6 lat temu

Czy warto być kucharzem?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, filmach czy programach. Mają charyzmę, ponadprzeciętne poczucie smaku i estetyki, świetne pomysły, gotują niesamowite dania. Tylko czy ta praca rzeczywiście tak wygląda i ile czasu trzeba spędzić w kuchni, by dogonić profesjonalnych kucharzy?

Po pierwsze teoria.

Szukając wiedzy na własną rękę często można się naciąć, gdyż np. w przypadku internetu nie mamy pewności kto tam zamieścił dane informacje, czy są one sprawdzone i powstały by podzielić się jakimś nowym przepisem lub poradą, czy może tylko dlatego, że temat jest modny bądź mijał właśnie termin wypuszczenia nowego tekstu na bloga. Osobie bez doświadczenia ciężko będzie oddzielić przydatne informacje od tych bezużytecznych. Wiele tutaj pomaga kierunkowa szkoła gastronomiczna, nie mówiąc już o kucharzach z dużym doświadczeniem, którzy szkolą i podpowiadają młodym adeptom sztuki kulinarnej co robią źle, a o czym nawet nie mieli pojęcia. Z pewnością pracując na co dzień przy żywności możemy pochwalić się większą wiedzą na temat produktów oraz technik ich obróbki.

Prestiż?

Wielu osobom kucharze kojarzą się z prestiżem, a nawet celebrytami. Z pewnością jest to zasługa licznych programów kulinarnych i wszechobecnej mody na gotowanie. Ale jak ta praca wygląda naprawdę? W telewizji widzimy uczesanych kucharzy z charakteryzacją, w śnieżno białych fartuchach gotujących w lśniących garnkach ekskluzywne dania… osoby skuszone tym widokiem czeka zimny prysznic po przekroczeniu progu profesjonalnej kuchni. To nie jest spokojna praca, gdzie na jedno danie mamy dużo czasu. Tutaj najważniejsza jest dobra organizacja oraz radzenie sobie ze stresem. Praca pod presją czasu jest tutaj normą. Zamówienia się nawarstwiają aż w końcu nie wiadomo w co ręce włożyć, goście się niecierpliwią, szef pogania, co chwilę coś się kończy. Łatwo o pomyłkę, która potrafi położyć cały serwis. Z pewnością do tej pracy trzeba mieć mocne nerwy i charakter.

Pieniądze.

Czy kucharze dużo zarabiają? Różnie. Wiele zależy od doświadczenia, umiejętności, znajomości i szczęścia. Jest to branża, w której stawki początkowe mogą się wahać między 10-15 zł/h “na rękę”. Można trafić do dobrej restauracji i brać na czysto ponad 3000 zł a można skończyć w jakimś barze za najniższą krajową. Kiedy zaczynałem pracę w gastronomii stawki były o wiele niższe. Wtedy zaczynało się od 9-10zł/h a 15zł/h było marzeniem. Wszystko zmienia się z roku na rok i aktualnie ta branża rozkwita. Wielu ambitnych kucharzy wybiera początkowo pracę za niższe stawki z możliwością rozwoju w prestiżowych miejscach, by potem wykorzystać zdobyte doświadczenie w przyszłej karierze i zarabiać dużo większe pieniądze. Moim zdaniem jeśli gotujemy z pasji i rozwijamy się to siłą rzeczy pniemy się coraz wyżej zwiększając umiejętności i co idzie w parze - zarobki.

Praca w stresie i nerwach to nie wszystko...

Siedzisz w biurze, dochodzi 17 “czas do domu“... zapomnij o tym jeśli jesteś kucharzem. Praca do 17? Pod warunkiem, że zacząłeś ją dzień wcześniej rano. Pomijając wyjątki w sieciówkach i hotelach tutaj to zazwyczaj 12h dziennie na nogach. Wolne weekendy i święta? A co często mówimy w te dni? “wyrwijmy się gdzieś, chodźmy zjeść w restauracji“, tu zaczyna się właśnie nasza praca. Robimy co w naszej mocy, żeby umilić naszym gościom wspólny posiłek poza domem z rodziną czy przyjaciółmi w wolny dzień, kiedy w tym czasie nasi bliscy czekają na nas z kolacją.

Gruby kucharz.

Zaraz zaraz, jak to “czekają z kolacją”? Przecież pracuje przy jedzeniu, więc pewnie cały czas je. Nic podobnego. Nasz posiłek to zwykle kęs złapany w biegu między kolejnymi zamówieniami. Bardzo rzadko mamy czas usiąść i normalnie zjeść. Poza tym próbując cały czas czegoś nie odczuwamy głodu. Dopiero wychodząc z pracy kusi nas zapach pobliskiego fast food’u. Trochę więcej napisałem na ten temat w artykule “Czy kucharze żywią się lepiej niż inni?”

Więc czy warto?

Podsumowując nie da się ukryć, że to nie jest praca dla każdego. Wymaga mocnych nerwów, poświęceń, kreatywności, charakteru i przede wszystkim pasji. W kuchni można się zakochać i żyć nią, lecz trzeba jej oddać całe serce... wtedy odpłaci się z nawiązką. Czujesz, że gotowanie Cię uszczęśliwia? Że właśnie to chcesz robić w życiu? Pakuj noże i ruszaj na przygodę w świecie gastronomii!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
5 lat temu
Hawajskie miseczki na Krakowskiej ulicy

Ostatnio przechadzałem się ulicami krakowskiego Kazimierza w poszukiwaniu jedzenia (dla jasności: szukałem fajnego lokalu, nie grzebałem w koszach. Kucharze aż tak źle nie zarabiają, zresztą możecie przeczytać o tym w artykule czy warto być kucharzem?). Zaciekawiło mnie jedno z miejsc przy ul. Krako

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
8 miesięcy temu
5 moich ulubionych dań

Praktycznie każdy kucharz na wstępie słyszy pytanie “co najbardziej lubisz gotować, masz jakieś ulubione danie?” Nie ma na to zazwyczaj prostej odpowiedzi, bo prawdziwy pasjonat lubi prawie wszystko i z każdego dania potrafi (albo przynajmniej stara się) zrobić dzieło sztuki. O wiele łatwiejsza jest

Damian Rusek
6 lat temu
Pieniądze czy wiedza?

Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest? Wiedza jest ważna Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się pr

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
5 lat temu
Dlaczego tylu kucharzy udostępnia dania na instagramie

Masz instagrama? Prawie każdy ma. Jest traktowany praktycznie na równi z facebookiem i mnóstwo osób dzieli się tam relacjami ze swoich podróży czy stylu życia. Na platformie możemy zobaczyć półnagie dziewczyny reklamujące kosmetyki czy bieliznę, piękne samochody, mieszkania, miejsca… i dania. No wła

Damian Rusek
3 lata temu
Kłopot z wagą - czyli dlaczego dania w restauracji powinny być powtarzalne

Nie jest żadną tajemnicą, że zazwyczaj porcje w restauracji są ustandaryzowane i każdy z gości dostaje (prawie) identyczne danie. Zgodnie z przyjętą normą (nawet tak uczą w szkołach kulinarnych) jest to około 200 g głównego składnika, 150 g dodatku skrobiowego, 150 g sałatki i 50 g sosu. Choć szefow

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow