5 lat temu

Kimchi - czyli kiszona kapusta na ostro

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Potrawa zapewne dobrze znana każdemu miłośnikowi kuchni azjatyckiej. W wielu restauracjach z kuchnią tajską podawana jest jako przystawka lub składnik dań. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej ciekawej potrawie oraz jej zastosowaniu, zapraszam do artykułu.

Skąd pochodzi?

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Słowo kimchi tłumaczyć można jako sfermentowane warzywa i pochodzi z chińskiego chimchae, oznaczającego solone warzywa. Jednym z najwcześniejszych opisów przygotowywania kimchi jest tekst Yi Kyu-bo, w którym opisano proces przygotowania kimchi z rzepy. Pierwsze kimchi, mogło być przygotowywane w Korei już w VII wieku – w celu zachowania rzepy przez zimę.

Czym właściwie jest?

Wyróżnia się dwa rodzaje kimchi: sezonowe, czyli przygotowywane z warzyw dostępnych o danej porze roku, oraz zimowe. Najpopularniejsze kimchi – baechu kimchi – składa się z kapusty chińskiej, kiszonej w zalewie złożonej z kleiku ryżowego, płatków papryczek chili, imbiru, czosnku oraz dymki. Istnieje wiele innych wariantów tej potrawy, mówi się o około 190 różnych , często o zasięgu lokalnym.

Baechu kimchi, mimo swej obecnej popularności, powstało stosunkowo późno. Papryczki chili zostały wprowadzone do Korei (przez Japonię) w XVI wieku, a dopiero 200 lat później (1765) zastosowano je w przyrządzaniu kimchi. Kapusta chińska (kor. baechu) dotarła do Korei z Chin prawdopodobnie w XIX wieku, wcześniej stosowano miejscowe warzywa.

Jak się ją robi?

Kapusta chińska, rzepa, papryczki chilli, cebula i czosnek używane są najczęściej do przygotowania nadzienia. Pokrojone w cienkie paseczki kapusta i cebula, zgnieciony czosnek i sproszkowane papryczki chilli są razem mieszane. Kapusta chińska przekrajana jest wzdłuż na dwie części, które zostawiane są na noc w roztworze z soli, następnego dnia kapusta jest płukana i osuszana. Nadzienie umieszczane jest pomiędzy poszczególnymi liśćmi kapusty. Tak przygotowane części kapusty owijane są największym, zewnętrznym liściem i odkładane do fermentacji na około tydzień. Kimchi jest następnie krojone w mniejsze części i serwowane do spożycia w małych salaterkach.

Kimjang - tradycyjny sposób przygotowania kimchi

Jest też specjalny, obrządek jego tworzenia. Gromadzi on bliższą i dalszą rodzinę oraz sąsiadów. W pierwszym etapie kimjang przez 2–3 dni gromadzone są składniki potrawy: warzywa, owoce morze i przyprawy. Następnie wszyscy myją, kroją i solą warzywa. Gotowe kimchi przechowywane jest na podwórzach w ogromnych ceramicznych naczyniach, które często zakopywane są w ziemi, by uchronić je przed przymrozkami.

W przeszłości bogatsi gospodarze za pomoc w przyrządzaniu kimchi obdarowywali biedniejszych sąsiadów kapustą i przyprawami niezbędnymi do jego produkcji. Tradycja wspólnej pracy i dzielenia się jest nadal powszechnie kultywowana a techniki kimjang oraz składniki kimchi są ważnym elementem tradycji rodzinnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie – najczęściej teściowe przekazują tajniki tej tradycji swoim synowym. Techniki te nauczane są również w szkołach.

A teraz kilka ciekawostek

  • W 2013 roku tradycyjny proces przygotowywania kimchi – kimjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

  • Tradycyjnie kimchi przechowywane jest w glinianych garnkach ustawionych z dala od innych produktów i domowników (ze względu na specyficzny i intensywny aromat), częściowo zakopanych w ziemi, poza budynkami. Obecnie używa się również specjalnych lodówek.

  • Kimchi jest potrawą niskokaloryczną (100 gramów ma 32 kcal) i bogatym źródłem błonnika, witamin i mikroelementów: witaminy C, beta karotenu, wapnia, żelaza i fosforu.

  • Prowadzono badania nad wpływem kimchi na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka żołądka, szczególnie u osób z predyspozycjami genetycznymi. Wykazały one zwiększone ryzyko zachorowania na raka u osób spożywających kimchi

I to w skrócie tyle

Jeśli zainteresował Was temat kimchi i procesu przygotowania go, zachęcam do poszukania więcej informacji na własną rękę, bądź kierowania pytań do nas, to postaramy się zgłębić temat kolejnym wpisem. Warto też spróbować przygotować je w domu (może za jakiś czas przepis pojawi się na naszej stronie) ;)

A Wy próbowaliście kiedyś tą potrawę? Zapraszam do dyskusji na naszym fanpage :)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
1 rok temu
Podróż przez Afrykańską paletę smaków

Afryka - kontynent o niezwykłej różnorodności kulturowej i naturalnej. Kryje w sobie kulinarną tajemnicę, która czeka na odkrycie. Kuchnia afrykańska, z jej złożonymi smakami i aromatami, jest odzwierciedleniem historii, geografii i duszy jej ludów. W tym artykule zapraszam na niezapomnianą podróż p

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Zupełnym przypadkiem udało mi się zdobyć bulwy rośliny na którą "polowałam" od dawna: TOPINAMBUR, czyli słonecznik bulwiastyłac. Helianthus tuberosus L. To mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to roślina jadalna, a może pełnić także rolę rośliny paste

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kiszona brukselka i kalafior

Brukselka to również kapusta, a warzywa kapustne kiszą się wyjątkowo łatwo i bezproblemowo. Dzisiaj opowiem Wam, jak kilka lat temu eksperymentowałam 😊 Kupiłam kilogram brukselki, umyłam, oczyściłam z uszkodzonych listków i wpakowałam do dużego słoika. Ponieważ nie wiedziałam, czego się po brukse

Damian Rusek
5 lat temu
Wegetarianinie strzeż się parmezanu!

Moda na bycie vege ma się dobrze i coraz więcej osób rezygnuje całkowicie lub częściowo ze spożywania mięsa. W obecnych czasach to żaden problem, gdyż mamy mnóstwo składników roślinnych, którymi możemy zastąpić potrzebne nam białka czy tłuszcze zwierzęce. Wegetarianie często sięgają po soję lub sery

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
5 lat temu
Rodzaje miety

Do napisania tego artykułu zainspirował mnie kolega zajmujący się zawodowo roślinami i aranżacjami z nich (zapraszam na jego stronę Dr Flower Care ), który podarował mi ogromną doniczkę mięty. Największym zaskoczeniem była dla mnie mięta oreganowa (o aromacie oregano) i ananasowa. Postanowiłem zag

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
6 lat temu
Co to jest kąpiel wodna?

Pojęcie z pewnością znane każdemu, zajmującemu się cukiernictwem. Najczęściej w kąpieli wodnej rozpuszcza się czekoladę. Polega ona na zagotowaniu w garnku wody, a potem umieszczeniu na nim miski z produktem, który chcemy upłynnić. W przypadku wyżej wymienionej czekolady, jest to najskuteczniejszy s

Grzegorz Misina
4 lata temu
Peklowanie

W tym artykule przedstawimy jedną z najstarszych technik obróbki żywności. W restauracjach najczęściej tą metodą przygotowuje się łososia znanego jako gravlax. Filety pekluje się w mieszaninie soli i cukru z dodatkiem cytrusów i koperku, ale przepisów na to danie jest tyle co kucharzy. Dodaje się pr