7 miesięcy temu

5 osób z którymi możesz mieć konflikt w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Restauracja to stresujące miejsce pracy, wymagające od Ciebie pewnej sprawności fizycznej, ale też mocnego charakteru, który poradzi sobie z ciągłym napięciem i nerwami. W tej branży pracują najróżniejsze osoby, często z różnych środowisk i z różnymi historiami. Robiąc błąd, często możesz wpłynąć negatywnie na czyjąś pracę, którą na przykład musi powtórzyć, albo mu jej niechcący dołożysz. Wtedy nietrudno o konflikt. Postanowiłem napisać o 5 przedstawicielach działów, z którymi prawdopodobnie co najmniej raz wejdziesz w jakiś konflikt i postaram się poradzić, jak sobie z tym poradzić. 

1. Inni kucharze

Spędzacie razem cały dzień w stresie. Jeśli Ty czegoś nie zdążysz zrobić, być może w tym czasie kolega nie będzie w stanie wydać dania i zrodzi się konflikt. Możesz o czymś zapomnieć, albo po prostu Ci nie wyjdzie. W natłoku zadań możesz zapomnieć po sobie posprzątać (lub planować to zrobić później, a innemu będzie przeszkadzał bałagan), w skrajnych przypadkach może Ci się coś rozlać i inny kucharz się na tym poślizgnie. Dosłownie sekundy wystarczą, żeby ktoś zestresowany zdenerwował się i zareagował agresywnie. Najważniejsze to nie reagować również złością, jeśli chcesz mieć dobre relacje z tą osobą. Niepotrzebne zaognienie konfliktu nie skończy się dobrze, a asertywne przedstawienie swojego punktu widzenia powinno pomóc wam dojść do kompromisu. 

2. Pomoc kuchenna

Tutaj sytuacja jest podobna. Pamiętaj, że zmywająca pomaga Ci w kuchni, myje naczynia, garnki, podłogę, pomaga w sprzątaniu, a czasem nawet w przygotowaniu dań. Kiedy jest nerwowo, kolejne garnki i patelnie wrzucane do zlewu mogą zdenerwować, ale najgorsze będą przypalone - wtedy uważaj, żeby nie dostać takim garnkiem. Ale o ile to nie jest nagminne, to przypalenie od czasu do czasu się zdarzy, a po kilku minutach już będzie normalnie. Jednak szanuj, że ktoś Ci pomaga i w miarę możliwości też pomóż: przepłukaj po sobie prawie czystą deskę, rozłóż umyte naczynia, nigdy nie wkładaj noża do zlewu. Pokaż, że szanujesz jej pracę, a kiedy masz luźniej, a na zmywaku nie widać zlewu, pomóż się odmyć. Korona Ci z głowy nie spadnie, a kiedyś też możesz potrzebować pomocy. 

3. Kelnerzy

Wiem, ze to zazwyczaj kucharze krzyczą na kelnerów, ale i z drugiej strony może się zdarzyć, wtedy może dojść do awantury. Kelnerka może popędzać i dopytywać o swoje dania lub po prostu pomylić się albo zapomnieć coś nabić. Może też się zirytować, kiedy Ty o czymś zapomnisz. Musisz zrozumieć, że też ma dużo pracy, zdarzają się niemili goście, którzy mieszają ją z błotem, bo za długo czekali, albo danie nie spełniło ich oczekiwań. Tłumaczy się za każdy Twój błąd i musi być w kilku miejscach naraz. Współpracujmy i szanujmy się wzajemnie, w końcu jesteśmy jednym zespołem. Nie denerwuj się od razu, jak kelnerka o coś spyta (chyba że zrobi to 15 razy) i nie wybuchaj o pomyłkę. Teraz pomyliła się ona, za chwilę Ty. 

4. Szef kuchni

Możecie dobrze żyć, ale nawet jeśli macie świetny kontakt prawdopodobnie czasem dostaniesz opierdol. Już wiesz, że przy dużym ruchu wszyscy są zestresowani, a dodatkowo on odpowiada za wszystkie Twoje błędy. Jeśli marnujesz towar, gość jest niezadowolony, długo czeka, czy dzieje się cokolwiek złego, on trafia na dywanik właścicieli lub idzie się tłumaczyć na salę. Zrozum, że ma duża odpowiedzialność i kłótnia z nim w trakcie serwisu i podważanie autorytetu to zły pomysł. Jeśli nie dochodzi do mobbingu, kieruj się zasadą “szef ma zawsze racje”, a potem na spokojnie wyjaśnijcie sytuację w cztery oczy w biurze, jeśli czujesz taką potrzebę. 

5. Właściciel lub menadżer

Raczej nie podpadniesz bezpośrednio właścicielowi, jeśli normalnie wykonujesz swoje obowiązki. Wszelkie uwagi będzie przekazywał przez szefa kuchni lub właśnie menadżera, który może Cię dociskać i zarzucać większą ilością obowiązków. Zwykle nie ma sensu się kłócić, a jeśli uważasz, że nie ma racji, lub zadanie wykracza poza zakres Twoich obowiązków, najlepiej wyjaśnić, że odpowiadasz bezpośrednio przed szefem kuchni i z nim trzeba to wyjaśnić. Pamiętaj o uprzejmości. 

W gastronomii konflikty są nieuniknione

Najważniejsze to ich na siłę nie prowokować ani nie zaogniać. Najlepiej wyjść z założenia, ze trzeba po prostu robić swoje, traktować się z szacunkiem i być zespołem, a wtedy nie będziemy sobie nawzajem robić problemów.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakimi wyzwaniami kucharze mierzą się w pracy

Praca kucharza to dynamiczne i wymagające zajęcie, do którego potrzeba nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Choć gastronomia zazwyczaj jest naszą pasją, niektóre aspekty tej pracy mogą stanowić prawdziwe wyzwanie. W tym artykule postanowiłem opowiedzie

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
4 lata temu
Questy poboczne w gastronomii

Zdarza Ci się grywać w gry RPG? Tam często zdarza się sytuacja, że musisz przejść z punktu A do punktu B robiąc coś, ale po drodze spotka Cię tyle aktywności, że misja przewidziana na 10 minut zmienia się w kilka godzin gry. Może zaskoczy Cię, że w kuchni takie rzeczy też mają miejsce (i to bardzo c

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
6 lat temu
Lustrzana polewa czyli "Mirror Glaze"

Z pewnością nieraz idąc ulicą zdarzyło Ci się minąć witrynę cukierni i zawiesić oczy na wystawionych deserach. Często polane są tak błyszczącą polewą, że możesz się w nich przejrzeć. Wydaje się, że to sekret cukierników i kucharzy z topowych restauracji… nic bardziej mylnego. Wspomniana lustrzana po

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
2 lata temu
Wigilia pracownicza w resauracji

Prezenty na święta już kupione? Uwielbiam ten czas, kiedy wspólnie z rodziną ubieramy choinkę, a później spotykamy się wszyscy przy świątecznym stole, jedząc i wymieniając się podarunkami. Często podobne spotkania urządza się w szkołach czy w innych zorganizowanych grupach. Pewnie u Ciebie w pracy t

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c