6 lat temu

Pieniądze czy wiedza?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest?

Wiedza jest ważna

Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się przede wszystkim nauką zawodu i zdobywaniem wiedzy, często kosztem gorszego wynagrodzenia. Z tego powodu szukają pracy w znanych miejscach z dobrą opinią. Zazwyczaj na początku wiąże się to z niską stawką. Warto jednak mieć na uwadzę, że z czasem zwiększając doświadczenie możemy oczekiwać coraz wyższych stawek. Spytacie, dlaczego właściciele znanych restauracji często płacą mniej niż np. w zwykłym barze? Bo... mogą. Wyobraź sobie: masz firmę, która nieźle zarabia, jest znana i codziennie zgłasza się ktoś z cv. Możesz do woli przebierać w pracownikach z różnymi cechami, doświadczeniami i oczekiwaniami finansowymi. Skoro masz wybór, to po co płacić więcej komuś, kto dopiero się uczy?

Nie tylko pieniądze mają wartość

Bierzemy pod uwagę wypłatę i czujemy się niesprawiedliwie... ale czy to właściwe podejście? Wiedza i umiejętności też stanowią wartość! To często na ich podstawie w nowej pracy określane są stawki. Zarabiasz mniej, ale pracujesz na lepszym sprzecie z dobrymi szefami, poznajesz techniki jak z telewizyjnych programów. Masz wokół siebie ludzi, którzy tak samo stale zdobywają nową wiedza i chętnie się nią podzielą. Cenne rady często przydadzą się bardziej niż podwyżka. Wielu chce na start zarabiać tyle co doświadczeni kucharze. Może zanim pobiegniesz, naucz się chodzić?

To dlaczego w barach zarabiają więcej?

To oczywiście nie jest norma, ale bardzo często stawki w stołówkach czy food truckach są zbliżone lub wyższe od tych w lepszych restauracjach, przynajmniej na samym początku kariery. Głównie z powodu oczekiwań. To nie miejsce gdzie można się rozwijać i uczyć, nastawione raczej na masową produkcję jedzenia. Najczęściej jakość i umiejętności nie są tutaj na pierwszym miejscu. Dana osoba ma za zadanie sprawnie wydawać jedzenie. Koszty utrzymania takiego lokalu oraz produkcji dań są niższe, więc właściciel może sobie pozwolić na wyższe stawki, nie tracąc przy tym zysków. Pamiętajmy że cena dania to nie tylko koszt produktów + zysk właściciela, ale też koszt utrzymania pracowników i restauracji.

W takim razie co wybrać?

To kwestia całkowicie indywidualna. Dla mnie osobiście wiedza i doświadczenie są zawsze na pierwszym miejscu. Co z tego, że już na początku weźmiesz pracę za wysoką stawkę, skoro raczej zostaniesz z nią do końca? Nabywając doświadczenia od najmłodszych lat i stale ucząc się czegoś nowego nie ryzykujesz popadnięcia w rutynę, co mogłoby Cię zniechęcić do zawodu. Z czasem możesz sobie pozwolić na wyższe oczekiwania finansowe, a stawka szybko prześcignie tą, która początkowo wydawała się dobra. Może warto poczekać? To już musisz ocenić sam.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
6 lat temu
Czy warto być kucharzem?

Sądzę, że każdy, kto myśli poważnie o gotowaniu zadaje sobie właśnie to pytanie: “Czy warto być kucharzem?”. Na początku zastanówmy się się kim właściwie są "kucharze"? Według ogólnie przyjętej definicji to osoby przyrządzające dania zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej. Widzimy ich w reklamach, fil

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
4 lata temu
Jak lepiej radzić sobie w kuchni

Ten artykuł skierowany jest głównie do młodych kucharzy, zaczynających pracę w zawodzie. Ale nie wykluczam, że nieco bardziej doświadczeni też znajdą w nim kilka przydatnych wskazówek. Przez prawie 10 lat pracy w kuchni miałem okazję stanąć na większości stanowisk i popełniłem prawdopodobnie sporą c

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest Michelin

Obije się czasem o uszy, że jakaś restauracja dostała gwiazdkę Michelin, tylko co to właściwie znaczy? Tak w dużym skrócie jest to najbardziej prestiżowa nagroda w gastronomii, przyznawana za walory smakowe, w trójstopniowej (gwiazdkowej) skali. Wielu szefów kuchni marzy, aby jego restauracja zna

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
5 lat temu
Rękawiczki jednorazowe- rodzaje

W kuchni często spotkamy się z jednorazowymi rękawiczkami. Używamy ich dla ochrony skóry, ze względu na higienę czy przy skaleczeniach, żeby żywność nie miała kontaktu z raną. Postaram się przybliżyć najczęściej spotykane rodzaje tych rękawiczek. Po co mi taka wiedza? Ponieważ warto używać w pracy

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
2 lata temu
Gdzie się podziali goście

Wakacje w pełni, upały za oknami, ludzie jeżdżą na urlopy. Normalnie to czas, gdzie kucharze mają pełne ręce roboty, a goście zalewają restaurację. Jednak tym razem jest ich dosyć mało i z tego, co pytałem znajomych kucharzy oraz restauratorów w innych miejscach jest podobnie. Zastanawiam się, skąd

Damian Rusek
4 lata temu
10 akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie pracy w kuchni

Czy masz w swojej firmie ulubione narzędzia czy sprzęty, bez których nie wyobrażasz sobie pracy? U mnie uzbierało się ich sporo, a w tym artykule opiszę 10 najważniejszych. 1. Dobry nóż Nie da się ukryć, że to najważniejsze narzędzie pracy kucharza. Musi być przedłużeniem ręki - wygodny, zawsze ost