3 lata temu

Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugodowym charakterem) może paść ofiarą mobbingu lub wyzysku ze strony innych - szczególnie tych wyżej w hierarchii.

Czym to się objawia

Mobbing może przybierać różne formy, niekoniecznie musi to być przemoc fizyczna, czy psychiczne znęcanie się - chociaż może być z nimi związane. Przykładowo może nim być oczekiwanie niemożliwych osiągnięć, lub nakładanie zbyt dużej ilości obowiązków w stosunku do możliwości i kompetencji. Możesz czuć presję ze strony przełożonego, że każdy błąd może mieć poważne konsekwencje, lub sama atmosfera może sprawiać, że boisz się głośno powiedzieć co myślisz, ponieważ zaraz zostaniesz wyśmiany lub szybko uświadomią Ci, że nie masz nic do powiedzenia. Może się też zdarzyć, że na Twoim stanowisku jest więcej pracy, niż jedna osoba jest w stanie wykonać, albo co gorsza, reszta zrzuca na Ciebie część własnej pracy.

Na szczęście widzę coraz mniej takich sytuacji. Aktualnie w niektórych ostatnich restauracjach zdarzało się jedynie, że manager lub szef zmiany za pomocą pasywnej agresji próbował narzucić swój punkt widzenia. Mniej kolorowo było, kiedy zaczynałem pracę w kuchni (nie chodzi mi o pierwsze miejsce - było super, tylko czasem kucharze żartowali z jednego praktykanta, któremu nie do końca chciało się pracować - tylko już trochę dalsze etapy). Sam byłem narażony na budowanie presji, ponieważ jako “młody” na “najgorszym” stanowisku (desery, przystawki i sałatki) miałem najwięcej rzeczy do zrobienia. Przykładowo kiedy było zamówione danie główne - miałem do niego robić dodatek lub sałatkę. W momencie zamówienia czegoś z mojego stanowiska (sałatka, przystawka, deser), już tylko ja się nabiegam, a inni kucharze mają przerwę. Gdzie indziej nawet pracując za 5 (no obiektywnie za 2-3) kucharzy, prowadzący zmianę jeszcze bardziej nakręcali tempo, sugerując, że praca idzie zbyt wolno. Mimo wszystko nauczyłem się pracować szybko, ale nie powiem, żeby to było zdrowe. Byłem też na dniu próbnym w miejscu (jak rozumiesz, wole sobie darować nazwy), gdzie wyzywanie kelnerek i współpracowników było na porządku dziennym, nawet właścicielowi mogłoby się oberwać, więc po prostu unikał wchodzenia do kuchni. Na zapleczu był syf, a atmosfera tak nerwowa, ze przy każdym błędzie kucharze zaczynali się jąkać. Niektóre sprzeczki między kucharzami omal nie kończyły się rękoczynami. Nawet nie zamierzałem próbować tam swoich sił.

Co możesz zrobić?

Wszystko zależy od sytuacji. Kiedy wykańcza Cię presja narzucana z góry - na przykład właściciel wymaga, że dwóch kucharzy ogarnie ruch, w którym czterech miałoby problem, a reszta zespołu nie chce interweniować… to pozostaje się zwolnić. W tym wypadku po prostu nie wygrasz. To samo jeśli ogólnie w zespole panuje nerwowa atmosfera, polecenia są wydawane krzykiem, a każde nawet najmniejsze potknięcie ma konsekwencje mające znamiona znęcania psychicznego. Jeśli kucharze są w stosunku do siebie nawzajem agresywni i chamscy, nie możesz oczekiwać, że dla Ciebie zmienią podejście - to jak próba naprawienia toksycznego związku, po której sam stajesz się toksyczny.

Sytuacja ma się inaczej, kiedy problemem jest jedna osoba - na przykład “ten jeden” kucharz, który po prostu się na Ciebie uwziął, a reszta nie reaguje. Musisz postawić jasne granice (to nie będzie łatwe, ale niestety praca w gastronomii - szczególnie w kuchni - wymaga mocnego charakteru) i nie pozwolić sobie wejść na głowę. Często taki wyzysk zaczyna się niewinnie: “możesz mi coś przynieść z chłodni?”, “możesz to za mnie skończyć?”, “później zrobisz swoje rzeczy, to jest teraz ważniejsze”... a potem nie wiesz kiedy pracujesz za kogoś, po czym zbierasz ochrzan, za niewykonanie własnej pracy. Staraj się dobrze poznać swoje stanowisko i wiedzieć jak szybko i dobrze je przygotować do pracy. Oczywiście pomagaj innym w miarę możliwości, ale nie daj się wykorzystywać.

