3 lata temu

5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jednak tym razem napiszę o tych, którzy najwidoczniej w kuchni znaleźli się przez pomyłkę

Arogant

To ten typ, który wie wszystko najlepiej. Wszystko w kuchni widział i wszystko potrafi zrobić najlepiej. Dziwnym trafem dosyć często zdarza się, że właśnie oni mają dosyć małe pojęcie o kuchni lub ich wiedza jest błędna. Uważają też zazwyczaj, że pracowali w lepszych restauracjach (co często jest prawdą) i to ich prawda jest najprawdziwsza i żadna inna! Niestety nawet najlepszy lokal ze wszystkimi wyróżnieniami nie pomoże, jeśli niczego nas w nim nie nauczą, lub nie będziemy umieć wykorzystać zdobytej wiedzy. Mimo to kucharz arogant będzie święcie przekonany, że robi wszystko najlepiej i nikt nie ma prawa zwrócić mu uwagi.

Ignorant

Tu z kolei mamy do czynienia z osobnikiem, który wręcz może świetnie gotować i mieć ogromną wiedzę kulinarną... Tylko nie chce mu się jej wykorzystywać w pracy. Unika brania na siebie odpowiedzialności i większej ilości zadań, niż absolutne minimum. W międzyczasie kiedy jest chwila przerwy woli co kilkanaście minut iść zapalić lub sprawdzić social media, zamiast przygotować się na przyjście kolejnych gości. Oczywiście nie ma nic złego w przerwie czy odpisaniu na wiadomość kiedy jest czas... Pod warunkiem, że przez to reszta nie musi nadgonić naszej pracy.

Chwalipięta

Wszędzie pracował, w najlepszych restauracjach, na wszystkim się zna. Potrafi godzinami opowiadać, na jakim stanowisku to on nie był i czego tam nie robił. Oczywiście musi wspomnieć o każdej pochwale od szefa, nawet jeśli nikogo to nie interesuje. Z przyjemnością pokaże Ci też każde danie, które robił, a w tym czasie nie ma nawet przygotowanego stanowiska pracy. Zdarza się to u starszych kucharzy, ale niestety najczęściej spotykane jest u młodych, którzy jeszcze nie pracują w zawodzie wystarczająco długo, żeby nabrać pokory. Możesz się dowiedzieć, dlaczego tak jest z artykułu od arogancji do pokory.

Wypalony

Tu już dominują starsi kucharze. Typ ten niewiele różni się od ignoranta, jednak zazwyczaj podchodzi do swoich obowiązków o wiele poważniej. Też nie bierze na siebie więcej obowiązków, niż potrzeba i w wolnych chwilach woli zapalić lub poflirtować z kelnerkami, jednak już przepracował swoje i wie na ile może sobie pozwolić. Taki kucharz wie, że jak jest ruch, to nie ma przebacz i trzeba zapierdalać. Stanowisko musi być zawsze przygotowane i potrafi zrobić dobrą szpachlę, jeśli sytuacja tego wymaga. To o wiele mniejsze zło niż młody kucharz ignorant.

Antykucharz

To moim zdaniem najgorszy typ. Nie dość, że nienawidzi tego zawodu i pracuje w nim, bo musi lub nie ma innej opcji zarobku, to jeszcze zniechęca do pracy innych. Nie chcę mu się nic robić, a jak już trzeba to pracuje, ale z wielkim fochem. Potrafi cały dzień narzekać, jaka to knajpa i właściciele są beznadziejni i jak on już chce się zwalniać - dziwnym trafem na gadaniu się zazwyczaj kończy. Zwykle od nich młodzi kucharze słyszą, że lepiej zmienić zawód, póki mogą, bo w tym nie czeka ich nic dobrego. Przez nich też często uczą się złych nawyków, a nawet wpadają w nałogi. Ten typ kucharza to bardzo często ludzie wypaleni zawodowo, którzy zatrzymali się w rozwoju i praca stała się smutnym obowiązkiem. Inni to po prostu tacy, którzy wybrali pracę w kuchni, bo tam stosunkowo łatwo się dostać i można całkiem dobrze zarobić, a nie widzą się w innej branży.

Lepiej na nich nie trafić

Myślę, że też nie chciałbyś trafić na takich osobników w swojej kulinarnej przygodzie. Pracuje się o wiele lepiej, kiedy każdy wie, co robi w danej kuchni i przykłada się do tego całym sercem. Korzysta na tym zarówno lokal, jak i goście.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
7 miesięcy temu
5 osób z którymi możesz mieć konflikt w kuchni

Restauracja to stresujące miejsce pracy, wymagające od Ciebie pewnej sprawności fizycznej, ale też mocnego charakteru, który poradzi sobie z ciągłym napięciem i nerwami. W tej branży pracują najróżniejsze osoby, często z różnych środowisk i z różnymi historiami. Robiąc błąd, często możesz wpłynąć ne

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój

Damian Rusek
6 lat temu
Zmieniłem pracę

W życiu większości z nas przychodzi czasem taki moment (a jeśli pracujesz w gastronomii, może on przychodzić wyjątkowo często), kiedy trzeba zmienić pracę. Jestem właśnie na tym etapie i chciałbym się podzielić doświadczeniami. Nic nowego W swojej karierze już niejednokrotnie zmieniałem kuchnię. Zaz

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
2 lata temu
Mamy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania. Nie jedna a trzy r