2 lata temu

Systemy pracy w kuchni

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat.

Praca 2/2

Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem się w gastronomii. Najprościej mówiąc polega na tym, że pracuję dwa dni z rzędu po 12 lub 14 godzin dziennie, a potem dwa dni mam wolne. Według mnie to najlepszy system, ponieważ sumarycznie mam o wiele więcej wolnego. Zamiast kilku godzin codziennie po pracy, z których ucieka jeszcze czas dojazdu, mam częściej cały dzień wolny i mogę zaplanować na przykład wycieczkę za miasto. Oczywiście nie każdemu będzie odpowiadało tyle godzin, szczególnie w tak męczącej pracy, ale dla mnie to tylko cztery godziny dłużej, niż zwykły etat, a nie muszę pracować pięć dni w tygodniu.

Po 8h dziennie

To raczej typowy system pracy w zdecydowanej większości branż. Najczęściej spotykałem się z takim w hotelach, gdzie pracujemy na dwie zmiany: na przykład 7-15, a kolejna 15-23 i na każdej kucharze pracują osiem godzin. Ma to swoje zalety, jednak trzeba zrobić o wiele więcej zmian (około pięciu w tygodniu), a nie zawsze ma się więcej czasu. Przykładowo pracując na 15 i tak traciłem cały dzień. Wychodząc z pracy o 23 w domu byłempół godziny później, przez co chodziłem spać późno, więc wstawałem kilka godzin przed pracą a nie wcześnie rano. Nie było czasu zrobić nic produktywnego, bo zaraz trzeba wychodzić, żeby zdążyć na swoją zmianę.

Nielimitowany czas pracy

W restauracjach i hotelach, gdzie jest wysoki poziom i dużo pracowników, bardzo często pracują tym systemem szefowie kuchni. Polega on mniej więcej na tym, że mają ustaloną stałą miesięczną stawkę, niezależnie od ilości godzin. W takim wypadku szef może być w kuchni jak długo chce, a resztę czasu poświęcić na pracę biurową lub wyjście wcześniej. Za to w sytuacjach awaryjnych muszą być pod telefonem i przyjechać przypilnować większych grup. Dla szefa kuchni niewątpliwą zaletą jest dosyć elastyczny czas pracy i możliwość spokojnego dopilnowania kuchni. Właściciel również zazwyczaj na tym korzysta i dopóki kuchnia działa sprawnie, raczej nikt w to nie ingeruje. Dlaczego miałby płacić szefowi kuchni za siedzenie w domu? Wlicza się w to też pisanie grafików, receptur, wymyślanie nowych dań i tak dalej. Być może niezbyt oczywistym jest, że szef kuchni zazwyczaj ciąglę jest pod telefonem i nie liczy sobie tych godzin. Więc dla właściciela sytuacja jest prosta: płaci określoną kwotę, chce z kuchni zarabiać tyle i tyle, straty mieć na danym poziomie i wszyscy są zadowoleni. Jeśli restauracje stać na taki etat, być może warto o nim pomyśleć.

Nie zawsze to wygląda tak kolorowo

Teoria teorią, a życie wygląda różnie. Bardzo często się zdarza, że kucharzy jest za mało i system 2/2 rozpada się przy większych grupach, czyimś urlopie lub chorobie. Wtedy trzeba przyjść dodatkowo i finalnie zamiast 15 dni pracy, wychodzi ponad 20, bo jeszcze można być na skoku. Finalnie 250 godzin miesięcznie to dla kucharza norma, stąd też niezłe zarobki. Ale trzeba się z tym liczyć, że 160 godzin miesięcznie to dla większości kucharzy pół etatu.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
3 lata temu
5 typów kucharzy, z którymi nie lubię pracować

Na pewno w swojej pracy lub którejś z poprzednich miałeś osoby, na których myśl odechciewało Ci się przychodzić do pracy. Mogło to być spowodowane ich niekompetencją, niewłaściwym podejściem do pracy lub po prostu okropnym charakterem. W swoim życiu zawodowym też spotkałem się z takimi ludźmi, jedna

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować

Damian Rusek
2 lata temu
Z jakimi wyzwaniami kucharze mierzą się w pracy

Praca kucharza to dynamiczne i wymagające zajęcie, do którego potrzeba nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Choć gastronomia zazwyczaj jest naszą pasją, niektóre aspekty tej pracy mogą stanowić prawdziwe wyzwanie. W tym artykule postanowiłem opowiedzie

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o