2 lata temu

O czarnym bzie

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Czarny bez - Idealny na obrzęki, żylaki, przeziębienia... W naszych, europejskich warunkach czarny bez jest to krzew lub niewielkie drzewo z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliacae).

W Polsce jest krzewem bardzo pospolitym. Osiąga wysokośc do 5 m.

Kwiaty promieniste, białe, średnicy 6 - 9 mm o silnym nieprzyjemnym zapachu. Owoc kulisty, 3 - 6 nasienny, prawie czarny, średnicy 4 - 6 mm i pojedynczy jest bardzo podobny do jagody. Do celów leczniczych zbiera się w czerwcu rozkwitające kwiatostany i suszy na półkach, rozłożone cienką warstwą w miejscach zacienionych i przewiewnych. Po wysuszeniu przeciera się kwiatostany przez sita i odrzuca szypułki. W sierpniu/wrześniu zbiera się dojrzałe owoce, gdy nabiorą lśniącej czarnej barwy. Ścina się całe kiście owoców i suszy w ogrzewanej suszarni. Potem przeciera się przez sita i odrzuca szypułki. Znaczenie w lecznictwie mają też liście. Związki czynne W kwiatach bzu wystepują flawonoidy (rutyna, kwercetyna, astragalina), kwasy wielofenolowe (kawowy i chlorogenowy), kwasy organiczne (walerianowy i ferulowy), garbniki, ślady olejku eterycznego, nieznany bliżej związek napotny, produkty rozpadu glikozydu sambunigryny i sole mineralne.

Działanie

  • Kwiaty bzu czarnego działają napotnie, jako skutek działania na ośrodki regulujące wydzielanie potu.
  • Mają właściwości moczopędne, które przypisuje się obecności flawonoidów.
  • Uszczelniają ściany naczyń krwionośnych oraz zwiększają ich elastyczność, dzieki obecności związków o własnościach witaminy P (rutyny).
  • Zapobiegają też przenikaniu osocza i krwinek czerwonych na zewnątrz drobnych naczyń tętniczych (włośniczek).
  • Owoce bzu czarnego mają łagodne działanie napotne, moczopędne i przeczyszczające.
  • Usuwają z organizmu wraz z potem, moczem i kałem szkodliwe produkty przemiany materii oraz egzogenne toksyny - bakteryjne, wirusowe i in.
  • Mają działanie przeciwbólowe polegające na opóźnianiu reakcji na ból pochodzenia ośrodkowego mózgu).
  • Wykryto w liściach bzu substancje zwiększające odporność na choroby zakaźne.

Działania niepożądane

W dawkach terapeutycznych surowiec nie wywołuje działania szkodliwego Zastosowanie Odwary z kwiatów bzu czarnego stosuje się wewnętrznie jako środek napotny w chorobach z podwyższoną temperaturą ciała, jako lek moczopędny oraz w chorobach przebiegających ze zwiększeniem przepuszczalności naczyń włosowatych naczyń krwionośnych - katarze, obrzękach. Zewnętrznie służą do płukania gardła w anginie, zapaleniach jamy ustnej i gardła, do okładów w zapaleniach spojówek i brzegów powiek. Odwary z owoców podaje się doustnie jako środek odtruwający i ułatwiający usuwanie z organizmu szkdliwych produktów przemiany materii - zwłaszcza w chorobie gośccowej, chorobach zakaźnych, niektórych schorzeniach skórnych. Stosuje się je jako lek przeciwbólowy w rwie kulszowej, zapaleniu nerwu trójdzielnego i bólach neurologicznych.

Przetwory:

  • Odwar z kwiatów bzu

1 - 1 1/2 łyżki kwiatów zalać 1 szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem przez 3 min. Odstawić na 15 min. i przecedzić. Pić 1/3 - 1/2 szklanki 2 - 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami jako środek moczopędny, a jako napotny i przeciwgorączkowy wypić wieczorem po posiłku szklankę odwaru z dodatkiem 1 - 2 łyżek syropu malinowego.

  • Odwar z owoców bzu

1 - 2 łyżki owoców zalać 1 szklanką wody zimnej. Ogrzewać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5 min. Odstwiić na 15 min. i przecedzić. Pić 1/3 szklanki 2 - 4 x dziennie między posiłkami jako środek moczopędny lub 1/2 - 2/3 szklanki po jedzeniu jako środek przeciwbólowy i ułatwiający wypróżnianie. Działanie przeciwbólowe można zwiększyć dodając 1 - 2 łyżki soku z owoców bzu czarnego. W przypadku nerwobólu lub migreny sporządzić odwar z 4 łyżek owoców w 1 1/2 szklanki owoców bzu.

  • Sok z owoców bzu

Dojrzałe, umyte i przebrane owoce bzu czarnego ogrzewać w naczyniu, stale mieszając, aż pękną i puszczą sok. Rozetrzeć je wówczas na miazgę i małymi porcjami wyciskać w płóciennym woreczku. Otrzymany sok pozostawić do odstania, przecedzić, dodać cukru w proporcji 1 : 1, gotować powoli kilka minut i rozlać do naczyń. Pozostały miąższ włożyć do naczynia, dodać cukru, gotować powoli kilka minut i powidła przełożyć do słoików. Sok pić 2 - 3 razy dziennie po 1 - 2 łyżek jako środek pomocniczy w nerwobólach, zapaleniach korzonków nerwowych, również w grypie, przeziębieniach i lekkich zaburzeniach trawiennych. Powidła spożywać w tym samym celu 1 - 4 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Autorem powyższych przepisów jest lekarz - Andrzej Janus, absolwent WAM. W 2001r zaprzestał wykonywania zawodu lekarza medycyny akademickiej i całkowicie poświęcił się medycynie naturalnej. Obecnie jego praca polega na przekazywaniu ludziom swojej wiedzy, wdrażaniu w życie zasad szeroko rozumianej profilaktyki oraz przywracaniu równowagi w wewnętrznym środowisku organizmu. Mnie do tej pory znane były nieco inne właściwości czarnego bzu. Wiem, że sok z czarnego bzu rozprawi się z przeziębieniem oraz zwalczy syndrom dnia następnego. Z czarnego bzu można też przygotować syrop i nalewkę, których właściwości są nieocenione.

Czym jest czarny bez?

Moja prababcia - zielarka pisała o nim, że to naturalny antybiotyk, którego prozdrowotne działanie wykorzystywano od wieków. Zbiera się zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu. Czarny bez (inaczej dziki bez) to cudowna roślina o wszechstronnych właściwościach, stosowany był z powodzeniem w medycynie ludowej. Z zielników po prababce wyczytałam, że przyrządza się z niego sok, syrop i nalewkę. Owoce czarnego bzu pomogą zwalczyć gorączkę, złagodzą kaszel, a dzięki zawartości witamin i soli mineralnych wzmocnią organizm i wesprą go w walce z przeziębieniem. Krzaki czarnego bzu pokryte są ozdobnymi, białymi kwiatami, które nie zachwycają zapachem. Podobnie jest z czarno-fioletowymi owocami - one również nie smakują najlepiej. Ich cudowną moc natomiast od wieków doceniają zielarze. Co według mojej prababci można przygotować z owoców i kwiatów czarnego bzu? Czarny bez - sok Sok z czarnego bzu ma właściwości napotne, moczopędne, zwalczy gorączkę i rozprawi się z wirusem. Z powodzeniem jest także stosowany na kaca, ponieważ ma działanie odtruwające i oczyszczające.

Sok z dzikiego bzu - przepis: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu, 1 kg cukru, 1 litr wody.

Owoce czarnego bzu trzeba zalać wodą z cukrem i gotować przez 2 godziny. Powstały sok odcedzamy i ponownie gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Zawartość przelewamy do słoików i obracamy do górny dnem. Pasteryzacja powinna trwać ok. 15 minut. Do soku z czarnego bzu można dodać cytrynę, limonkę lub jabłko. Jeśli nie chcesz samodzielnie przygotowywać soku z czarnego bzu, możesz kupić go w sklepie ze zdrową żywnością. Cena za litr soku z czarnego bzu to około 30 zł.

Czarny bez - syrop Oprócz soku z czarnego bzu można zrobić syrop. Świetnie sprawdzi się jako środek przeciwgorączkowy. Ze względu na zawartość antocyjanów, pektyn oraz witamin C i B pomoże w anemii i reumatyzmie. Syrop z czarnego bzu - przepis: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu, 0,5 kg cukru, szklanka wody. Umyte owoce czarnego bzu przesypujemy do garnka i dodajemy do nich cukier. Wszystko zalewamy wodą. Ma ona tylko przykryć zawartość naczynia. Wszystko gotujemy tak długo, aż owoce czarnego bzu puszczą sok, nie doprowadzając do wrzenia. Całość rozlewamy do słoików. Bez pasteryzacji syrop z czarnego bzu można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Czarny bez - nalewka Nalewka z czarnego bzu to doskonały środek na przeziębienie działający przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Ma też właściwości napotne i przeciwbólowe.

Czarny bez - właściwości i zastosowanie

Dlaczego warto pić sok i syrop z czarnego bzu? Kwiaty czarnego bzu działają napotnie i przeciwgorączkowo. Odpowiadają za to zawarte w nich:

  • flawonoidy,
  • kwasów fenolowe,
  • kwasy organiczne,
  • sterole,
  • olejek,
  • garbniki,
  • triterpeny,
  • sole mineralne.

Ponadto kwiaty czarnego bzu:

  • uszczelniają ściany naczyń włosowatych (zapobiegając powstawaniu tzw. pajączków),
  • działają moczopędnie,
  • łagodzą ból gardła
  • działają przeciwzapalnie,
  • można je stosować jako okłady przy zapaleniu spojówek,
  • rozrzedzają katar,
  • działają wykrztuśnie,
  • łagodzą stany zapalne skóry.

Z kwiatów czarnego bzu przygotowuje się desery, herbaty, wina, nalewki i oleje. Owoce czarnego bzu:

  • są doskonałym źródłem witamin (szczególnie witaminy A, C i B)
  • soli mineralnych (wapnia, potasu, sodu, żelaza i glinu),
  • dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym mogą być stosowane do pielęgnacji skóry trądzikowej, -witamina C zawarta w czarnym bzie wzmacnia tkankę łączną oraz wzmaga syntezę włókien kolagenowych, wiec skutecznie rozprawi się z cellulitem,
  • są źródłem glikozydów antocyjanowych (hamują wolne rodniki i wykazują działanie antynowotworowe),
  • mają właściwości napotne i moczopędne,
  • odtruwają organizm i pomagają usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii,
  • są stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit,
  • pomagają w nerwobólach i rwie kulszowej.

Z owoców czarnego bzu można przyrządzić napar, sok, syrop i nalewkę.

Czarny bez - kiedy zbierać?

Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu. Wtedy zbiera się kwitnące baldachy. Trzeba pamiętać, aby nie suszyć ich na słońcu, bo tracą właściwości lecznicze. Owoce najlepiej zbierać na przełomie sierpnia i września. Ścina się je dopiero wtedy, gdy są dojrzałe i czarnofioletowe. 💀Warto o tym pamiętać, ponieważ niedojrzałe owoce czarnego bzu zawierają szkodliwy kwas pruski.💀

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Trochę o rokitniku

Sezon chorobowy w pełni, więc pora sięgnąć do naszej naturalnej apteczki domowej... Dzisiaj trochę o ROKITNIKU. Rokitnik pospolity to rozgałęziony, liściasty, dwupienny krzew lub małe drzewo należące do rodziny rokitnikowatych. Rośnie powszechnie na terenie prawie całej Azji i Europy. Rokitnik to ca

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Drzewko kawowe własnej uprawy

Jeśli w kwietniu wyrosła Ci rzeżucha, to w maju może wyrosnąć kawa! I jest w tym ziarno prawdy! Ziarno kawy arabskiej oczywiście 😉 Kawowiec jest rośliną niewymagającą, a przy tym bardzo okazałą. Jego błyszczące liście, pachnące kwiaty i czerwone owoce ożywią każdą przestrzeń. Wysiew Surowe ziarna

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
2 lata temu
7 warzyw, które wzbogacą Twoją dietę

To, co jemy, odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu, a wybór odpowiednich składników odżywczych może znacząco wpłynąć na jakość naszego życia. W czasach, gdzie mięso często dominuje w naszych posiłkach, dobrze jest nie zapominać o warzywach. Są one nie tylko źródłem pysznych smaków, ale także niezbę

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań. Co warto wiedzieć o mleczach? Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny a

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kwiaty jadalne

Ostatnimi czasy hitem wielu restauracji jak i internetowych, czy telewizyjnych poradników kulinarnych stały się jadalne kwiaty. Coraz większe staje się również zainteresowanie indywidualne, dlatego chcę Wam przybliżyć ten temat - jak zawsze - prezentując dwie strony medalu 😉 Jadalne kwiaty można d

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
1 rok temu
Historia rosołu

Spora część z nas nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Jest też nieodłącznym gościem wesel, komunii, chrzcin, czy wszelkich imprez w restauracjach. Mowa oczywiście o rosole, który część osób uważa jedynie za wywar do innej zupy, a reszta za pełnoprawną pyszną zupkę. Ile osób, tyle opini