Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy.
Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponownie rozważyć, czy to właściwa dla Ciebie ścieżka kariery.
1. Nie lubisz gotować
Może się to wydawać mało oczywiste, ale znam sporo kucharzy, którzy pracują tylko dla pieniędzy, bo “jakoś muszą zarobić”, a praca w kuchni nie sprawia im żadnej przyjemności. Od tego tylko krok do wypalenia zawodowego i znienawidzenia pracy. Nie rób sobie tego, znajdź swoją pasję i rozwijaj się w jej kierunku.
2. Nie jesteś kreatywny
Tworzenie dań i dekoracji wymaga mnóstwa pomysłów, świeżego spojrzenia i śledzenia trendów. Jeśli nie czujesz się na siłach zaproponować czegoś ciekawego do nowej karty, to jest mała szansa, że wysoko zajdziesz w kuchennej hierarchii. Nie zatrzymuj się w rozwoju, bo zaczniesz się cofać.
3. Źle radzisz sobie ze stresem
Praca w kuchni jest stresująca. Nieustannie musisz panować nad czasem. Od dosłownie minut zależy, czy Twoje danie będzie za surowe, czy przesmażone. Goście się niecierpliwią, koledzy mają swoją pracę już zrobioną, a kelner co chwilę wypytuje jak długo jeszcze… w czasie, kiedy do lokalu wchodzą kolejni goście. Twoi towarzysze niedoli na pewno nie będą pocieszeni, kiedy presja Cię przerośnie i uciekniesz z placu boju.
4. Masz problem z organizacją pracy
Jak wspomniałem wcześniej, cały czas operujesz czasem. Robisz kilka rzeczy naraz i musisz dobrze wiedzieć, co ile się gotuje czy piecze i wiedząc to rozplanować sobie, w jakiej kolejności przygotujesz produkty. Zazwyczaj jest mało czasu na wszystko, więc musisz maksymalnie wykorzystać ten dostępny jak i okna czasowe między zamówieniami - tak właśnie wygląda dzień z życia kucharza.
5. Nie umiesz trzymać porządku w miejscu pracy
Ciężko się pracuje na nieuporządkowanym blacie, kiedy nie możesz nic znaleźć. Dobrze, kiedy każdy produkt ma swoje miejsce, a Ty masz zawsze czysty nóż, deskę i blat, na którym pracujesz. Przyspieszy to też Twoją pracę - sprzątanie na bieżąco zajmie kilka minut, a zostawiając syf, nie odgrzebiesz się, kiedy będziesz potrzebować coś szybko wydać. Najważniejsze to nie odpuszczać drobiazgów.
6. Nie potrafisz pracować zespołowo
Gotowanie to gra zespołowa, robienie wszystkiego samemu na dłuższą metę się nie sprawdza. Każdy ma określone zadania i zakres obowiązków, z których musi się wywiązać. Dobrze, kiedy możesz polegać na kolegach i kiedy oni mogą polegać na Tobie.
7. Brakuje Ci cierpliwości
Ogólnie kuchnia to szybkie tempo i przygotowanie dania w jak najkrótszym czasie. Jednak są produkty wymagające więcej czasu i uwagi. Jeśli już Cię nosi, kiedy cos Twoim zdaniem trwa trochę za długo, to będziesz się męczył w kuchni, lub co gorsza położysz serwis.
8. Masz słaby charakter
W kuchni współpracują osoby o mocnym charakterze. Pomimo tego, co pisałem w poprzednim punkcie, nierzadko zdarzają się też nerwowi cholerycy. O ile Ty pracujesz z pasji, nie możesz tego wymagać od każdego. Jeśli nie jesteś asertywny i nie potrafisz taki być, inni będą to wykorzystywać.
9. Nie chcesz się rozwijać
Im więcej wiesz o kuchni i swoim miejscu pracy, tym lepiej i szybciej będzie Ci się pracować. Nie ma nic gorszego, niż kucharz, który stracił zapał do pracy, dla którego nowy gość to po prostu “kolejne to samo danie”, a jeżeli już musi to myśli jak tu “rozklepać na szybko kotleta i fajrant”, a za ściana czekają setki głodnych osób, liczących na dobrą kolację. Dla Ciebie to tylko “robota”, a Ci ludzie mogą świętować najważniejszy dzień w życiu i zaufali właśnie Tobie, że przygotujesz im coś pysznego z tej okazji. Konsekwentnie podnoś swoje umiejętności i nie zatrzymuj się w rozwoju, a będziesz tworzyć coraz piękniejsze dania za coraz lepsze pieniądze.
10. Masz niski próg bólu
Bardzo często w kuchni ubijesz sobie coś lub zatniesz się nożem. Nie ma sensu wtedy panikować - wystarczy przelać wodą utlenioną i zakleić plastrem (w przypadku ran). Kiedy nie radzisz sobie z bólem i mdlejesz na widok krwi, to w tej pracy nie będziesz się czuł komfortowo.
Praca powinna być przyjemnością
Po przeczytaniu masz już trochę jaśniejszy obraz tego zawodu. Pamiętaj, że w pracy spędzamy bardzo dużą część swojego życia, więc dużo lepiej jest zajmować się tym co sprawia przyjemność i satysfakcję a nie tylko męczy na dłuższą metę. Myślisz, że nadajesz się na kucharza? Pochwal się na naszym [Facebook](link tu będzie).