6 lat temu

Tabu pokarmowe

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęboko zakorzeniona niechęć do jedzenia zwierząt domowych? Człowiek z natury jest wszystkożerny, wstręt do spożywania niektórych rzeczy nie jest wrodzony, lecz nabyty w drodze interakcji z otoczeniem. Fakt, że to samo pożywienie, które w jednej kulturze uważa się bezsprzecznie za niejadalne, może być uważane jako przysmak w innej (np. wspomniane wcześniej mięso z psa) potwierdza, że nie wszystkie potrawy do których czujemy niechęć czy nawet wstręt, są niejadalne. Ze znanych zakazów pokarmowych z całego świata najliczniej obłożonymi tabu są mięso i produkty zwierzęce, oto niektóre z nich:

Wołowina

W hinduizmie krowy są uważane za święte i wierzy się, że człowiek, który zabije krowę powraca na najniższy z 87 poziomów reinkarnacji. Jest ona dla hinduistów ucieleśnieniem bogini Prythiwi (Matki Ziemi), a dla niektórych reinkarnacja jako krowa, oznacza osiągnięcie poziomu stojącego bezpośrednio pod poziomem człowieka, który jest szczytem reinkarnacji.
Również mleko krowie i odchody uważane są za święte. W większości indyjskich krajów zabijanie bydła jest zabronione prawem albo pozwala się na to tylko wyjątkowo.

Wieprzowina

Zarówno w judaizmie, jak i w islamie wieprzowina jest pisemnym tabu - Tora zabrania spożywania kilku gatunków zwierząt, a interpretacje odpowiednich zakazów doprowadziły do powstania zasad koszerności, o których opowiem w innym artykule. Mięso świni nie zalicza się do pokarmu koszernego i zwierzę to jest uznawane za “nieczyste”.

Konina

W kilku krajach, jak na przykład w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych i Australii jest pokarmowym tabu. W Europie też jest spożywana stosunkowo rzadko. Przypuszczalnie powodem jest dostępność wielu innych rodzajów mięs i użyteczność koni w innych dziedzinach życia.

Krew

Zarówno w judaizmie, jak i islamie tabu obłożone jest spożywanie krwi, krwistego mięsa i produktów, których składnikiem jest krew. Aby nie łamać tabu w obu religiach wprowadzono rytuał “szechity”, czyli ubój rytualny polegający na wykrwawieniu zwierzęcia. Taki ubój budzi wiele kontrowersji wśród obrońców praw zwierząt, gdyż zwierze nie jest wcześniej nawet ogłuszane a podczas przecinania arterii i wykrwawiania jest w pełni świadome. Ortodoksyjny Żyd może zjeść tylko mięso pozbawione krwi w ten sposób.

Owady

Większość Europejczyków nie uważa owadów za żywność, chociaż wiele ich gatunków jest w zasadzie jadalnych. Kojarzą nam się z brudem i powodują obrzydzenie. Z punktu fizjologii odżywiania wiele gatunków owadów jest dobrym źródłem białka, przede wszystkim ich larwy i w niektórych krajach uważa się je za pożywienie (głównie Azjatyckich i Afrykańskich).

Zwierzęta domowe

Są też zwierzęta uważane przez większość za domowe, a jednak spożywane w niektórych krajach. To na przykład: psy, koty, świnki morskie, szczury, ptaki śpiewające. W Europie i Ameryce raczej nie jada się też pająków. Coraz popularniejsze nawet u Nas żabie udka też nie przez wszystkich są akceptowane jako pożywienie.

Chronione prawnie

Dużą popularnością cieszyła się kiedyś zupa z żółwia. Niestety przez częste połowy i duży import żółwi stały się gatunkiem zagrożonym. Podobnie jest z wiewiórkami czy bobrami, które są pod ochroną.

Warto eksperymentować!

Jeśli tylko mamy możliwość, warto próbować nowych dań, smaków, nawet tych które na pierwszy rzut oka wydają nam się dziwne. Możemy być pozytywnie zaskoczeni różnorodnością tekstur i smaków. Bo przecież nie możemy powiedzieć, że czegoś nie lubimy jak nie wiemy nawet jak to smakuje :)
Trzeba się odważyć!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
6 lat temu
Temperowanie czekolady

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego rzeczy w cukierniach polane czekoladą tak się błyszczą, a czekolada nie rozpuszcza się od razu w palcach? To zasługa temperowania jej. Warto wykonać tę czynność w domu, kiedy planujemy zrobić coś z czekolady. Zacznijmy jednak od tego co się stanie, jeśli nie zate

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
6 lat temu
Lustrzana polewa czyli "Mirror Glaze"

Z pewnością nieraz idąc ulicą zdarzyło Ci się minąć witrynę cukierni i zawiesić oczy na wystawionych deserach. Często polane są tak błyszczącą polewą, że możesz się w nich przejrzeć. Wydaje się, że to sekret cukierników i kucharzy z topowych restauracji… nic bardziej mylnego. Wspomniana lustrzana po

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
5 lat temu
Mit na temat mycia mięsa

Sporo osób (jeśli nie większość), po rozpakowaniu mięsa od razu je myje. Czy to na pewno potrzebne… i dobre? Postaram się odpowiedzieć Wam na to pytanie korzystając z własnego doświadczenia, oraz informacji z publikacji naukowych. Skąd takie przekonanie? Odkąd odkryto szkodliwe bakterie, starano si

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
6 lat temu
Dlaczego tak często zmieniam pracę?

Czytając CV przeciętnego kucharza można odnieść wrażenie, że zwiedził większość restauracji w swoim mieście (żeby tylko). Ja sam jak na swój wiek mam na koncie więcej miejsc pracy, niż moi rodzice i dziadkowie razem wzięci. Skąd więc taka rotacja w tym zawodzie? Rozwój, ciągły rozwój… Wiadomo, że na

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
2 lata temu
Wigilia pracownicza w resauracji

Prezenty na święta już kupione? Uwielbiam ten czas, kiedy wspólnie z rodziną ubieramy choinkę, a później spotykamy się wszyscy przy świątecznym stole, jedząc i wymieniając się podarunkami. Często podobne spotkania urządza się w szkołach czy w innych zorganizowanych grupach. Pewnie u Ciebie w pracy t

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
2 lata temu
Chwilę mnie nie było

Pewnie zwróciło Twoją uwagę (a przynajmniej mam taką nadzieję), że przez ostanie trzy tygodnie nie pojawiały się przepisy ani artykuły ode mnie. Postanowiłem wyjaśnić, dlaczego tak było, oraz nadrobić zaległości. Ostatnio mam sporo na głowie I sporo rzeczy zebrało się naraz. Z powodu remontu nowego

Damian Rusek
4 lata temu
Święta: odpoczynek z rodziną, czy więcej pracy?

Dopiero minęły Święta Wielkanocne, pewnie masz jeszcze sporo jedzenia w lodówce i odpoczywasz po ugoszczeniu rodziny (oczywiście w przypadku gdy spotkaliście się w święta). Jeśli wszystkie przygotowania są na Twojej głowie, pewnie odczuwasz zmęczenie po przyjęciu takiej ilości osób. A może masz w ro