5 lat temu

Typy mąki pszennej

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Jak wspominałem w artykule rodzaje mąki, najbardziej popularną jest mąka pszenna. Z tego powodu przygotowałem dla Was krótki artykuł jakie są jej typy i do czego zazwyczaj się je stosuje.

Czym jest “typ mąki”?

Określa on zawartość tzw. “popiołu” w mące. Im drobniejsza i bielsza mąka, tym jest czystsza (ale niestety też mniej zdrowa). Z tego powodu coraz więcej osób wybiera pieczywo z mąki pełnoziarnistej. Nie przedłużając, tak się prezentują rodzaje mąki pszennej:

typ 00

To oryginalna włoska mąka, bardzo drobna i całkowicie pozbawiona otrębów. Jest idealna do pizzy, ponieważ w jej przypadku ciasta nie trzeba wałkować. Jest na tyle elastyczne, że da się je bez problemu rozciągać rękami, przez co nie niszczy się pęcherzyków powietrza w cieście.

Semolina

To mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy durum. Jest coraz bardziej doceniana w kuchni i uważana za o wiele zdrowszą od innych. Zawiera wiele witamin oraz składników odżywczych i wspomaga trawienie.

typ 450

Tak zwana mąka tortowa, zawierająca najmniej witamin i minerałów. Głównie stosuje się ją do pieczenia biszkoptów i lekkich ciast.

typ 500

Najpopularniejsza i najbardziej uniwersalna mąka pszenna. Sprawdzi się zarówno do ciasta kruchego, klusków, jak i pączków czy naleśników. Jeśli nie mamy w domu mąki 00, możemy z niej zrobić też pizzę.

typ 550

Często znajdziemy ją z opisem “luksusowa”. Świetna do ciasta drożdżowego, makaronu i pierogów.

typ 650

Zawiera już więcej minerałów, niż mąki o niższym typie. Stosowana zazwyczaj do pieczywa.

typ 750, 850, 1400, 1850

To już zdrowsze mąki, bogatsze w witaminy i minerały. Używane głównie do wypieku chleba.

typ 2000, 3000

Pieczywo z tej mąki jest ciężkie i sycące, ale też bardzo zdrowe. Bardzo polecane na diecie.

Tak to się prezentuje

Oczywiście nie pójdziemy do więzienia za użycie danego typu mąki do czegoś innego (no chyba, że ktoś na nas doniesie). Warto jednak wiedzieć, jakiej do czego użyć, aby w 100% wykorzystać jej możliwości. Warto w kuchni oprócz dobrego przepisu mieć jeszcze świadomość dlaczego robi się tak a nie inaczej. Tylko wtedy sukces naszego wypieku to nie przypadek, ale efekt świadomego połączenia składników.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Rodzaje mąki

Nie ma chyba osoby na świecie, która nie jadła by nigdy mąki. Jest sporo rodzajów i niewątpliwie najczęstszą jest pszenna. Ale to nie jedyna, jakiej używa się w kuchni. Dziś Wam o nich opowiem. Mąka pszenna Jak wspomniałem to chyba najbardziej popularna mąka na świecie, powstaje z mielenia ziaren ps

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
Wyruszam poznawać nowe smaki

Jeśli już jakiś czas czytasz moje artykuły to wiesz, jak ważny dla mnie jest rozwój i poznawanie nowych smaków. A czy jest lepszy sposób, niż podróż za granicę? Wspólnie z moją dziewczyną wyruszamy w odwiedziny do moich przyszłych teściów w jej ojczyźnie i przy okazji popróbujemy czego się da :D Gr

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
6 lat temu
Drukują smak w Zakopanem... z jakim efektem?

Większość z was pewnie kojarzy Zakopane - zwane inaczej “stolicą Tatr”. Piękna góralska miejscowość, głównie utrzymująca się z turystów. W jego centrum znajduje się najbardziej znanym deptak - Krupówki - gdzie podczas spacerów mijamy mnóstwo kramów, sklepów i restauracji. Z racji, że jest tam ograni

Damian Rusek
5 lat temu
Rękawiczki jednorazowe- rodzaje

W kuchni często spotkamy się z jednorazowymi rękawiczkami. Używamy ich dla ochrony skóry, ze względu na higienę czy przy skaleczeniach, żeby żywność nie miała kontaktu z raną. Postaram się przybliżyć najczęściej spotykane rodzaje tych rękawiczek. Po co mi taka wiedza? Ponieważ warto używać w pracy

Damian Rusek
1 rok temu
Podróż przez Afrykańską paletę smaków

Afryka - kontynent o niezwykłej różnorodności kulturowej i naturalnej. Kryje w sobie kulinarną tajemnicę, która czeka na odkrycie. Kuchnia afrykańska, z jej złożonymi smakami i aromatami, jest odzwierciedleniem historii, geografii i duszy jej ludów. W tym artykule zapraszam na niezapomnianą podróż p

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakimi wyzwaniami kucharze mierzą się w pracy

Praca kucharza to dynamiczne i wymagające zajęcie, do którego potrzeba nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Choć gastronomia zazwyczaj jest naszą pasją, niektóre aspekty tej pracy mogą stanowić prawdziwe wyzwanie. W tym artykule postanowiłem opowiedzie

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb