5 lat temu

Rękawiczki jednorazowe- rodzaje

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

W kuchni często spotkamy się z jednorazowymi rękawiczkami. Używamy ich dla ochrony skóry, ze względu na higienę czy przy skaleczeniach, żeby żywność nie miała kontaktu z raną. Postaram się przybliżyć najczęściej spotykane rodzaje tych rękawiczek.

Po co mi taka wiedza?

Ponieważ warto używać w pracy ochrony w postaci rękawiczek jednorazowych. Praca jest o wiele bardziej komfortowa i higieniczna. Podczas częstych w kuchni skaleczeń stanowią świetną ochronę opatrunku oraz chronią żywność przed kontaktem z krwią. Pro tip: kiedy skaleczysz sobie tylko jeden palec, możesz odciąć tylko jeden “palec” z rękawiczki i ubrać na opatrzony palec (taki “kondom” z rękawiczki - tylko nie bierz tego zbyt dosłownie, zresztą zrobisz jak chcesz, ale ja nie biorę za nic odpowiedzialności ;) ). W ten sposób ręka nam oddycha i mniej się poci, a rana nie jest narażona na bakterie. Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości co do używania rękawiczek jednorazowych ;)

Lateksowe

Kiedyś najczęściej używane jednorazowe rękawiczki. Obecnie odchodzi się od nich z powodu często spotykanych alergii. Są również delikatne i łatwo pękają. Można je rozpoznać po pudrze w środku (winylowe raczej go nie mają, a w nitrylowych w ogóle nie jest używany), który strasznie się klei, kiedy ręce się pocą w rękawiczce.

Cena około 18 zł - 25 zł za 100 szt.

Winylowe

O wiele wytrzymalsze niż lateksowe, ale też mniej komfortowe w użytkowaniu oraz mniej elastyczne. Są bardziej sztywne w dotyku, luźniejsze i dłuższa praca w nich nie jest zbyt komfortowa.

Cena około 15 zł - 20 zł za 100 szt.

Nitrylowe

Stanowią optymalny wybór pomiędzy lateksem a winylem. Są dużo wytrzymalsze a pęknięcia i rozcięcia niż lateks, ale przy tym elastyczne i neutralne dla skóry. Możemy je rozpoznać po tym, że są cienkie, gładkie i dobrze przylegają do skóry. Moim zdaniem w takich najlepiej się pracuje. Cena około 20 zł - 30 zł za 100 szt.

I to by było na tyle

Mam nadzieję, że po tym krótkim artykule jesteście bardziej świadomi potrzeby używania rękawiczek w pracy, a nawet w domu. Higiena jest ważna, nawet mała rana, może być groźna po kontakcie z bakteriami z jedzenia. Lepiej nie ryzykować i się w nie zaopatrzyć.. a teraz już macie ogólne pojęcie, które będą dla Was najlepsze.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
6 lat temu
Pieniądze czy wiedza?

Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest? Wiedza jest ważna Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się pr

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Rodzaje miety

Do napisania tego artykułu zainspirował mnie kolega zajmujący się zawodowo roślinami i aranżacjami z nich (zapraszam na jego stronę Dr Flower Care ), który podarował mi ogromną doniczkę mięty. Największym zaskoczeniem była dla mnie mięta oreganowa (o aromacie oregano) i ananasowa. Postanowiłem zag

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
6 lat temu
Czy warto być kucharzem?

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, fil

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Jak karmienie kurczaka wpływa na kolor mięsa

Pewnie zwracasz uwagę, kupując kurczaka w sklepie, że jego kolor może się znacznie różnić. Jest to spowodowane między innymi jego dietą oraz sposobem chowania. Postaram się przybliżyć temat w tym artykule. Co wpływa na kolor Skład diety: Składniki używane w diecie kurczaków mogą wpływać na barwę mi