2 lata temu

Właściwości papryki, w zależności od koloru

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

To, że papryka ma wiele cennych właściwości jest znanym faktem, ale już mało kto wie, że właściwości papryki zależą od jej koloru, a

KAŻDA MA INNE DZIAŁANIE

W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza i poprawia nastrój. Papryka posiada wiele cennych właściwości: redukuje tkankę tłuszczową, zawiera sporo witamin i błonnika, przez co reguluje metabolizm. Obniża też ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona i raka piersi. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Sprawdź, którą paprykę wybrać.

Papryka czerwona

Przede wszystkim zadba o naszą skórę. Zawiera beta-karoten, który zapewni piękną cerę o zdrowym odcieniu. Czerwona papryka ma w sobie także dużo witaminy C, która spowalnia proces powstawania zmarszczek i wspomaga układ odpornościowy. Papryka w tym kolorze przyda się także osobom z kruchymi naczynkami, ponieważ zawiera dużo rutyny. To naturalny związek pochodzenia roślinnego, zaliczany do grupy flawonoidów, który ma właściwości antyoksydacyjne i uszczelniające naczynia krwionośne. Wykazuje też działanie przeciwzapalne.

Papryka żółta

Kolor warzyw i owoców informuje, jak wpływają na nasz organizm - 25-08-2016 Kolor warzyw i owoców informuje, jak wpływają na nasz organizm Żółta papryka wpływa bardzo korzystnie na nasz wzrok. Zawiera dużo luteiny i zeaksantyny, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Oba te związki potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka. Żółta papryka jest także dobrym źródłem witaminy E, tzw. witaminy młodości, która bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Witamina E jest także wykorzystywana do leczenia męskiej niepłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy i chorób serca.

Papryka zielona

Obfituje w kwas foliowy, więc jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, jednak nie tylko. Ten organiczny związek nie tylko dobroczynnie wpływa na rozwój płodu, ale także poprawia samopoczucie psychiczne, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomaga powstawanie czerwonych krwinek, a także chroni organizm przed nowotworami. Zielona papryka, podobnie jak żółta, jest też bogatym źródłem witaminy E.

A którą Wy lubicie najbardziej?

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Damian Rusek
5 lat temu
Właściwości sody oczyszczonej

Wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona. Utrzymuje właściwy stopień kwasowości pH w krwiobiegu. Jest znanym spulchniaczem do ciast, ale to nie wszystko. Ma o wiele więcej ciekawych zastosowań. Leczenie i zdrowie Kiedy męczy nas zgaga wystarczy rozpuścić łyżeczkę sody w szklance ciepłej wody i wypi

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań. Co warto wiedzieć o mleczach? Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny a

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Co można zrobić z kaliny

Nalewka z kaliny to rozgrzewający trunek alkoholowy, posiadający również cenne właściwości zdrowotne. Kalinówka, podobnie jak inne przetwory z kaliny czerwonej, wspomaga działanie układu pokarmowego i krążenia. Reguluje również pracę układu pokarmowego, wzmacnia organizm i zwalcza uciążliwy kaszel.

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Korzeń imbiru

Korzeń imbiru był używany od tysięcy lat do wyrobu napojów i jest znany z generowania uczuć miłości. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne. Oznacza to, że krew płynie lepiej do niektórych części ciała, a wraz z innymi składnikami daje długotrwałą ekrekcję oraz silne doznania podczas inty

Damian Rusek
1 rok temu
Historia Herbaty - od Pierwszych listków po herbaciarnie w Polsce

Herbata, podobnie jak kawa, to napój, który od wieków cieszy się ogromnym uznaniem na całym globie. Posiada bogatą historię i różnorodne tradycje kulturowe, które ewoluowały na przestrzeni czasu oraz miejsca na mapie geograficznej. W tym artykule zapraszam Cię na fascynującą podróż przez historię he

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Zupełnym przypadkiem udało mi się zdobyć bulwy rośliny na którą "polowałam" od dawna: TOPINAMBUR, czyli słonecznik bulwiastyłac. Helianthus tuberosus L. To mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to roślina jadalna, a może pełnić także rolę rośliny paste

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Dlaczego w restauracjach jest tak drogo

Też masz wrażenie, że ceny w knajpach oszalały? W restauracjach już od dawna jest drogo, ale teraz cena 40 zł za burgera czy 60 zł za pizze to już norma. Nawet bary mleczne sporo podrożały. Powodów jest kilka. Oczywisty powód - media To nie tajemnica, że przez sytuację za wschodnią granicą Polska mu

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
5 miesięcy temu
Jedzenie dla mózgu, czyli 5 składników na lepsza pamięć

Wielu myśli, że zapamiętywanie to wyłącznie kwestia treningu – powtarzanie, robienie notatek, zapisywanie w kalendarzu. Ale pracując z żywnością i poznając skład chemiczny składników, z których tworzę dania, zdałem sobie sprawę, że to, co jemy, również ma ogromny wpływ na to, jak działa nasz mózg. P

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow