Pisałam już o ORZECHACH WŁOSKICH, ale jesiennych. Tymczasem niedojrzałe orzechy włoskie też mają cudowne działanie, a teraz jest najlepszy czas na taki zbiór, orzechy są soczyste i odpowiednio miękkie.
🌿 Kiedy zrywać zielone orzechy ?
Zielone orzechy najlepiej zbierać w drugim tygodniu po wigilii św. Jana, która była 23 czerwca, później twardnieją i są mniej soczyste. Stopień dojrzałości orzechów zależy także od gatunku orzecha oraz od przebiegu wegetacji. Jak można sprawdzić, czy orzechy są dobre? Jeśli da się lekko wbić wykałaczkę do środka orzecha - orzech jest idealny na syrop lub nalewkę. Jeśli nie można tego zrobić (natrafimy na opór) to znaczy, że skorupka już się wytworzyła i jest za późno na robienie nalewki czy syropu. Orzech musi być miękki i biały w środku.
SYROP Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH - przyjazny dla dzieci.
🍯🌿Składniki:
- 40 zielonych (miękkich ) orzechów włoskich
- 1 litr płynnego miodu
- zamiast miodu można pokrojone orzechy przesypywać warstwami cukrem
🌿Wykonanie:
- Orzechy drobno pokroić (robić to w rękawiczkach, ponieważ orzechy silnie barwią skórę dłoni).
- Umieścić w słoiku, zalać miodem; ja używam miodu akacjowego, ale jesli macie miód scukrzony wystarczy go rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Słoik zamknąć i postawić w miejscu nie wyeksponowanym na słońce na około 2 miesiące.
- Co jakiś czas wstrząsać słojem, ażeby składniki mogły się wymieszać i lepiej zachodziła ekstrakcja.
- Potem syrop odcedzić i rozlać do butelek, najlepiej z ciemnego szkła.
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
🌿Syrop z zielonych orzechów z miodem pomaga na:
- 🍯zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, taki syropek wypiją dzieci mające co najmniej roczek przy rozwolnieniu lub bólu brzuszka,
- 🍯problemy z układem krążenia,
- 🍯na dolegliwości związane z menopauzą,
- 🍯poprawę pamięci i usprawnienie pracy mózgu,
- 🍯niedoczynność tarczycy - orzechy włoskie to bogate źródło jodu,
- 🍯odtrucie organizmu, zapobiega także wchłananiu się toksyn
- 🍯wzmocnienie układu odpornościowego,
- 🍯zwiększenie sił witalnych organizmu,
- 🍯anemię i osłabienie, szczególnie u dzieci i osób osłabionych przewlekłymi chorobami i długotrwałym leczeniem,
- 🍯 zwalczanie pasożytów,
- 🍯leczenie otyłości,
- 🍯przewlekłe choroby układu oddechowego, gardła, zapalenie oskrzeli.
🌿Wystarczy tylko 1 łyżeczka (dzieci) lub łyżka (dorośli) syropu dziennie przyjmowana na czczo. 📗Orzech włoski daje uczucie sytości (przepełnienia). Jest to możliwe dzięki stymulującemu działaniu orzechów włoskich na część centrum podwzgórza, które reguluje głód i decyduje o sygnale sytości. NALEWKI Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH – 4 tradycyjne receptury Nalewka z orzecha włoskiego jest tradycyjnym trunkiem leczniczym mocno zakorzenionym w polskiej kulturze. Dawniej popularną odmianą orzechowego trunku była nalewka wytwarzana z zielonych owoców orzecha włoskiego zwana ratafią, tynkturą orzechową bądź orzechówką. Nalewka z orzecha włoskiego jest niezastąpiona przy zatruciach, niestrawności, biegunkach i bolesnych skurczach żołądka. Pomaga rozprawić się z wirusami, bakteriami, grzybami i pasożytami. Zielona łupina orzecha włoskiego zawiera dużo leczniczych garbników i glikozydów, które nadają trunkowi mocny wytrawny smak
🍷Lecznicza nalewka z zielonych orzechów włoskich
- Litr bimbru lub brandy albo ½ litra spirytusu i ½ litra przegotowanej wody
- 30 małych zielonych orzechów włoskich
- ¾ szklanki brązowego cukru
Umyte i posiekane orzechy zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni. Kiedy puszczą sok zalewamy alkoholem, możemy do smaku dołożyć laskę wanilii, skórki cytryny, pomarańczy, goździki lub cynamon. Macerujemy 40 dni w słonecznym miejscu, przecedzamy i rozlewamy do butelek z ciemnego szkła. Zażywamy 1-4 łyżeczki dziennie rozcieńczone w wodzie.
