2 lata temu

Drzewko kawowe własnej uprawy

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Jeśli w kwietniu wyrosła Ci rzeżucha, to w maju może wyrosnąć kawa! I jest w tym ziarno prawdy! Ziarno kawy arabskiej oczywiście 😉 Kawowiec jest rośliną niewymagającą, a przy tym bardzo okazałą. Jego błyszczące liście, pachnące kwiaty i czerwone owoce ożywią każdą przestrzeń.

Wysiew

Surowe ziarna kawy (oczywiście niepalone, świeżo po zbiorze) najlepiej wysiewać wiosną, do doniczek z wilgotną, żyzną ziemią. Przed zasianiem należy je moczyć dobę w wodzie. Ziarna lekko wciśnij do doniczki, nie zasypując ich. Po około dwóch tygodniach od nasadzenia nasion powinny pojawić się (z każdego ziarna) dwa lśniące owalne listki. Wówczas przepikuj ziarenka do pojemników z żyzną, lekko kwaśną ziemią – przeznaczoną dla cytrusów. Możesz także użyć uniwersalnego podłoża i zasilać je nawozem do cytrusów. Mniej wytrwałym ogrodnikom proponujemy gotowe sadzonki, które można kupić na przykład w centrach ogrodniczych.

Pielęgnacja

Kawowiec lubi wilgotne podłoże. Miejsce widne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione. Optymalna temperatura to około 22ºC. Drzewko należy nawozić kilka razy w sezonie. Lubi być zraszane wodą. Zimą trzeba ograniczyć podlewanie i użyźnianie.

Ważne

Roślina jest wrażliwa na chłód – nie służą jej przeciągi. Zakwitnie dopiero po trzech latach od wysiewu, a żeby wydawała owoce, należy ją zapylić, np. pędzelkiem. Gdy pojawią się czerwone owoce, wyjmuje się z nich ziarna i osusza. I rzeczywiście – następnie można je uprażyć, zmielić i delektować się własną kawą.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
2 lata temu
Historia kawy: jak narodziła się kultura picia kawy

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Doceniany za swój aromat i smak, stanowi nieodłączny element codziennego życia milionów ludzi na całym globie. Jednak jak powstała ta popularna dziś kultura picia jej? Historia kawy sięga daleko w czasie i zaczyna się w Etiopii, gdzie rośni

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Jak karmienie kurczaka wpływa na kolor mięsa

Pewnie zwracasz uwagę, kupując kurczaka w sklepie, że jego kolor może się znacznie różnić. Jest to spowodowane między innymi jego dietą oraz sposobem chowania. Postaram się przybliżyć temat w tym artykule. Co wpływa na kolor Skład diety: Składniki używane w diecie kurczaków mogą wpływać na barwę mi

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kwiaty jadalne

Ostatnimi czasy hitem wielu restauracji jak i internetowych, czy telewizyjnych poradników kulinarnych stały się jadalne kwiaty. Coraz większe staje się również zainteresowanie indywidualne, dlatego chcę Wam przybliżyć ten temat - jak zawsze - prezentując dwie strony medalu 😉 Jadalne kwiaty można d

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
O czarnym bzie

Czarny bez - Idealny na obrzęki, żylaki, przeziębienia... W naszych, europejskich warunkach czarny bez jest to krzew lub niewielkie drzewo z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliacae). W Polsce jest krzewem bardzo pospolitym. Osiąga wysokośc do 5 m. Kwiaty promieniste, białe, średnicy 6 - 9 mm o si

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
1 rok temu
Ciekawe trendy, czyli w którą stronę zmierza gastronomia

W każdym roku modne jest co innego, czasami trendy ewoluują i przybierają nowe formy. I w tym, 2024 nie jest inaczej. Jako kucharz, zawsze szukam inspiracji, która pozwoli mi zachwycać podniebienia moich gości. Wybrałem cztery trendy, które w tym roku mogą być jednymi z kluczowych w świecie gastrono

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Jarzębina - do ogrodu i spiżarni

Jarzębina jest wyjątkowo łatwa w uprawie, a dzięki charakterystycznym owocom i liściom, także wygląda bardzo ładnie. Jarzębina w ogrodzie zawsze wygląda dobrze. Jej naturalną dekoracją są owoce, dojrzewające latem, a pozostające na gałęziach nawet do zimy. Jarzębina, czyli jarząb pospolity (Sorbus

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd