Pewnie każdy, kto pracuje w gastronomii od jakiegoś czasu spotkał się z sytuacją, że warunki były fatalne. Kuchnia zapuszczona, jakość zerowa, czasem mobbing i nastawienie jedynie na zysk. Napiszę o tym w jednym z kolejnych artykułów “kim jest szpachlarz”, a takich restauracji jest niemało. Postanowiłem więc napisać krótki artykuł o 10 znakach, że trafiłeś do dobrej restauracji na poziomie i prawdopodobnie nie będziesz chciał uciec po tygodniu (uwierzysz, że nie jest to “praca w młodym dynamicznym zespole”?). Myślę, że ta wiedza przyda się w obecnej sytuacji, kiedy wielu kucharzy będzie szukało pracy.
1. Nie wejdziesz do kuchni bez książeczki
Szanująca się restauracja dba o to, żeby pracujący w niej kucharze byli zdrowi i nie zaryzykuje przyjęcia kogoś bez ważnych badań sanepidowskich.
2. Umowa o pracę
Niestety jeszcze jest mało miejsc, w których mamy na umowie dokładnie tyle, ile do ręki. Jednak już propozycja umowy o pracę z pełnymi składkami (nawet na mniejszą kwotę) jest znakiem, że pracodawca szanuje kucharzy i chce żeby im się dobrze pracowało.
3. Czysta i zadbana kuchnia
Jeśli widzisz umyte blaty i szafki, kucharze mają czyste fartuchy, wydawka jest pusta i przetarta (no chyba, że aktualnie trwa serwis) masz pewność, że kucharze podchodzą poważnie do swoich obowiązków. Nie da się dobrze i efektywnie pracować w syfie.
4. Ciekawe, spójne menu
Jeśli dobrze przyjrzysz się menu standardowej restauracji, zobaczysz, że pozycje się często powtarzają. Oklepane klasyki, których nie da się zepsuć. Widząc kartę z nowoczesnymi, ciekawymi i dobrze skomponowanymi, daniami wyróżniającą się na tle innych restauracji masz pewność, że szef kuchni nie jest z pierwszej łapanki (często dobrym sygnałem jest również dopasowanie alkoholi i napojów do menu).
5. Szef kuchni z renomą
Ten punkt łączy się z poprzednim. Kiedy trafiasz do kuchni prowadzonej przez szefa kuchni znanego i szanowanego w środowisku możesz mieć pewność, że nauczysz się ciekawych rzeczy. Praca u kogoś takiego bardzo dobrze wygląda w CV, a Ty masz szansę rozwinąć skrzydła. No i raczej się nie zdarza, żeby dobry szef kuchni pracował w restauracji, gdzie nie szanuje się kucharzy i nie pozwoli podpisać kuchni o niskim poziomie swoim nazwiskiem.
6. Dobra stawka
Nie da się ukryć, że głównym aspektem decydującym o podjęciu pracy jest stawka. Kuchnia to nie tylko pasja, ale też sposób na zapewnienie sobie oraz bliskim bytu. Orientuj się jakie są stawki na Twoim stanowisku. Jeśli pracodawca na rozmowie zaoferuje Ci taką lub nawet wyższą to znaczy, że inwestuje w ludzi i kiedy on zarabia, to nie zapomina dzięki komu. Oczywiście mierz siły na zamiary i z małym doświadczeniem nie oczekuj nie wiadomo jakiej kwoty, pamiętaj, że doświadczenie też ma wartość. Pisałem więcej na ten temat w artykule Pieniądze czy wiedza?.
7. Nie musisz żebrać o podwyżkę
Chyba każdy chociaż raz doświadczył na rozmowie o pracę “na początek będzie tyle… a po czasie więcej” i to później nigdy nie przychodzi. Kiedy przychodzisz prosić o to co Ci się należy (w końcu taka była umowa, prawda?) słyszysz, że teraz nie ma pieniędzy, wiesz jak jest ciężko, muszą dokładać do interesu… aż chcesz zaproponować że się dołożysz do restauracji. Najlepiej ustalić już na rozmowie ile ma trwać okres próbny, ile po nim wzrośnie stawka i zobaczyć, czy pracodawca się wywiąże. A kiedy sam do Ciebie przyjdzie, że jest zadowolony z Twojej pracy i pora na podwyżkę… trzymaj się go, bo takich ze świecą szukać.
8. Dobra atmosfera
Wchodzisz do kuchni, widzisz, że kucharze żartują między sobą i z kelnerkami. Nie jest sztywno, gra muzyka, szef z uśmiechem i pasją wydaje polecenia… i już wiesz, że źle Ci tu nie będzie. Atmosfera w pracy jest cholernie ważna, kiedy spędzasz w niej 10-14 h dziennie.
9. Wypłaty na czas
Nie ma nic gorszego niż czekać na wypłatę, która się spóźnia. Zastanawiasz się, czy w ogóle będzie, czy masz już szukać nowej pracy i z czego zapłacisz rachunki. Kiedy dogadasz się, że w konkretny dzień dostajesz wynagrodzenie i dokładnie w ten dzień jest na Twoim koncie wiesz, że pracodawca traktuje restaurację porządnie, a nie jest Januszem biznesu, który ślizga się od pierwszego do pierwszego.
10. Sprzęt w dobrym stanie
To oczywiste, że nie da się wydajnie pracować bez specjalistycznego sprzętu. Kiedy widzisz, że kuchnia jest dobrze wyposażona i jest sprzęt pozwalający sprawnie wykonać pracę, zamiast tworzyć dzikie kombinacje (typu frytki z garnka zamiast frytkownicy) to wiesz, że restauracja jest właściwie dofinansowana i właściciel traktuje ją poważnie.
Tyle na początek
Znaków może być oczywiście dużo więcej, ale tych 10 wystarczy żeby mieć pewność o słuszności swojego wyboru. A Wy macie jakieś doświadczenie z dobrymi i złymi miejscami pracy? Podzielcie się na naszym fanpage ;)