Nalewka z orzechów pomaga w:
niestrawności, zatruciach, bólach brzucha nieżytach żołądka, biegunkach, zaparciach, wzdęciach, grypie żołądkowej, jelitowej, wirusówkach, pasożytach, infekcjach bakteryjnych, grzybiczych, chorobach tarczycy, hashimoto, miażdżycy, cukrzycy, chorobach metabolicznych.
🍷Tradycyjna orzechówka
- 10 zielonych orzechów włoskich
- ½ czystej wódki 40%
Orzechy kroimy na małe kawałeczki, wsypujemy do szklanego słoja i zalewamy wódką. Zamykamy szczelnie słoik by alkohol nie wietrzał i ustawiamy na słońcu. Po kilku tygodniach ciecz stanie się ciemno brunatna filtrujemy i przelewamy do butelek. Trunek jest cierpko gorzki, przed użyciem esencję należy rozcieńczyć przegotowaną wodą z miodem. Orzechówka ma specyficzny zapach gorzkawo-korzenny z cierpkawą nutką. Pomaga w schorzeniach żołądka, wątroby i bólach brzucha.
🍷Orzechówka włoska
- 5 sztuk zielonych orzechów włoskich
- 1 litr spirytusu 96%
- 250 g cukru
- Litr przegotowanej wody
- 10 goździków
- Gwiazdka anyżu
Składniki mieszamy w szklanym słoju, szczelnie zamykamy i ustawiamy w ciepłym zacienionym miejscu na miesiąc Filtrujmy i przelewamy do butelek. Receptura pochodzi z włoskiego Tyrolu. Tradycyjnie podaje się w szklaneczkach zalewając kawałek surowego jabłka. Smakuje wybornie i pomaga w trawieniu, bólach żołądka i wątroby.
🍷Mazowiecka nalewka z orzecha włoskiego
Pokrojone na ćwiartki 40 orzechów zalewamy litrem spirytusu. Ustawiamy w słonecznym miejscu. Po 3-4 tygodniach przecedzamy. Robimy syrop z wody i cukru lub miodu. Przecedzoną nawlekę łączymy z syropem z 2 szklanek wody cukru lub miodu, doprawiamy anyżem, cynamonem, gałką muszkatołową i pieprzem. Odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie, przecedzamy i leżakujemy 12 miesięcy. Nalewka zwalcza pasożyty, poprawia przemianę materii, pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego, bólach brzucha, biegunkach.
OLIWA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
100 g posiekanych orzechów zielonych zalać w słoiku 500 ml oliwy z oliwek. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce. Po miesiącu przefiltrować.
Oliwa orzechowa jest znakomitym środkiem przeczyszczającym i przeciw pasożytom Zewnętrznie pomaga przy owrzodzeniach skóry, czyrakach, ropniach, odmrożeniach. Można stosować na wypadanie włosów, hemoroidy.
MIKSTURA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH NA WZMOCNIENIE ŻOŁĄDKA
4 zmielone zielone orzechy włoskie zalać 500 ml gorącego mleka. Podgrzewać 5 minut. Odstawić na 2 godziny.
Pije się 4 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem 1/2 szklanki. Mleko zaleca się w nieżycie żołądka i niestrawności u osób, które nie mogą spożywać alkoholu.
MIKSTURA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH PRZECIW BIEGUNCE
4 zmielone zielone orzechy włoskie wymieszać z 200 ml miodu. Dodaje się łyżkę stołową do herbaty, dzieciom łyżeczkę. Przechowuje w lodówce.
NAPAR Z LIŚCI ORZECHA WŁOSKIEGO
Z liści zebranych do końca czerwca. Łyżkę rozdrobnionych zalać 2 niecałymi szklankami wrzątku. Pozostawić pod przykryciem 10 minut, przecedzić. Pije się pół szklanki 3 razy dziennie. Stosuje w nieżycie przewodu pokarmowego, biegunce, zatruciach pokarmowych, wrzodach, krwawieniach z przewodu pokarmowego. Napar można stosować w profilaktyce cukrzycy, leczeniu stanów zapalnych narządów płciowych w postaci nasiadówek i wewnętrznie. Zewnętrznie skuteczny w leczeniu trądziku, zapaleń ropnych, owrzodzeń skóry, grzybicy, nadmiernej potliwości stóp. Uwaga: Na przetwory zbieramy orzechy zdrowe i miękkie.