4 lata temu

10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy.

Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponownie rozważyć, czy to właściwa dla Ciebie ścieżka kariery.

1. Nie lubisz gotować

Może się to wydawać mało oczywiste, ale znam sporo kucharzy, którzy pracują tylko dla pieniędzy, bo “jakoś muszą zarobić”, a praca w kuchni nie sprawia im żadnej przyjemności. Od tego tylko krok do wypalenia zawodowego i znienawidzenia pracy. Nie rób sobie tego, znajdź swoją pasję i rozwijaj się w jej kierunku.

2. Nie jesteś kreatywny

Tworzenie dań i dekoracji wymaga mnóstwa pomysłów, świeżego spojrzenia i śledzenia trendów. Jeśli nie czujesz się na siłach zaproponować czegoś ciekawego do nowej karty, to jest mała szansa, że wysoko zajdziesz w kuchennej hierarchii. Nie zatrzymuj się w rozwoju, bo zaczniesz się cofać.

3. Źle radzisz sobie ze stresem

Praca w kuchni jest stresująca. Nieustannie musisz panować nad czasem. Od dosłownie minut zależy, czy Twoje danie będzie za surowe, czy przesmażone. Goście się niecierpliwią, koledzy mają swoją pracę już zrobioną, a kelner co chwilę wypytuje jak długo jeszcze… w czasie, kiedy do lokalu wchodzą kolejni goście. Twoi towarzysze niedoli na pewno nie będą pocieszeni, kiedy presja Cię przerośnie i uciekniesz z placu boju.

4. Masz problem z organizacją pracy

Jak wspomniałem wcześniej, cały czas operujesz czasem. Robisz kilka rzeczy naraz i musisz dobrze wiedzieć, co ile się gotuje czy piecze i wiedząc to rozplanować sobie, w jakiej kolejności przygotujesz produkty. Zazwyczaj jest mało czasu na wszystko, więc musisz maksymalnie wykorzystać ten dostępny jak i okna czasowe między zamówieniami - tak właśnie wygląda dzień z życia kucharza.

5. Nie umiesz trzymać porządku w miejscu pracy

Ciężko się pracuje na nieuporządkowanym blacie, kiedy nie możesz nic znaleźć. Dobrze, kiedy każdy produkt ma swoje miejsce, a Ty masz zawsze czysty nóż, deskę i blat, na którym pracujesz. Przyspieszy to też Twoją pracę - sprzątanie na bieżąco zajmie kilka minut, a zostawiając syf, nie odgrzebiesz się, kiedy będziesz potrzebować coś szybko wydać. Najważniejsze to nie odpuszczać drobiazgów.

6. Nie potrafisz pracować zespołowo

Gotowanie to gra zespołowa, robienie wszystkiego samemu na dłuższą metę się nie sprawdza. Każdy ma określone zadania i zakres obowiązków, z których musi się wywiązać. Dobrze, kiedy możesz polegać na kolegach i kiedy oni mogą polegać na Tobie.

7. Brakuje Ci cierpliwości

Ogólnie kuchnia to szybkie tempo i przygotowanie dania w jak najkrótszym czasie. Jednak są produkty wymagające więcej czasu i uwagi. Jeśli już Cię nosi, kiedy cos Twoim zdaniem trwa trochę za długo, to będziesz się męczył w kuchni, lub co gorsza położysz serwis.

8. Masz słaby charakter

W kuchni współpracują osoby o mocnym charakterze. Pomimo tego, co pisałem w poprzednim punkcie, nierzadko zdarzają się też nerwowi cholerycy. O ile Ty pracujesz z pasji, nie możesz tego wymagać od każdego. Jeśli nie jesteś asertywny i nie potrafisz taki być, inni będą to wykorzystywać.

9. Nie chcesz się rozwijać

Im więcej wiesz o kuchni i swoim miejscu pracy, tym lepiej i szybciej będzie Ci się pracować. Nie ma nic gorszego, niż kucharz, który stracił zapał do pracy, dla którego nowy gość to po prostu “kolejne to samo danie”, a jeżeli już musi to myśli jak tu “rozklepać na szybko kotleta i fajrant”, a za ściana czekają setki głodnych osób, liczących na dobrą kolację. Dla Ciebie to tylko “robota”, a Ci ludzie mogą świętować najważniejszy dzień w życiu i zaufali właśnie Tobie, że przygotujesz im coś pysznego z tej okazji. Konsekwentnie podnoś swoje umiejętności i nie zatrzymuj się w rozwoju, a będziesz tworzyć coraz piękniejsze dania za coraz lepsze pieniądze.

10. Masz niski próg bólu

Bardzo często w kuchni ubijesz sobie coś lub zatniesz się nożem. Nie ma sensu wtedy panikować - wystarczy przelać wodą utlenioną i zakleić plastrem (w przypadku ran). Kiedy nie radzisz sobie z bólem i mdlejesz na widok krwi, to w tej pracy nie będziesz się czuł komfortowo.

Praca powinna być przyjemnością

Po przeczytaniu masz już trochę jaśniejszy obraz tego zawodu. Pamiętaj, że w pracy spędzamy bardzo dużą część swojego życia, więc dużo lepiej jest zajmować się tym co sprawia przyjemność i satysfakcję a nie tylko męczy na dłuższą metę. Myślisz, że nadajesz się na kucharza? Pochwal się na naszym [Facebook](link tu będzie).

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
6 lat temu
Czy warto być kucharzem?

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, fil

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
1 rok temu
Zacznij gotować hobbystycznie: Porady od Doświadczonego Szefa Kuchni

Gotowanie to nie tylko praktyczna umiejętność, ale także sztuka, która pozwala wyrazić swoją kreatywność i cieszyć się smakami. Jeśli jesteś początkującym kucharzem, ten artykuł jest dla Ciebie - podzielę się z Tobą praktycznymi wskazówkami, od czego zacząć swoją kulinarną przygodę. Dobre przygotowa

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
2 lata temu
Granola piernikowa - czy masz ją już na mailu?

Przepis o takim tytule właśnie otrzymałbyś na swoją skrzynkę mailową, gdybyś subskrybował nasz newsletter. Czy chciałbyś otrzymywać nasze specjalne przepisy jako pierwszy? Jeśli tak, to zapisz się do naszego newslettera już dziś! Wystarczy, że wypełnisz formularz poniżej bądź klikniesz tutaj. Powsta

Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
5 lat temu
Hawajskie miseczki na Krakowskiej ulicy

Ostatnio przechadzałem się ulicami krakowskiego Kazimierza w poszukiwaniu jedzenia (dla jasności: szukałem fajnego lokalu, nie grzebałem w koszach. Kucharze aż tak źle nie zarabiają, zresztą możecie przeczytać o tym w artykule czy warto być kucharzem?). Zaciekawiło mnie jedno z miejsc przy ul. Krako

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój