2 lata temu

Z jakimi wyzwaniami kucharze mierzą się w pracy

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Praca kucharza to dynamiczne i wymagające zajęcie, do którego potrzeba nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Choć gastronomia zazwyczaj jest naszą pasją, niektóre aspekty tej pracy mogą stanowić prawdziwe wyzwanie. W tym artykule postanowiłem opowiedzieć Ci o czterech rzeczach, których kucharze (i pewnie wszyscy) zazwyczaj nie lubią w swojej codziennej pracy.

Presja czasu - nigdy nie jest go wystarczająco

Kucharze często muszą stawić czoła niesamowicie wysokiemu tempu pracy. Każdego dnia muszą zadowolić głodnych gości, a czasem nawet walczyć z kolejnymi zamówieniami na wynos. Presja czasu może prowadzić do frustracji i nerwowych sytuacji. Potrzebna jest wielozadaniowość: kucharze często muszą równocześnie przygotowywać kilka dań, co wymaga sprawnego zarządzania czasem i umiejętności skupienia. To może prowadzić do błędów lub opóźnień w wydawaniu potraw a to oznacza jeszcze mniej czasu na kolejne dania.

Piekielnie gorąco i niekiedy brak zgrania

Kuchnia może być miejscem, w którym temperatury i napięcie rosną równie szybko jak szum gości w restauracji. W trakcie szczytu, kiedy zamówienia napływają w zawrotnym tempie, kucharze muszą radzić sobie z presją, krytyką i wymagającymi gośćmi. Oczekiwania są wysokie, a niepowodzenia mogą prowadzić do niezadowolenia i złych opinii. Musisz wiedzieć, że w standardowej kuchni gotuje się na około 10-12 palnikach praktycznie bez przerwy. Do tego ciągle włączone podgrzewacze, piekarnik, makaronice, frytkownice i inne urządzenia wytwarzające ciepło. W godzinach szczytu temperatura bez problemu przekracza 55 stopni (nawet mimo włączonych okapów i klimatyzacji) a w skrajnych przypadkach zdarzyło mi się pracować w 70 stopniach. To szybko wykańcza fizycznie i psychicznie, tym samym prowadząc do nerwów. Jak więc rozumiesz, kuchnia to miejsce, gdzie wszystko musi pracować jak w szwajcarskim zegarku - tutaj nie ma miejsca, a właściwie czasu, na brak zrozumienia pomiędzy ludźmi w jednej ekipie. Jeśli brakuje harmonii i komunikacji między członkami zespołu, praca staje się trudniejsza, a błędy są nieuniknione.

Monotonia i powtarzalność

Spędzamy godziny w kuchni, zazwyczaj robiąc te same dania po kilkadziesiąt razy dziennie. Nawet jeśli jest to czasowa wkładka do karty, wciąż tych dań idzie mnóstwo. Tak samo z prepem - codziennie przygotowujemy to samo stanowisko, kroimy te same rzeczy. Brak zmian i nowych wyzwań kulinarnych może wpływać negatywnie na satysfakcję z pracy oraz na jakość samych dań.

Zdarza się złe zarządzanie, a kuchnia nie wybacza błędów

Zła osoba na niewłaściwym stanowisku może powodować chaos, nieefektywności i niezadowolenia w zespole. Czym to się może przejawiać? Na przykład nieefektywnym planowaniem zasobów oraz zatowarowania. Kiedy personel kuchni nie jest odpowiednio rozplanowany a towar niezamówiony, może to prowadzić do nadmiernego obciążenia niektórych jednostek pracą i dużych braków towaru, a wtedy kuchnia staje się nieproduktywna. Zdarza się brak jasnej komunikacji, która jest kluczowa w każdym miejscu pracy - a w kuchni szczególnie. Jeśli nie ma jasnych linii komunikacji między kucharzami, a także między kuchnią a innymi działami, mogą wystąpić pomyłki, brak zrozumienia zamówień, czy frustracje i napięcia.

Trochę się pożaliłem

Praca kucharza jest wymagająca i pełna wyzwań. W tym artykule starałem się pokazać Ci kuchnię swoimi oczami, żeby pomóc zrozumieć, skąd biorą się niektóre niedociągnięcia odbijające się na Twoim daniu. Jednak pomimo tych trudności, wciąż kocham swoją pracę i odnajduję w niej pasję oraz satysfakcję. Dlatego mam nadzieję, że już niebawem widzimy się na obiedzie!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
7 miesięcy temu
5 osób z którymi możesz mieć konflikt w kuchni

Restauracja to stresujące miejsce pracy, wymagające od Ciebie pewnej sprawności fizycznej, ale też mocnego charakteru, który poradzi sobie z ciągłym napięciem i nerwami. W tej branży pracują najróżniejsze osoby, często z różnych środowisk i z różnymi historiami. Robiąc błąd, często możesz wpłynąć ne

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
2 lata temu
Kucharze piją strasznie dużo kawy

Dlaczego kucharze piją tak dużo kawy w pracy? Jako kucharz myślę, że kawa jest jednym z najważniejszych napojów, które pomagają mi przetrwać długie godziny w kuchni. Zazwyczaj pijemy w pracy po dwie lub trzy kawy i to w dużych szklankach. Z tego artykułu dowiesz się dlaczego. Kawa pobudza (zazwycza

Damian Rusek
1 rok temu
Odkrywanie smaków, czyli skąd czerpię inspiracje

Aktualnie szefowie kuchni stają przed wyzwaniem nie tylko zaspokojenia podniebienia gości, ale również tworzenia unikalnych doświadczeń smakowych. Kulinarne eksploracje, choć wymagające, są niezwykle satysfakcjonujące. Dla doświadczonego szefa kuchni poszukiwanie nowych przepisów to nie tylko obowią

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o