3 lata temu

Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań.

Co warto wiedzieć o mleczach?

Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny astrowatych. Mniszek posiada charakterystyczne dolne liście, tworzące tzw. różyczkę oraz kulisty owocostan, czyli popularny dmuchawiec. Mniszek lekarski jest powszechnie spotykany, ma wyjątkowe, niedoceniane właściwości i ciekawe zastosowania.

Oto niektóre z nich:

  1. Zarówno liście, jak i płatki mniszka można wykorzystywać do sporządzenia sałatek, pożywnych zup lub herbat. Mniszek jest zdrowy, aromatyczny oraz powszechnie dostępny, dzięki czemu może zastępować typowe mieszanki sałat dostępne w sklepach. Świeże liście zawierają wiele cennych substancji, w tym dużą dawkę magnezu, dzięki czemu poprawiają pracę układu nerwowego i mięśni. Oczywiście najlepiej używać roślin, które rosną na czystych, ekologicznych łąkach, z dala od ruchliwych ulic. Można także wykorzystywać roślinę do zaparzania zdrowych i pożywnych herbat –te szczególnie popularne są w Japonii. Nadają się do tego zarówno kwiaty, jak i młode liście oraz korzenie. Pamiętajmy, że jeśli suszymy roślinę, najlepiej przechowywać ją w zacienionym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 30 stopni.
  2. Mniszek należy do roślin bardzo skutecznie oczyszczających organizm oraz wzmacniających odporność – zapobiega awitaminozie i alergii, a także wspomaga odchudzanie. Ponadto obniża poziom cholesterolu. Warto wiedzieć, że najwięcej substancji biologicznie aktywnych znajduje się w korzeniach mlecza – a są to: trójterpeny, gorycze, fitosterole, wielocukry (pektyna i inulina), żywice, kwasy organiczne, garbniki, prowitamina A, witamina C, nieco witaminy E, a także sporo soli mineralnych, zwłaszcza potasu i żelaza, poza tym fosfor i wapń.
  3. Aby oczyścić organizm i wspomóc odchudzanie, można wykorzystać liście mniszka do sporządzenia koktajli – wystarczy włożyć do blendera kilka umytych liści, dodać jabłko lub gruszkę, awokado oraz cytrynę lub grejpfrut. Całość miksujemy kilka minut, aż do uzyskania delikatnego, jednolitego napoju. Nalewka z korzeni mniszka była przez nasze prababcie używana do usuwania piegów i przebarwień skóry i jako środek poprawiający wygląd skóry. Co ciekawe, korzeń służył kiedyś także do sporządzania pobudzającego napoju, który był stosowany zamiast kawy – poprawiał nastrój i dodawał energii, nie podnosząc przy tym ciśnienia. Poza tym kwiaty mniszka świetnie nadają się do sporządzania domowych win – zapewniając piękny kolor i wyjątkowy smak w połączeniu z cytryną i pomarańczą.
  4. Mniszek od wieków uważany był za afrodyzjak, działający zarówno na mężczyzn, jak i na kobiety. Z tego powody niegdyś unikano podawania pannom z dobrych domów jakichkolwiek potraw czy napojów zawierających choć odrobinę mniszka. Nazywany był nawet „męską stałością” z powodu mocy pobudzania libido płci męskiej.
  5. Pod koniec 2013 roku znany producent opon wraz z Instytutem Biologii Molekularnej i Ekologii Stosowanej Fraunhofer (IME) z Aachen ogłosili, że są o krok od rozpoczęcia przemysłowej produkcji gumy z uprawianego na masową skalę mniszka lekarskiego. Dzięki nowoczesnym metodom upraw stała się możliwa produkcja naturalnej gumy z korzeni mniszka. Dotychczas prace prowadzone były w warunkach laboratoryjnych. Jednak niedawno, w placówce IME w niemieckim Munster, rozpoczęto budowę instalacji, która umożliwi produkcję naturalnej gumy na większą skalę. Wytwarzanie gumy z korzeni mniszka lekarskiego okazało się być w znacznie mniejszym stopniu zależne od warunków pogodowych, niż ma to miejsce przy drzewach kauczukowych. Mniszek jest rośliną na tyle mało wymagającą, że może być sadzony na dotychczasowych nieużytkach. Uprawa mniszka blisko miejsc jego przetwarzania pozwoli też na znaczne zredukowanie emisji zanieczyszczeń oraz wydatków na transport surowców.
  6. Roślina ta zapobiega powstawaniu i rozwijaniu się bardzo wielu chorób, w tym miażdżycy. W istotny sposób usprawnia pracę mózgu, naturoterapeuci leczyli nim m.in. porażenie mózgowe u dzieci. Pomaga też przy kłopotach trawiennych – przy złej przemianie materii, zaparciach czy otyłości. Dobrze sprawdza się przy walce z hemoroidami, cukrzycą, a także reumatyzmem, gośćcem i chorobami nerek (np. kamicy i skąpomoczu). Mniszek lekarski stosowany jest też przy chorobach skórnych, np. egzemie, łuszczycy, trądziku i schorzeniach stawów.
  7. Napar z mniszka może być stosowany jako środek obniżający poziom glukozy, wystarczy użyć około 3 łyżeczek suszu z kwiatów mniszka i zaparzać kilkanaście minut. Napój po odcedzeniu najlepiej pić raz lub dwa razy dziennie.
  8. Okłady ze świeżych liści lub soku znajdującego się w łodygach ułatwiają zwalczanie brodawek i kurzajek, a także przyspieszają proces gojenia się skóry i poprawiają jej koloryt.
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Właściwości sody oczyszczonej

Wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona. Utrzymuje właściwy stopień kwasowości pH w krwiobiegu. Jest znanym spulchniaczem do ciast, ale to nie wszystko. Ma o wiele więcej ciekawych zastosowań. Leczenie i zdrowie Kiedy męczy nas zgaga wystarczy rozpuścić łyżeczkę sody w szklance ciepłej wody i wypi

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości papryki, w zależności od koloru

To, że papryka ma wiele cennych właściwości jest znanym faktem, ale już mało kto wie, że właściwości papryki zależą od jej koloru, a KAŻDA MA INNE DZIAŁANIE W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza i poprawia nastrój. Papryka posiada

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
RUTA - zapomniana roślina o nadzwyczajnych właściwościach

To roślina pochodząca z terenów Bałkanów, Krymu czy Bułgarii, uprawiana w wielu krajach. Dawniej stosowano ją jako roślinę leczniczą, surowiec zielarski, roślinę ozdobną i przyprawę kulinarną. Jednak w ostatnich latach stała się rośliną zapomnianą. A szkoda, bo jest niezwykle wartościowa. Dzisiaj c

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Zupełnym przypadkiem udało mi się zdobyć bulwy rośliny na którą "polowałam" od dawna: TOPINAMBUR, czyli słonecznik bulwiastyłac. Helianthus tuberosus L. To mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to roślina jadalna, a może pełnić także rolę rośliny paste

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Dlaczego w restauracjach jest tak drogo

Też masz wrażenie, że ceny w knajpach oszalały? W restauracjach już od dawna jest drogo, ale teraz cena 40 zł za burgera czy 60 zł za pizze to już norma. Nawet bary mleczne sporo podrożały. Powodów jest kilka. Oczywisty powód - media To nie tajemnica, że przez sytuację za wschodnią granicą Polska mu

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu