4 lata temu

Czy kucharze piją w pracy?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Jeszcze kilkanaście lat temu standardowa kuchnia restauracyjna (pomijając te dla “wyższych sfer”) kojarzyła się wielu osobom z niezbyt czystym miejscem, w którym skacowany, lub co gorsza pijany kucharz z papierosem w ustach przygotowuje nam jedzenie… Dobra - może to trochę przerysowane - ale jeszcze nie tak dawno nikogo nie dziwił widok kucharza z czerwonym nosem. Skąd taki stereotyp?

Nie pijesz? Nauczysz się

Zaczynając swoją kulinarną przygodę niecałe 10 lat temu często słyszałem taki tekst od starszych kucharzy. Myślę, że częściowo stąd bierze się takie błędne koło: oni nauczeni przed laty, że na bani lepiej się pracuje wpajają te nawyki swoim podopiecznym. No bo przecież “trzeba młodego wprowadzić” lub częściej “jak będzie pił razem z nami, to nas nie podkabluje”. Młodzi są w ciężkiej sytuacji, bo często zaczynając pracę w kuchni są jeszcze nieletni i mało asertywni, a od kucharzy z którymi pracują zależy ich dalszy los zawodowy i rozwój.

Sytuacja bez wyjścia?

Niekoniecznie. Miałem to szczęście zaczynać pracę w renomowanym hotelu i kucharze tam mieli mniejsze pole do popisu. Nawet kiedy zdarzało się po kryjomu wypić drinka, nie było to tak ostentacyjne i nie przekraczało magicznej granicy na humor. W dalszej drodze trafiałem do różnych miejsc. W niektórych rygor był trzymany jeszcze bardziej a w innych było wręcz odwrotnie, właściciel restauracji wchodząc do kuchni widział na blacie flaszkę i pełne kieliszki, po czym słyszał od kucharzy, że “bez tego gorzej pracują”. Tak na prawdę wiele zależy od miejsca, zespołu oraz podejścia kucharzy i właścicieli.

Czy mi się zdarzało napić w pracy?

Oczywiście, że nie! To nieodpowiedzialne i… dobra, może mój szef i tak nie czyta moich wypocin... Nie będę kłamał, że mi się nie zdarzyło czasem napić w kuchni (tak, wiem że to nieodpowiedzialne, powinienem dawać przykład) i nie wolno przychodzić do pracy pod wpływem, ale...o wychodzeniu nic nie było mowy ;).

Były sytuacje, że napiłem się jednego słabego drinka z kucharzami w dniu kiedy dosłownie nic się nie działo lub kiedy barmani przynieśli coś nowego / ciekawego na spróbowanie. Specyficzną okazją jest też sylwester, gdzie bardzo często kucharze doprawiają sobie colę na poprawę humoru (no nie patrz na mnie takim wzrokiem... kilkanaście h pracy do późnych godzin nocnych, daj nam również trochę poświętować).

Nigdy za to nie byłem pijany w godzinach pracy, nie pozwalałem sobie na ilości zagrażające zdrowiu lub przeszkadzające w pracy (chociaż… prawdopodobnie dokładnie to samo mówili ci, co łoili kielichy w kuchni na umór). Im dłużej pracuję, tym bardziej nie pochwalam picia w pracy (nawet tych małych ilości “z umiarem”) i o ile specjalne okazje, czy SPORADYCZNIE już pod koniec pracy przy sprzątaniu mogę zrozumieć jak się komuś zdarzy, to kogoś wstawionego natychmiast wypraszam z kuchni.

To w końcu kucharze piją, czy nie?

Zdarzają się restauracje (nieprzypadkowo najczęściej te o słabej opinii, ze starymi kucharzami, wypalonymi zawodowo) w których to jest norma, ale na szczęście jest to coraz rzadsze i nie takie widoczne. Duży wpływ na obecną sytuację mają wszechobecne kamery w kuchni (oczywiście dla chcącego nic trudnego ale na pewno baczne oko “wielkiego brata” nie ułatwia sprawy), świadomość właścicieli jak powinna działać restauracja oraz rosnące oczekiwania gości względem jakości potraw. Świeża krew też wiele wnosi. Młodzi kucharze, często pełni ambicji, zmotywowani programami kulinarnymi chcą się rozwijać i uczyć. Mamy świadomość, że wpadanie w alkoholizm na początku kariery prędzej pomoże nam się stoczyć, niż wejść na szczyt.

Jest coraz lepiej

Nie jest idealnie, ale też nie jest źle. Na szczęście przez skuteczną walkę kucharzy ze stereotypami coraz więcej osób kojarzy kuchnię z alkoholem jako dodatkiem wlewanym jedynie do dań, a nie bezpośrednio do gardła. I to na barkach młodych leży zadanie poprawiania tego wizerunku jeszcze bardziej. Niech kucharz wychodzi z restauracji trzeźwy, a gość zadowolony z posiłku i wszyscy na tym zyskają.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
3 lata temu
Jak usmażyć soczystego steka lub burgera - 15 pytań nowicjusza

Jeśli nie czytałeś jeszcze artykułu Jak przygotować steka, to koniecznie nadrób, bo dziś rozwiniemy temat. Nie tak dawno temu na prośbę mojego przyjaciela Damiana, z którym tworzę naszą stronę, zrobiłem mu praktyczne szkolenie z wysmażania mięs. Postanowiłem w tym artykule podzielić się propozycjami

Damian Rusek
4 lata temu
Idź po wiadro fazy

Chyba w każdej branży zdarzają się praktykanci lub młodzi czeladnicy, którym musimy przekazać część swojej wiedzy i nauczyć zawodu. W kuchni dosyć często zdarza się, że przez brak doświadczenia i stres przestają myśleć i ślepo wypełniają polecenia lub co gorsza nie mają wiedzy na jakiś temat, a udaj

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
5 lat temu
Wiem że zamykacie za 10 minut, to żeby wam nie robić problemu zamówie na wynos

Jeśli pracujecie w gastronomii lub w sklepie, na pewno znacie te sytuacje. 10 minut do zamknięcia, Wy już odsprzątani, przebrani, przebieracie nogami odliczając czas do wyjścia… i wchodzi ON - klient idealny pytając, czy jeszcze czynne. Co wtedy robisz? A co masz zrobić, “oczywiście, zapraszamy”. T

Damian Rusek
6 lat temu
A może małpi móżdżek?

Słyszymy często o dziwnych zwyczajach żywieniowych z dalekiego wschodu. Na wspomnienie o Chinach, od razu przychodzą nam na myśl kramy z grillowanymi owadami, pająkami i skorpionami. Dziś jednak napiszę o pewnym makabrycznym zwyczaju, czyli jedzeniu mózgu… jeszcze żywej małpy. Czy to w ogóle legalne

Grzegorz Misina
4 lata temu
Peklowanie

W tym artykule przedstawimy jedną z najstarszych technik obróbki żywności. W restauracjach najczęściej tą metodą przygotowuje się łososia znanego jako gravlax. Filety pekluje się w mieszaninie soli i cukru z dodatkiem cytrusów i koperku, ale przepisów na to danie jest tyle co kucharzy. Dodaje się pr

Damian Rusek
2 lata temu
Przesądy w kuchni

Znasz kogoś, kto boi się czarnych kotów, lub przechodzenia pod drabiną? Przesądy od wieków towarzyszą nam w codziennym życiu, tak samo w kuchni sporo kucharzy (szczególnie starszych) wierzy, że konkretne wypadki świadczą nieszczęście, nadejście gości czy nagłe bogactwo. Ja jeszcze bogaty nie jestem,