Potrawa zapewne dobrze znana każdemu miłośnikowi kuchni azjatyckiej. W wielu restauracjach z kuchnią tajską podawana jest jako przystawka lub składnik dań. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej ciekawej potrawie oraz jej zastosowaniu, zapraszam do artykułu.
Skąd pochodzi?
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Słowo kimchi tłumaczyć można jako sfermentowane warzywa i pochodzi z chińskiego chimchae, oznaczającego solone warzywa. Jednym z najwcześniejszych opisów przygotowywania kimchi jest tekst Yi Kyu-bo, w którym opisano proces przygotowania kimchi z rzepy. Pierwsze kimchi, mogło być przygotowywane w Korei już w VII wieku – w celu zachowania rzepy przez zimę.
Czym właściwie jest?
Wyróżnia się dwa rodzaje kimchi: sezonowe, czyli przygotowywane z warzyw dostępnych o danej porze roku, oraz zimowe. Najpopularniejsze kimchi – baechu kimchi – składa się z kapusty chińskiej, kiszonej w zalewie złożonej z kleiku ryżowego, płatków papryczek chili, imbiru, czosnku oraz dymki. Istnieje wiele innych wariantów tej potrawy, mówi się o około 190 różnych , często o zasięgu lokalnym.
Baechu kimchi, mimo swej obecnej popularności, powstało stosunkowo późno. Papryczki chili zostały wprowadzone do Korei (przez Japonię) w XVI wieku, a dopiero 200 lat później (1765) zastosowano je w przyrządzaniu kimchi. Kapusta chińska (kor. baechu) dotarła do Korei z Chin prawdopodobnie w XIX wieku, wcześniej stosowano miejscowe warzywa.
Jak się ją robi?
Kapusta chińska, rzepa, papryczki chilli, cebula i czosnek używane są najczęściej do przygotowania nadzienia. Pokrojone w cienkie paseczki kapusta i cebula, zgnieciony czosnek i sproszkowane papryczki chilli są razem mieszane. Kapusta chińska przekrajana jest wzdłuż na dwie części, które zostawiane są na noc w roztworze z soli, następnego dnia kapusta jest płukana i osuszana. Nadzienie umieszczane jest pomiędzy poszczególnymi liśćmi kapusty. Tak przygotowane części kapusty owijane są największym, zewnętrznym liściem i odkładane do fermentacji na około tydzień. Kimchi jest następnie krojone w mniejsze części i serwowane do spożycia w małych salaterkach.
Kimjang - tradycyjny sposób przygotowania kimchi
Jest też specjalny, obrządek jego tworzenia. Gromadzi on bliższą i dalszą rodzinę oraz sąsiadów. W pierwszym etapie kimjang przez 2–3 dni gromadzone są składniki potrawy: warzywa, owoce morze i przyprawy. Następnie wszyscy myją, kroją i solą warzywa. Gotowe kimchi przechowywane jest na podwórzach w ogromnych ceramicznych naczyniach, które często zakopywane są w ziemi, by uchronić je przed przymrozkami.
W przeszłości bogatsi gospodarze za pomoc w przyrządzaniu kimchi obdarowywali biedniejszych sąsiadów kapustą i przyprawami niezbędnymi do jego produkcji. Tradycja wspólnej pracy i dzielenia się jest nadal powszechnie kultywowana a techniki kimjang oraz składniki kimchi są ważnym elementem tradycji rodzinnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie – najczęściej teściowe przekazują tajniki tej tradycji swoim synowym. Techniki te nauczane są również w szkołach.
A teraz kilka ciekawostek
W 2013 roku tradycyjny proces przygotowywania kimchi – kimjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Tradycyjnie kimchi przechowywane jest w glinianych garnkach ustawionych z dala od innych produktów i domowników (ze względu na specyficzny i intensywny aromat), częściowo zakopanych w ziemi, poza budynkami. Obecnie używa się również specjalnych lodówek.
Kimchi jest potrawą niskokaloryczną (100 gramów ma 32 kcal) i bogatym źródłem błonnika, witamin i mikroelementów: witaminy C, beta karotenu, wapnia, żelaza i fosforu.
Prowadzono badania nad wpływem kimchi na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka żołądka, szczególnie u osób z predyspozycjami genetycznymi. Wykazały one zwiększone ryzyko zachorowania na raka u osób spożywających kimchi
I to w skrócie tyle
Jeśli zainteresował Was temat kimchi i procesu przygotowania go, zachęcam do poszukania więcej informacji na własną rękę, bądź kierowania pytań do nas, to postaramy się zgłębić temat kolejnym wpisem. Warto też spróbować przygotować je w domu (może za jakiś czas przepis pojawi się na naszej stronie) ;)
A Wy próbowaliście kiedyś tą potrawę? Zapraszam do dyskusji na naszym fanpage :)