1 rok temu

Historia rosołu

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Spora część z nas nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Jest też nieodłącznym gościem wesel, komunii, chrzcin, czy wszelkich imprez w restauracjach. Mowa oczywiście o rosole, który część osób uważa jedynie za wywar do innej zupy, a reszta za pełnoprawną pyszną zupkę. Ile osób, tyle opinii. Ale czy zastanowiło Cię kiedyś, skąd się wziął? 

Czym jest

Jeśli akurat nie masz pojęcia, jak się przygotowuje rosół, to trochę teorii:

Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. Przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół, należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół stanowi też półprodukt – bazę do przygotowania wielu innych zup, m.in.: krupniku na rosole, zupy jarzynowej na rosole, barszczu z buraków na rosole

Początki

Przepisy na rosół można znaleźć w wielu książkach kucharskich, ale najstarszy pochodzi z XVII-wiecznej książki kucharskiej "Compendium Ferculorum", której autorem był kuchmistrz Stanisław Czerniecki. Bazą jego rosołu były mięsa różnego gatunku oraz korzenne przyprawy i aromatyczne warzywa. Ale od początku. 

Warto zwrócić uwagę na sposób konserwowania i przechowywania mięsa w dawnych czasach. Jedną z metod utrwalania było właśnie zasolenie i suszenie mięsa. Sól pochłania wodę, przez co rozwija się mniej bakterii i mięso jest dłużej zdatne do jedzenia. Jak wiemy najwięcej bakterii rozwija się w wodzie. Ale takie mięso było za słone, żeby je po prostu usmażyć i zjeść, dlatego trzeba było je rozsolić (już świta?). Kiedy takie mięso było długo gotowane, nadmiar soli zostawał w wywarze, a mięso można było zjeść. Wywar ten nazywali “rozsół”, który skrócono do dzisiejszego ”rosół”. Z czasem zaczęto do neigo dodawać inne warzywa i przyprawy. 

Ciekawostki

  • Rosół od wieków jest uważany za naturalny środek leczniczy. Uważa się, że pomaga w zwalczaniu przeziębienia i grypy dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i zdolności do wspierania układu odpornościowego. Po więcej informacji na ten temat zapraszam tutaj.

  • W wielu kulturach rosół jest symbolem domowego ciepła i rodzinnych tradycji. W Polsce niedzielny rosół jest niemal rytuałem, który gromadzi rodzinę przy wspólnym stole.

  • Przygotowywanie rosołu to doskonały sposób na wykorzystanie resztek. Kości, korzenie, niewielkie kawałki mięsa, które mogłyby zostać wyrzucone, w rosole znajdują swoje drugie życie.

  • W XVII wieku w Europie, rosół był na tyle ceniony, że serwowano go na królewskich dworach i w domach arystokracji jako dowód wyszukanego smaku i elegancji.

  • Rosół znany jest na całym świecie pod różnymi nazwami i w różnych wersjach, od chińskiego bulionu z kurczaka z dodatkiem imbiru, przez japoński dashi po bogaty francuski bouillon - najbardziej zbliżony do naszego, choć zwykle nieco tłustszy.

  • Tradycyjny rosół wymaga długiego, wolnego gotowania, które pozwala na wydobycie smaku i aromatów z mięsa i kości. To proces, który może trwać nawet kilka godzin, ale jest kluczowy dla osiągnięcia głębi smaku.

  • Dzień po mocno zakrapianej imprezie jest błogosławieństwem, ponieważ pomaga uzupełnić elektrolity i nawodnić organizm. Łagodzi również żołądek i poprawa samopoczucie.

 

Smaczny i zdrowy

Jak więc widzisz, rosół jest bardzo dobrą zupą, która podana z makaronem, pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki może stanowić pyszne lekarstwo, jak i pierwsze danie obiadowe. Co o nim sądzisz? Uważasz, że w niedzielę rosół po prostu musi być, czy dla Ciebie to raczej nie zupa, a jej składnik? Jesteśmy ciekawi Twojej opinii!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
6 miesięcy temu
Dlaczego w restauracjach jest tak drogo

Też masz wrażenie, że ceny w knajpach oszalały? W restauracjach już od dawna jest drogo, ale teraz cena 40 zł za burgera czy 60 zł za pizze to już norma. Nawet bary mleczne sporo podrożały. Powodów jest kilka. Oczywisty powód - media To nie tajemnica, że przez sytuację za wschodnią granicą Polska mu

Damian Rusek
6 lat temu
A wy jak spędziliście Wielkanoc?

Święta Wielkanocne to miły, rodzinny czas. Za oknem piękna wiosna (jeśli akurat nie sypnie śnieg), malujemy jajka, szykujemy koszyki do święcenia, czeka nas rodzinne śniadanie Wielkanocne. Przy okazji trochę sprzątamy, bo Jezus sprawdzi czy umyliśmy dla Niego okna, a wieczorem wpadnie reszta rodziny

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
5 lat temu
Czego prawdopodobnie nie wiesz o budyniu

Czy budyń który znamy, to tak naprawdę budyń? Wszyscy go znamy i często kupujemy. Tani deser, w sam raz po obiedzie. Mowa o “budyniu”, który większości kojarzy się tak: Ta nazwa jest przekłamana... Więc czym jest prawdziwy budyń? Przede wszystkim powinien być przyrządzany na bazie utartych z cukr

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
7 miesięcy temu
5 osób z którymi możesz mieć konflikt w kuchni

Restauracja to stresujące miejsce pracy, wymagające od Ciebie pewnej sprawności fizycznej, ale też mocnego charakteru, który poradzi sobie z ciągłym napięciem i nerwami. W tej branży pracują najróżniejsze osoby, często z różnych środowisk i z różnymi historiami. Robiąc błąd, często możesz wpłynąć ne

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
2 lata temu
Historia kawy: jak narodziła się kultura picia kawy

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Doceniany za swój aromat i smak, stanowi nieodłączny element codziennego życia milionów ludzi na całym globie. Jednak jak powstała ta popularna dziś kultura picia jej? Historia kawy sięga daleko w czasie i zaczyna się w Etiopii, gdzie rośni

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań. Co warto wiedzieć o mleczach? Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny a