2 lata temu

Kucharze piją strasznie dużo kawy

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego.

Kawa pobudza (zazwyczaj)

Zawiera kofeinę, która działa jako stymulant, pobudzając układ nerwowy. Dla kucharzy, którzy pracują przez długi czas, często bez przerwy, kawa jest niezbędna, aby utrzymać ich skupienie i energię przez całą zmianę. Dzięki temu możemy lepiej radzić sobie z wymagającymi zadaniami, takimi jak gotowanie wielu potraw jednocześnie czy cały dzień biegania przy pracy zarówno fizyczej jak i psychicznej.

Kawa jako waluta

Ten punkt jest raczej w formie żartu, jednak ma w sobie sporo prawdy. Najczęściej kelnerki, które same z siebie przynoszą dobrą kawę, lub inne napoje (nie chodzi mi o alkohol) jedzą dużo lepsze obiady i przekąski ;) To samo tyczy się barmanów - dobra lemoniada lepiej gasi pragnienie, niż sama woda (a przynajmniej lepiej smakuje). Nawet w miejscach, gdzie kucharze toczą wojny z kelnerami, zwykle z barem żyją dobrze.

Chwila relaksu i naładowanie baterii

Praca w kuchni jest bardzo intensywna i nierzadko kucharze mają tylko kilka minut na odpoczynek między przygotowywaniem kolejnych dań. W takich chwilach łyk kawy staje się sposobem na relaks, pozwalającym na chwilę oderwać się od pracy i zregenerować siły, zanim znienawidzona drukarka zacznie znowu wypluwać kolejne fale zamówień.

Podsumowując

Kawa jest nieodłącznym elementem pracy kucharza. Dzięki kofeinie kucharze mogą zachować skupienie i energię przez długie godziny w kuchni. Może też zastępować po prostu napój w celu szybkiego zgaszenia pragnienia, dlatego nic dziwnego, że kucharze piją tak dużo tego naparu, niestety wielu narzeka na spowodowane jej nadmiarem bóle głowy czy zaburzenia snu. Sporo kucharzy zastępuję ją herbatą, którą piją zamiast kawy lub naprzemiennie. Mimo wszystko kawa jest jednym z najważniejszych napojów w pracy kucharza, pomagającym zapewnić swoim klientom najlepsze jedzenie i usługi. A Ty lubisz kawę i pijesz ją w dużych ilościach?

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Historia kawy: jak narodziła się kultura picia kawy

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Doceniany za swój aromat i smak, stanowi nieodłączny element codziennego życia milionów ludzi na całym globie. Jednak jak powstała ta popularna dziś kultura picia jej? Historia kawy sięga daleko w czasie i zaczyna się w Etiopii, gdzie rośni

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
4 lata temu
Czy kucharze piją w pracy?

Jeszcze kilkanaście lat temu standardowa kuchnia restauracyjna (pomijając te dla “wyższych sfer”) kojarzyła się wielu osobom z niezbyt czystym miejscem, w którym skacowany, lub co gorsza pijany kucharz z papierosem w ustach przygotowuje nam jedzenie… Dobra - może to trochę przerysowane - ale jeszcze

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
Czego kucharze słuchają w pracy

Myślę, że każdy lubi czasem posłuchać muzyki. W wielu zakładach pracy stoi gdzieś postawione radio, które sobie brzęczy w tle. Dziś postanowiłem podzielić się, jakiego typu muzykę najczęściej można usłyszeć w restauracyjnej kuchni. Disco polo To chyba najczęstszy wybór. Piosenki tego gatunku najczę

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Drzewko kawowe własnej uprawy

Jeśli w kwietniu wyrosła Ci rzeżucha, to w maju może wyrosnąć kawa! I jest w tym ziarno prawdy! Ziarno kawy arabskiej oczywiście 😉 Kawowiec jest rośliną niewymagającą, a przy tym bardzo okazałą. Jego błyszczące liście, pachnące kwiaty i czerwone owoce ożywią każdą przestrzeń. Wysiew Surowe ziarna

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu