3 lata temu

Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie.

Zacznijmy od wyjaśnienia

Najprościej mówiąc kucharz na skoka to ktoś, kto nie jest zatrudniony w danym miejscu, czasem nawet nie ma tam umowy, ale od czasu do czasu przychodzi w swoje wolne dni (kiedy nie pracuje w miejscu, w którym jest zatrudniony na stałe), żeby pomóc w pracy. Sam dosyć często pracując w jednej restauracji, dodatkowo chodziłem do drugiej na skoka.

Wady takiego rozwiązania

Nie jest to rozwiązanie idealne. Szukając kucharza na skoka, warto wziąć pod uwagę te czynniki:

To ludzie, którzy mają swoją pracę, a często też życie prywatne i rodzinę. Z tego powodu prawdopodobne weźmie u Ciebie kilka dni w miesiącu, więc nie zastąpi całkowicie normalnie zatrudnionej osoby. To rozwiązanie raczej na wypadek czyjejś choroby, wyjazdu, czy dodatkowe ręce do pracy w weekend. Chociaż oczywiście są świry, które pracują na 2 etaty bez przerwy. Jest ryzyko, że taki kucharz będzie mniej produktywny. W końcu zamiast odpoczywać w dzień wolny, pracuje u Ciebie. Mogą się z tego zrobić długie maratony i organizm będę potrzebował odpoczynku. Chociaż nie jest to reguła, prawdziwych pasjonatów praca aż tak nie wykańcza. Nie pracuje tam na stałe. Więc prawdopodobne, że nie będzie się mocno przykładał do pracy - oczywiście zakładając, że jest tam tylko dla pieniędzy. Warto polecać ludzi po znajomości, wtedy wystąpienie tego problemu można zminimalizować. Nie zna karty, jeśli często się zmienia. Zakładając, że co miesiąc zmieniasz menu, taki kucharz za każdym razem musi się wdrożyć i uczyć na nowo, przez co oprócz zrobienia swojej pracy, ktoś jeszcze musi mu wszystko pokazywać. Może się nie pojawić. Pomijając już osoby, które po prostu oleją, bo stwierdzą, że im się nie chce przyjść i zwykle nawet nie poinformują, w ich głównym miejscu pracy może wypaść duża impreza lub ktoś zachoruje i jest potrzebny. To oczywiste, że w tym przypadku dodatkowa praca schodzi na dalszy plan.

Ale ma też dużo plusów

Dodatkowa osoba może wspomóc kucharzy i skutecznie poradzić sobie z ruchem. Nowa osoba to nowe pomysły. Reszta może się od nich nauczyć czegoś ciekawego lub poznać rozwiązania, mogące usprawnić serwis. Wychodzi taniej. Nie oszukujmy się, zdarza się, że takie osoby pracują bez umowy, więc pracodawca może im więcej zapłacić, a samemu mniej się wykosztować na podatki i składki - wilk syty i owca cała. Mając kilka takich osób "w rezerwie", w przypadku awaryjnej sytuacji łatwiej załatać braki kadrowe. Tym samym nie trzeba ściągać z wolnego swoich kucharzy i psuć im planów. Mając w zanadrzu kucharzy na skoka można wysłać swoich na urlop, bez osłabiania zespołu. Kucharz pracujący na skoka w dobrych restauracjach może poznawać nowe dania, rozwiązania oraz systemy pracy, tym samym zdobywając doświadczenie i rozwijając się. W dodatku jeszcze mu za to zapłacą (prawdopodobnie) ;)

Gdzie szukać kucharza na skoka

Najlepszym wyjściem jest znalezienie kogoś po znajomości. Rotacja w kuchni jest bardzo duża, zdecydowana większość kucharzy pracowała już w co najmniej kilku miejscach, przez co jest w stanie polecić ogarnięte osoby. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, można dodać ogłoszenie na grupach Facebook, na przykład:

Lub lokalnych jak na przykład Krakowska Gastronomia. W ostateczności pozostaje OLX.

Więc czy warto?

Moim zdaniem jak najbardziej! Mimo oczywistych wad pracy na skoka, nadal jest to świetne rozwiązanie korzystne dla obu stron, przy założeniu, że obie strony chcą być w porządku. Kucharz potrzebujący dodatkowej gotówki przed wypłatą może ją otrzymać, bez brania zaliczek w swojej pracy, a nie zawsze ma szansę brać u siebie dodatkowe zmiany. Z drugiej strony właściciel restauracji, czy szef kuchni ma dodatkowe ręce do pracy, przez co zespół nie jest przemęczony i pracuje wydajniej. A ty co o tym sądzisz? Podziel się z nami swoją opinią na temat pracy na skoka. Jesteś za, czy raczej jej nie popierasz?

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
6 lat temu
Czy warto być kucharzem?

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, fil

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Na co pomagają nalewki

Na co pomagają nalewki? Dlaczego warto je robić i konsumować? Zaczynamy nastawiać je w środku lata, ale są i takie przyrządzane jesienią. Zalewane wysokoprocentowym alkoholem maliny, wiśnie, czarne porzeczki. Później przychodzi czas na aronię i pigwę, na rokitnik. Zalety owoców znamy. Maliny są znak

Damian Rusek
1 rok temu
Historia Herbaty - od Pierwszych listków po herbaciarnie w Polsce

Herbata, podobnie jak kawa, to napój, który od wieków cieszy się ogromnym uznaniem na całym globie. Posiada bogatą historię i różnorodne tradycje kulturowe, które ewoluowały na przestrzeni czasu oraz miejsca na mapie geograficznej. W tym artykule zapraszam Cię na fascynującą podróż przez historię he

Damian Rusek
5 lat temu
Typy mąki pszennej

Jak wspominałem w artykule rodzaje mąki, najbardziej popularną jest mąka pszenna. Z tego powodu przygotowałem dla Was krótki artykuł jakie są jej typy i do czego zazwyczaj się je stosuje. Czym jest “typ mąki”? Określa on zawartość tzw. “popiołu” w mące. Im drobniejsza i bielsza mąka, tym jest czyst

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
2 lata temu
Uczę się robić pizzę

Już kiedyś pisałem, że od czasu do czasu zdarzy mi się zmienić pracę w pogoni za rozwojem i nowymi zarobkami. Nie inaczej jest tym razem. Najwyższy poziom jak do tej pory Przed wakacjami miałem okazję dorabiać sobie na skoka w nowo powstałej eleganckiej restauracji, w której już pracowało kilku moic

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
1 rok temu
Różnice między pracą w restauracji a w hotelu

Jako kucharz z wieloletnim doświadczeniem i pracą na wszystkich stanowiskach kuchennej hierarchii widziałem różnice w pracy między małym osiedlowym bistro, większą modną restauracją, kameralnym hotelem czy sieciówką. Jeśli ciekawi Cię czym się różni praca kucharza hotelowego od takiego w zwykłej res

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf