Jeśli w kwietniu wyrosła Ci rzeżucha, to w maju może wyrosnąć kawa! I jest w tym ziarno prawdy! Ziarno kawy arabskiej oczywiście 😉 Kawowiec jest rośliną niewymagającą, a przy tym bardzo okazałą. Jego błyszczące liście, pachnące kwiaty i czerwone owoce ożywią każdą przestrzeń.
Wysiew
Surowe ziarna kawy (oczywiście niepalone, świeżo po zbiorze) najlepiej wysiewać wiosną, do doniczek z wilgotną, żyzną ziemią. Przed zasianiem należy je moczyć dobę w wodzie. Ziarna lekko wciśnij do doniczki, nie zasypując ich. Po około dwóch tygodniach od nasadzenia nasion powinny pojawić się (z każdego ziarna) dwa lśniące owalne listki. Wówczas przepikuj ziarenka do pojemników z żyzną, lekko kwaśną ziemią – przeznaczoną dla cytrusów. Możesz także użyć uniwersalnego podłoża i zasilać je nawozem do cytrusów. Mniej wytrwałym ogrodnikom proponujemy gotowe sadzonki, które można kupić na przykład w centrach ogrodniczych.
Pielęgnacja
Kawowiec lubi wilgotne podłoże. Miejsce widne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione. Optymalna temperatura to około 22ºC. Drzewko należy nawozić kilka razy w sezonie. Lubi być zraszane wodą. Zimą trzeba ograniczyć podlewanie i użyźnianie.
Ważne
Roślina jest wrażliwa na chłód – nie służą jej przeciągi. Zakwitnie dopiero po trzech latach od wysiewu, a żeby wydawała owoce, należy ją zapylić, np. pędzelkiem. Gdy pojawią się czerwone owoce, wyjmuje się z nich ziarna i osusza. I rzeczywiście – następnie można je uprażyć, zmielić i delektować się własną kawą.