to się bierze?

Ciężko powiedzieć. Bardzo często o ile stanowisko pracy lśni, tak w magazynach może zalegać czasem kurz, a w chłodniach nie zawsze panuje idealny porządek. Każdy ma świadomość, że musi pracować w czystości, a do miejsc z których tylko zabiera produkty przykłada mniejszą wagę. Może to być też świadomość, że naszym miejscem pracy od początku do końca zajmujemy się osobiście, a pozostałe pomieszczenia są wspólne i mamy w głowie, że ktoś inny też może posprzątać? Możliwe, że podświadomie traktujemy kuchnię jako “nasze miejsce”, nasz kącik w domu, a reszta jest wspólna. Co Wy o tym myślicie? Macie w domu miejsca, w których panuje większy porządek, niż w innych? Zapraszam do dzielenia się doświadczeniami w komentarzach na naszym fanpage na fb pod postem z tym artykułem ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
4 lata temu
Idź po wiadro fazy

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udaj

Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Damian Rusek
1 rok temu
10 najpopularniejszych dań gruzińskiej kuchni

W większości rodzima Gruzińska kuchnia jest prosta, a jednocześnie intensywna w smaku. Odzwierciedla kulturową miłość do mięsa i wina, świeżych warzyw, orzechów, serów i przypraw (jak słynny sos śliwkowy – tkemali) oraz ziół. Powszechnie stosowane i cenione są bakłażany, kolendra, orzechy włoskie, w

Damian Rusek
1 rok temu
Nowoczesne aspekty kuchni koszernej i jej wpływ na społeczeństwo

W erze globalizacji i postępu technologicznego, kuchnia koszerna nieustannie ewoluuje, dostosowując się do nowych wyzwań i trendów. Przemiany te dotyczą zarówno metod produkcji żywności, jak i sposobów jej konsumpcji, nie tracąc przy tym z oczu fundamentów kaszrutu. Innowacje w produkcji i certyfika

Damian Rusek
2 lata temu
Mamy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania. Nie jedna a trzy r

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf