2 lata temu

RUTA - zapomniana roślina o nadzwyczajnych właściwościach

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

To roślina pochodząca z terenów Bałkanów, Krymu czy Bułgarii, uprawiana w wielu krajach. Dawniej stosowano ją jako roślinę leczniczą, surowiec zielarski, roślinę ozdobną i przyprawę kulinarną. Jednak w ostatnich latach stała się rośliną zapomnianą. A szkoda, bo jest niezwykle wartościowa.

Dzisiaj chcę przypomnieć wyjątkowe właściwości ruty.

Co ciekawe, dawniej ruta zwyczajna (Ruta graveolens) stosowana była jako afrodyzjak. Panny siały ją w swoich ogródkach, a kwiatów ruty używano jako obowiązkowego dodatku do ślubnych wianków. Okazuje się, że to roślina z historią. Używała jej święta Hildegarda, a w czasach starożytnych była popularnym lekiem na dosłownie wszystko. Ta roślina ogrodowa o właściwościach leczniczych zwana jest też "zielem łaski". Odstrasza owady i jest doskonałą przyprawą. Zioło to wykazuje właściwości przeciwutleniające, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. To właśnie dzięki temu była szeroko stosowana w europejskiej medycynie ludowej. Ruta zawiera alkaloidy o właściwościach przeciwskurczowych, przeciwhistaminowych i przeciwzapalnych. Znajdująca się w niej rutyna to związek roślinny – silny przeciwutleniacz, który chroni przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Poza tym jest źródłem olejków eterycznych, flawonoidów, alkaloidów, kumaryny, soli mineralnych, witaminy C oraz kwasów organicznych.

Właściwości ruty

Dawniej ruta oraz olejek z ruty były stosowane jako naturalny kosmetyk, a także w medycynie naturalnej. Roślina ta wykazuje działanie:

  • przeciwgrzybicze – łagodzi swędzenie i zapalenie skóry oraz grzybicę;
  • rozjaśniające – zawarte w niej przeciwutleniacze chronią przed działaniem wolnych; rodników oraz przedwczesnym starzeniem skóry;
  • owadobójcze – jest naturalnym sposobem, by odstraszyć wszy oraz inne pasożyty;
  • wzmacniające włosy – dodaje blasku, pobudza do wzrostu i naprawia zniszczenia oraz rozdwojone końcówki;
  • uspokajające – koi nerwy;
  • odstrasza owady takie jak muchy, komary czy karaluchy;
  • antybakteryjne – warto pijać napar z ruty, ponieważ chroni nas przed infekcjami bakteryjnymi, zwalcza infekcje jelit u dróg moczowych oraz przeciwdziała salmonelli czy zatruciom pokarmowym;
  • przeciwskurczowe – łagodzi bóle mięśni i bóle menstruacyjne;
  • przeciwzapalne – zmniejsza stany zapalne mięśni i stawów;
  • łagodzące ukąszenia owadów czy węża.

Ruta stosowana jest w przypadku problemów trawiennych takich jak: brak apetytu, biegunka i rozstrój żołądka. Znajduje również zastosowanie w przypadku problemów krążeniowo-sercowych takich jak miażdżyca tętnic czy kołatanie serca. Stosuje się ją do leczenia bólu głowy, skurczy mięśni czy zapalenia stawów. Zmniejsza problemy układu nerwowego. Tamuje krwawienie, leczy gorączkę. Sprawdza się jako antidotum na obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie oraz oczyszcza organizm z bakterii jelitowych i grzybów. Reguluje miesiączkę, a dawniej była stosowana zewnętrznie w formie okładów na bóle zębów, uszu czy głowy oraz do leczenia zwichnięć, opuchnięć, urazów kości i skręceń, a także jako naturalny środek odstraszający owady. Używana jest także do aromatyzowania żywności i napojów. Podkreśla smak mięs, sałatek, ryb, potraw z kapusty i grzybów. Przyprawa ta jest gorzka w smaku, jednak gorycz łagodnieje pod wpływem kwasu. W związku z tym warto stosować ją do warzyw marynowanych w occie lub kiszonych. Aromatyzuje się nią również napoje owocowe, herbaty i alkohole. Zapach ruty odstrasza nie tylko owady, ale również koty. Warto wiedzieć, że ogrodnicy uprawiający swoje ogrody zgodnie z naturą i bez chemicznych środków ochrony roślin stosują wywary z ruty, by wzmocnić rośliny i zapewnić im naturalną ochronę przed szkodnikami.

Ruta zwyczajna - skutki uboczne

Ruta w dużych dawkach jest rośliną trującą ☠ i powinna być stosowana z zachowaniem szczególnej ostrożności. Wśród skutków ubocznych jej stosowania wyliczyć można:

  • bezsenność,
  • zawroty głowy,
  • wysypki,
  • skurcze,
  • zwiększoną wrażliwość na słońce,
  • podrażnienie żołądka.

Nieumiejętne używanie ruty może wiązać się z poważnymi skutkami ubocznymi takimi jak:

  • uszkodzenie wątroby i nerek,
  • pogorszenie problemów jelitowych,
  • poronienie,
  • a nawet śmierć.
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań. Co warto wiedzieć o mleczach? Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny a

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Zupełnym przypadkiem udało mi się zdobyć bulwy rośliny na którą "polowałam" od dawna: TOPINAMBUR, czyli słonecznik bulwiastyłac. Helianthus tuberosus L. To mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to roślina jadalna, a może pełnić także rolę rośliny paste

Damian Rusek
2 lata temu
Granola piernikowa - czy masz ją już na mailu?

Przepis o takim tytule właśnie otrzymałbyś na swoją skrzynkę mailową, gdybyś subskrybował nasz newsletter. Czy chciałbyś otrzymywać nasze specjalne przepisy jako pierwszy? Jeśli tak, to zapisz się do naszego newslettera już dziś! Wystarczy, że wypełnisz formularz poniżej bądź klikniesz tutaj. Powsta

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Damian Rusek
1 rok temu
Podróż przez Afrykańską paletę smaków

Afryka - kontynent o niezwykłej różnorodności kulturowej i naturalnej. Kryje w sobie kulinarną tajemnicę, która czeka na odkrycie. Kuchnia afrykańska, z jej złożonymi smakami i aromatami, jest odzwierciedleniem historii, geografii i duszy jej ludów. W tym artykule zapraszam na niezapomnianą podróż p

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
6 lat temu
A może małpi móżdżek?

Słyszymy często o dziwnych zwyczajach żywieniowych z dalekiego wschodu. Na wspomnienie o Chinach, od razu przychodzą nam na myśl kramy z grillowanymi owadami, pająkami i skorpionami. Dziś jednak napiszę o pewnym makabrycznym zwyczaju, czyli jedzeniu mózgu… jeszcze żywej małpy. Czy to w ogóle legalne

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Nie pozwólmy na okrucieństwo w kuchni

Czy wiesz, jakie dawniej były standardowe sposoby przygotowania owoców morza? Na przykład homara czy raków? Były przywożone do restauracji świeże i trzymane w akwariach, a przygotowywane dopiero na życzenie gościa, poprzez wrzucenie żywcem do wrzątku.  Dlaczego akurat w taki sposób? Już od stuleci h

Damian Rusek
1 rok temu
Karnawałowe Zwyczaje Kulinarne na całym Świecie

Karnawał, znany w wielu kulturach jako czas radości, zabawy i świętowania przed postem wielkanocnym, jest okresem, w którym kulinaria odgrywają kluczową rolę. Podobnie jak kawa, która rozprzestrzeniła się z Etiopii na cały świat, stając się symbolem codziennych rytuałów i spotkań towarzyskich, karna

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
6 lat temu
Pieniądze czy wiedza?

Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest? Wiedza jest ważna Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się pr

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Kimchi - czyli kiszona kapusta na ostro

Potrawa zapewne dobrze znana każdemu miłośnikowi kuchni azjatyckiej. W wielu restauracjach z kuchnią tajską podawana jest jako przystawka lub składnik dań. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej ciekawej potrawie oraz jej zastosowaniu, zapraszam do artykułu. Skąd pochodzi? Kimchi to tradycyjne dan