Nie będzie łatwo

Oczywiście osobie próbującej zrzucić na Ciebie swoje obowiązki asertywność może się nie spodobać. Prawdopodobnie za pomocą przemocy psychicznej będzie próbował na Tobie wymusić podporządkowanie się, a kiedy to się nie uda, może nawet będzie próbował sabotować Twoją pracę i podkopywać Twój autorytet. Musisz umieć się bronić i starać się pracować tak, żeby nie można było Ci nic zarzucić. Jeśli szef kuchni jest normalny, na pewno zareaguje na taką sytuację. Ważne, żebyś nie reagował agresywnie czy chamsko, jednak stanowczo i asertywnie.

Równie niewesoło jest kiedy uweźmie się na Ciebie manager, który ma więcej do powiedzenia niż szef kuchni, lub szef pozwala na złe traktowanie swoich kucharzy. Podobna sytuacja może być w momencie, gdy to szef kuchni mimo dobrego wykonywania przez Ciebie pracy, wciąż próbuje rzucać Ci kłody pod nogi. Od razu zaznaczam, że rozmowa z właścicielem raczej nie pomoże, ponieważ nawet jeśli zareaguje (w co wątpię), to będziesz mieć ciężko w pracy - od grafiku po obowiązki i atmosferę. Gdy rozmowa w cztery oczy nic nie da, lepiej po prostu zacząć szukać nowej pracy. Ewentualnie gdyby właściciele spytali o powód odejścia, możesz powiedzieć szczerze… chociaż z mojego doświadczenia są to małe szanse, że to coś zmieni w danym miejscu. Jeżeli nie zauważyli oni niezdrowej atmosfery pracy do tej pory, to pewnie jedna rozmowa im tego nie uświadomi, może się również kazać, że wiedzą o wszystkim ale sądzą, że tak właśnie powinna wyglądać praca w kuchni.

A co, kiedy jesteś świadkiem takich sytuacji

Możesz nie być ofiarą mobbingu czy wykorzystywania, ale jedną z tych osób odwracających wzrok. Jest to “bezpieczne”, ale sprawia, że atmosfera w pracy będzie tylko się pogarszać. Przyzwalając na wykorzystywanie innych, sam możesz prędzej czy później znaleźć się w ich sytuacji. Widząc, że kucharz znęca się nad innym lub dokłada mu swojej pracy, zareaguj. Możesz na przykład wtrącić się, żeby poprosił szefa o zmniejszenie zakresu obowiązków, jeśli nie może sobie poradzić, lub stanowczą reakcję, że współpraca nie może tak wyglądać. Oczywiście możesz przez to stracić kolegę… ale czy chcesz mieć takich kolegów? Zawsze jest ryzyko narobienia sobie wrogów, ale pozwalając na niektóre zachowania, sprawiamy, że praca przestaje być przyjemnością. Całe szczęście, że jest to zjawisko spotykane coraz rzadziej. Jeśli masz z tym problem u siebie w pracy, nie bój się do nas napisać na kontakt@chefinspiruje.pl. Postaramy się coś na to poradzić w miarę naszej wiedzy i możliwości. Powodzenia!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
6 lat temu
Kucharz: artysta, złota rączka, elektryk...

Kucharz... widziałem to w telewizji! Prosty zawód, stoisz przy garnku, mieszasz w nim, potem układasz na talerzu danie ot i cała praca. Ale czy na pewno tak wygląda? No wiadomo, że czasem jest ruch, dużo zamówień, serwis i bieganina. Praca w dużym stresie, ale to wciąż tylko stanie przy garach. Okaz

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
7 miesięcy temu
5 osób z którymi możesz mieć konflikt w kuchni

Restauracja to stresujące miejsce pracy, wymagające od Ciebie pewnej sprawności fizycznej, ale też mocnego charakteru, który poradzi sobie z ciągłym napięciem i nerwami. W tej branży pracują najróżniejsze osoby, często z różnych środowisk i z różnymi historiami. Robiąc błąd, często możesz wpłynąć ne

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz