6 lat temu

Czy kucharze żywią się lepiej niż inni?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Piszę ten artykuł delektując się pysznym hot dogiem, wiecie, taka podłużna bułka z mięsem parówką, ale o tym może innym razem. Niby domowej roboty ale wciąż fast food… O czym to ja? No tak, dieta kucharzy.

Możliwości wydają się nieograniczone

Dużo ciekawych i wykwintnych dań, ekskluzywne składniki, aż chce się jeść, prawda? Pomijając brak czasu często te rzeczy są drogie i samych kucharzy nie stać na jedzenie dań w restauracji. Próbowanie to inny temat, ale regularne jedzenie polędwicy nie wychodzi zdrowo pod względem finansowym. Zawsze się śmiałem, że praca w kuchni jest spoko, bo jem rzeczy, na które mnie nie stać (sprawdzając smak wydawanych dań), gdyż nasze obiady pracownicze zazwyczaj nie różnią się od tych domowych.

Kiedy niby mam zjeść?

Niestety nie mogę w pracy po prostu usiąść i zjeść, nie ma pory obiadowej (przydałaby się siesta, jak we Włoszech czy Hiszpanii). Często pyszne, jeszcze ciepłe jedzonko (czasem zamówione z innej knajpy) czeka na mnie i sobie stygnie, aż skończę wydawkę i znajdę czas na zimny posiłek. No niby mogę podgrzać w mikrofali, bo czemu nie? Ale muszę się liczyć z tym, że kiedy będę w trakcie jedzenia mogą wyjść kolejne zamówienia i będę zmuszony się oderwać. Ale taki problem na szczęście dotyczy nie tylko kucharzy... kelnerzy też najczęściej czekają aż wystygnie ;) Swoją drogą co musi myśleć “pan od jedzenia”, przywożąc jedzenie na zaplecze restauracji?

Nie czujesz głodu…

Nie podaje się czegoś, czego się nie spróbuje, prawda? Smak musi być dopracowany w 100%, więc czasami trzeba spróbować kilka razy. I tak przez cały dzień: tutaj kawałek czegoś, tak łyżka czegoś, tu się coś przegryzie… niby nic nie jesz, ale cały dzień masz coś w ustach (͡° ͜ʖ ͡°). Dopiero wracając do domu po kilkunastu godzinach zaczynasz odczuwać głód. Nagle przechodzisz koło fast-foodu.. no nie wszedłbyś?

Ciągły fast food po pracy? W takim razie pewnie jesteś spasiony i bez kondycji!

Niekoniecznie, mimo takiego trybu życia wielu kucharzy regularnie ćwiczy i stara się jeść zdrowo (na ile to jest możliwe). Ja osobiście, pracując w restauracjach rzadko widywałem kucharzy z nadwagą. Sam miałem okres w życiu, że codziennie byłem w jakimś fast-foodzie i po dwóch miesiącach schudłem 5kg! Mimo tłuszczy, smażonych i ciężkostrawnych produktów (nie zapominajmy o chemii) bilans kaloryczny wciąż był ujemny. Ciągły ruch i brak jedzenia przez cały dzień też robią swoje ;)

To jak w końcu z tym jedzeniem?

Tak naprawdę wszystko zależy od osoby… jedni starają się pilnować diety i zdrowo żywić, a inni pakują w siebie śmieci. Praca na pewno nie ułatwia regularnych posiłków, ale chcieć to móc! Ja osobiście nigdy nie narzekam, znajduję czas na obiad, a odrywanie się jest sporadyczne… no i zaletą jest, że nie trzeba zmywać!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
6 lat temu
Kucharz: artysta, złota rączka, elektryk...

Kucharz... widziałem to w telewizji! Prosty zawód, stoisz przy garnku, mieszasz w nim, potem układasz na talerzu danie ot i cała praca. Ale czy na pewno tak wygląda? No wiadomo, że czasem jest ruch, dużo zamówień, serwis i bieganina. Praca w dużym stresie, ale to wciąż tylko stanie przy garach. Okaz

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
2 lata temu
Gdzie się podziali goście

Wakacje w pełni, upały za oknami, ludzie jeżdżą na urlopy. Normalnie to czas, gdzie kucharze mają pełne ręce roboty, a goście zalewają restaurację. Jednak tym razem jest ich dosyć mało i z tego, co pytałem znajomych kucharzy oraz restauratorów w innych miejscach jest podobnie. Zastanawiam się, skąd

Damian Rusek
6 lat temu
Dlaczego tak często zmieniam pracę?

Czytając CV przeciętnego kucharza można odnieść wrażenie, że zwiedził większość restauracji w swoim mieście (żeby tylko). Ja sam jak na swój wiek mam na koncie więcej miejsc pracy, niż moi rodzice i dziadkowie razem wzięci. Skąd więc taka rotacja w tym zawodzie? Rozwój, ciągły rozwój… Wiadomo, że na

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes