W kuchni często spotkamy się z jednorazowymi rękawiczkami. Używamy ich dla ochrony skóry, ze względu na higienę czy przy skaleczeniach, żeby żywność nie miała kontaktu z raną. Postaram się przybliżyć najczęściej spotykane rodzaje tych rękawiczek.
Po co mi taka wiedza?
Ponieważ warto używać w pracy ochrony w postaci rękawiczek jednorazowych. Praca jest o wiele bardziej komfortowa i higieniczna. Podczas częstych w kuchni skaleczeń stanowią świetną ochronę opatrunku oraz chronią żywność przed kontaktem z krwią. Pro tip: kiedy skaleczysz sobie tylko jeden palec, możesz odciąć tylko jeden “palec” z rękawiczki i ubrać na opatrzony palec (taki “kondom” z rękawiczki - tylko nie bierz tego zbyt dosłownie, zresztą zrobisz jak chcesz, ale ja nie biorę za nic odpowiedzialności ;) ). W ten sposób ręka nam oddycha i mniej się poci, a rana nie jest narażona na bakterie. Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości co do używania rękawiczek jednorazowych ;)
Lateksowe
Kiedyś najczęściej używane jednorazowe rękawiczki. Obecnie odchodzi się od nich z powodu często spotykanych alergii. Są również delikatne i łatwo pękają. Można je rozpoznać po pudrze w środku (winylowe raczej go nie mają, a w nitrylowych w ogóle nie jest używany), który strasznie się klei, kiedy ręce się pocą w rękawiczce.
Cena około 18 zł - 25 zł za 100 szt.
Winylowe
O wiele wytrzymalsze niż lateksowe, ale też mniej komfortowe w użytkowaniu oraz mniej elastyczne. Są bardziej sztywne w dotyku, luźniejsze i dłuższa praca w nich nie jest zbyt komfortowa.
Cena około 15 zł - 20 zł za 100 szt.
Nitrylowe
Stanowią optymalny wybór pomiędzy lateksem a winylem. Są dużo wytrzymalsze a pęknięcia i rozcięcia niż lateks, ale przy tym elastyczne i neutralne dla skóry. Możemy je rozpoznać po tym, że są cienkie, gładkie i dobrze przylegają do skóry. Moim zdaniem w takich najlepiej się pracuje. Cena około 20 zł - 30 zł za 100 szt.
I to by było na tyle
Mam nadzieję, że po tym krótkim artykule jesteście bardziej świadomi potrzeby używania rękawiczek w pracy, a nawet w domu. Higiena jest ważna, nawet mała rana, może być groźna po kontakcie z bakteriami z jedzenia. Lepiej nie ryzykować i się w nie zaopatrzyć.. a teraz już macie ogólne pojęcie, które będą dla Was najlepsze.