1 rok temu

10 najpopularniejszych dań gruzińskiej kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

W większości rodzima Gruzińska kuchnia jest prosta, a jednocześnie intensywna w smaku.

Odzwierciedla kulturową miłość do mięsa i wina, świeżych warzyw, orzechów, serów i przypraw (jak słynny sos śliwkowy – tkemali) oraz ziół. Powszechnie stosowane i cenione są bakłażany, kolendra, orzechy włoskie, wołowina, pieczywo nadziewane serem, estragon i bazylia. W tym artykule postanowiłem przedstawić Ci 10 najpopularniejszych dań gruzińskiej kuchni.

1. Chinkali - (Gruz. ხინკალი - Chinkali)

Gruzińskie pierożki z farszem wołowo-wieprzowym i rosołem w środku.  Mówią, że dobre chinkali można ocenić po liczbie fałd: według tradycji, poniżej 20 robią amatorzy. Ale kiedy na stół trafia talerz chinkali posypanych świeżo mielonym pieprzem, nikt ich nie liczy. Jedzenie chinkali wymaga trochę wprawy i techniki, jest to przede wszystkim "finger food": należy jeść rękami i przed zjedzeniem całego pierożka, najpierw wyssać z niego rosół.

Pasuje z piwem lub z lemoniadą gruzińską o różnych smakach.

chinkali

2. Chaczapuri - (Gruz. ხაჭაპური - Chaczapuri)

Ma kilka rodzajów, w zależności od regionów. Do  najpopularniejszych neleży imeruli chaczapuri (z regionu Imereti) - ciasto ze zwykłej mąki pszennej, z gruzińskim białym serem w środku. Można piec lub zrobić na patelni.

Adżarskie chaczapuri również robi się z mąki pszennej. Ma kształt łódki i w środku dużo sera gruzińskiego, który się ciągnie. Ma również w środku kawałki masła i rozbite surowe jajko - symbolizujące słońce. Od razu po podaniu powinno się rozmieszać jajko z serem na całym środku, po czym nabierać odrywanymi z boków kawałkami ciasta i zjadać.

chaczapuri

3. Lobio - (Gruz. ლობიო - Lobio)

Zazwyczaj podawane w kamionce. Tekstura lobio przypomina gulasz, a konsystencję osiąga się przez ubicie wolno gotowanej fasoli w moździerzu, lub za pomocą ubijaczki do ziemniaków. Ale prawdziwa magia kryje się w smaku: orzeźwiająca smażona cebula, kolendra i chili, które dodaje się do garnka tuż przed podaniem. Mczadi zwykle towarzyszy Lobio – mczadi to chleb kukurydziany, który dostarcza do posiłku węglowodanów. Gruzini podają Lobio także z surówkami, takimi jak ogórki kiszone lub kapusta kiszona.

lobio

4. Charczo - (Gruz. ხარჩო - Charczo)

Charczo zaczyna się od kurczaka lub wołowiny, która jest przyprawiana khmeli suneli (gruzińska mieszanka pięciu przypraw) i kolendrą, smażona, a następnie zanurzana w sosie wzbogaconym orzechami włoskimi. Po kilku godzinach, gdy mięso jest już doprawione i odchodzi od kości, kharcho nalewa się do misek i podaje z koszyczkami chleba gruzińskiego szoti, którym nabieramy resztki płynu.

charczo

5. Bakłażan z orzechami - (Gruz. ბადრიჯანი ნიგვზით - Nigwziani badridżani)

Doskonała przystawka, którą może delektować się każdy!

Bakłażan smażony na oleju lub pieczony w piekarniku z mieszanką pokruszonych orzechów włoskich, cebuli, kolendry, soli i octu, popularne w każdym regionie Gruzji.

bakłażan z orzechami

6. Sacivi - (Gruz. საცივი - Sacivi)

To gęsta pasta z orzechów włoskich podawana na zimno („Civi” po gruzińsku oznacza „zimny”). Na bazie bulionu z mięsa. Stosowany jest do różnorodnych dań mięsnych (najczęściej z kurczaka i indyka) lub ryb. Tradycyjne Satsivi, spożywane na Boże Narodzenie i Nowy Rok, przyrządzane jest z indyka, a w innych porach roku zwykle przyrządza się go z kurczakiem.

sacivi

7. Mcvadi - (Gruz. მწვადი - Mcvadi)

To najprościej mówiąc, gruziński szaszłyk. Mieloną wieprzowinę marynuje się zazwyczaj w mieszance soku z cytryny, soku z granatów, estragonu, soli, pieprzu i posiekanej cebuli, dzięki czemu po grillowaniu pozostaje delikatna i soczysta. Podczas grillowania również polewa się mięso czerwonym winem.

