2 lata temu

5 korzyści z pracy w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfery nie da się wytrzymać na dłuższą metę. Praca kucharza ma pewne korzyści, oto 5 z nich:

1. Więcej dni wolnych

Z artykułów wiesz, że kucharze potrafią pracować po 200-250 godzin miesięcznie. Mimo tego mają zazwyczaj 12-15 dni wolnych w miesiącu, z czego to wynika? Standardowo kucharz pracuje od około 10 rano do zamknięcia restauracji, czyli 22-23 a czasem nawet dłużej. Dzięki czemu może pracować na zmianę: dwa dni, a po nich dwa dni wolnego. Nie musi to być 5 dni z rzędu, ale po 8 godzin, jak w większości branż.

2. Próbowanie nowych potraw

Nie oszukujmy się, są produkty, których większość z nas nie spróbuje ze względu na słabą dostępność w danym regionie lub wysoką cenę. Ciekawi Cię, jak smakuje kawior czy trufla, ale wydanie kilkuset złotych, żeby tylko skosztować, wydaje się słabym interesem, w końcu może wcale Ci nie posmakować. Praca w kuchni ma te zalety, że w miejscach z bardziej wyszukanym menu często robimy wystawne kolacje i bankiety dla osób bogatszych niż my, przez co możemy spróbować, jaki smak ma dana potrawa czy produkt. Tak naprawdę pracując w kuchni, czasami jemy rzeczy, na które nas nie stać.

3. Znajomości

Pracując w gastronomii zazwyczaj często zmieniamy pracę i poznajemy mnóstwo ludzi. Może Ci się trafić praca z szefem, który wygrał konkurs kulinarny, był w telewizji albo jest autorytetem kulinarnym. Masz szansę trafić na świetnego sommeliera lub barmana światowej klasy. Poznajesz też przedstawicieli handlowych, którzy mogą Cię zapoznać z dobrymi chefami no i od czasu do czasu pojawią się na kolacji sławne osoby, z którymi być może zrobisz sobie zdjęcie.

4. Produkty tańsze niż w sklepie

Dla mnie to szczególnie ważne, ponieważ tworząc dla Ciebie ciekawe przepisy na chefa zdarzy mi się potrzebować drogiego składnika, którego nie da się kupić lokalnie, tylko trzeba zamawiać w większych ilościach. W restauracjach, w których pracowałem dało się dogadać, żebym zamówił sobie taki produkt z hurtowni, przez co nie musiałem płacić VAT-u. Mogłem też po prostu odsypać sobie odrobinę i zapłacić tylko za 50g a nie np. kilogram. Jeśli to były drobne rzeczy, nieraz nie chcieli w ogóle żebym płacił, więc koszty były odrobinę niższe.

5. Mniej wydatków na jedzenie

Mimo, że kucharze prawie nie jedzą to mimo wszystko muszą jakoś podtrzymywać funkcje życiowe. Cały dzień jesteśmy w pracy i tam trochę podjemy, a nie każdy ma darmowe posiłki w pracy. Tylko na tym jestem w stanie zaoszczędzić do kilkuset złotych miesięcznie. Nie mówiąc już, że w pracy mogę zjeść lepszy jakościowo i bardziej zbilansowany posiłek, niż bym zrobił w domu po ciężkim dniu.

Nie tak najgorzej w tej kuchni

To tylko niektóre z zalet pracy kucharza, jest ich o wiele więcej i jeśli chcesz, mogę o nich napisać. A Ty co sądzisz o artykule? [Możesz też podzielić się swoimi doświadczeniami z pracy na naszym newsletterze(https://chefinspiruje.pl/newsletter) Też masz w swojej pracy specjalne korzyści? Podziel się z nami na Facebook.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
4 lata temu
Wyruszam poznawać nowe smaki

Jeśli już jakiś czas czytasz moje artykuły to wiesz, jak ważny dla mnie jest rozwój i poznawanie nowych smaków. A czy jest lepszy sposób, niż podróż za granicę? Wspólnie z moją dziewczyną wyruszamy w odwiedziny do moich przyszłych teściów w jej ojczyźnie i przy okazji popróbujemy czego się da :D Gr

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
5 lat temu
10 znaków, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni

Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanow

Damian Rusek
6 lat temu
Dlaczego tak często zmieniam pracę?

Czytając CV przeciętnego kucharza można odnieść wrażenie, że zwiedził większość restauracji w swoim mieście (żeby tylko). Ja sam jak na swój wiek mam na koncie więcej miejsc pracy, niż moi rodzice i dziadkowie razem wzięci. Skąd więc taka rotacja w tym zawodzie? Rozwój, ciągły rozwój… Wiadomo, że na