Mtsvadi często przygotowuje się na świeżym powietrzu nad otwartym ogniem.

Towarzyszy mu tkemali - kwaśna śliwkowa pasta, którą Gruzini polewają wszystko, od ziemniaków po chleb i smażone mięsa.

mcvadi

8. Elardżi - (Gruz. ელარჯი - Elardżi)

Popularne danie z regionu Samegrelo, przyrządzane z grubej mąki kukurydzianej i gruzińskiego sera Sulguni, które gotuje się razem. 

Elardżi często je się z sosem Baże (podobny do Sacivi) – gruzińskim sosem z orzechów włoskich, czosnku i przypraw.

elardżi

9. Czurczchela - (Gruz. ჩურჩხელა - Czurczchela)

Składa się z orzechów na sznurku, które kilkukrotnie zanurza się w słodkim zagęszczonym soku winogronowym, gotowanym z mąką pszenną, nazwaną "Tatara". Każdą warstwę pozostawia się do wyschnięcia, aż gumowata powłoka otoczy orzechy.

Najbardziej popularna jest Kachecka Czurczchela, w której znajdują się połówki orzecha włoskiego.

Niezależnie od regionu, ten orzechowo-winogronowy przysmak przygotowywany jest po Rtveli (okres zbierania winogron).

czurczchela

10. Pchali - (Gruz. ფხალი - Pchali)

 Rodzina sałatek, które można lepiej opisać jako pasztety warzywne. Przyrządza się je z dowolnego warzywa, jakie akurat jest pod ręką (często są to buraki, marchew i szpinak) i podaje z chlebem. Metoda jest niezawodna - po prostu ugotuj wybrane warzywa, zmiel na przecier i wyciśnij sok z cytryny, posiekany czosnek, garść kolendry oraz zmielone orzechy włoskie. Gruzińscy kucharze często przygotowują kilka rodzajów pkhali, układając je obok siebie i posypując wierzch pestkami granatu.

pchali

Jak więc widzisz gruzińska kuchnia jest bardzo różnorodna

I każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Zarówno mięsożercy, miłośnicy serów, wegetarianie, a nawet weganie nie wyjadą z Gruzji głodni (a przynajmniej mnie się to jeszcze nigdy nie zdarzyło). Tych dań po prostu trzeba spróbować i zachwycić się ich smakiem, a najlepiej w ich ojczyźnie.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Cudowne działanie niedojrzałych orzechów włoskich

Pisałam już o ORZECHACH WŁOSKICH, ale jesiennych. Tymczasem niedojrzałe orzechy włoskie też mają cudowne działanie, a teraz jest najlepszy czas na taki zbiór, orzechy są soczyste i odpowiednio miękkie. 🌿 Kiedy zrywać zielone orzechy ? Zielone orzechy najlepiej zbierać w drugim tygodniu po wigili

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
6 lat temu
Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie ca

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
2 lata temu
Nowe granice smaku: 5 trendów kulinarnych 2023

W świecie kulinarnym nowe trendy pojawiają się i znikają, a kucharze i pasjonaci gotowania z niecierpliwością odkrywają kolejne smaki i inspiracje. W roku 2023 świat kulinarny otrzymuje zastrzyk energii dzięki fascynującym trendom, które łączą tradycję z innowacją. Postanowiłem przedstawić 5 najgorę

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w

Damian Rusek
1 rok temu
Nowoczesne aspekty kuchni koszernej i jej wpływ na społeczeństwo

W erze globalizacji i postępu technologicznego, kuchnia koszerna nieustannie ewoluuje, dostosowując się do nowych wyzwań i trendów. Przemiany te dotyczą zarówno metod produkcji żywności, jak i sposobów jej konsumpcji, nie tracąc przy tym z oczu fundamentów kaszrutu. Innowacje w produkcji i certyfika

Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb