3 lata temu

Ciężko o dobrego kucharza

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule.

Rynek pracodawcy

Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo kucharzy, kolejni kończyli szkołę, a nie było aż tylu miejsc pracy. Gotowanie było po prostu modne. Popularne programy kulinarne jak "Top Chef" czy "Hell's Kitchen" zachęcały do bycia kucharzem i przygotowywania niesamowitych dań. Ja sam poszedłem do szkoły gastronomicznej, po prawie dwuletnim oglądaniu w telewizji głównie programów kulinarnych. Inna sprawa, że często w szkołach gastronomicznych lądowały osoby, które nie widziały się w żadnej innej pracy i chciały po prostu skończyć szkołę, a potem zarabiać gdziekolwiek. Niestety w restauracjach i hotelach nie było aż tak dużego zapotrzebowania, przez co każda z nich dostawała dziennie po kilkanaście CV i mogły przebierać w pracownikach, jednocześnie obniżając stawki, które oscylowały w okolicach 9 zł za godzinę na rękę (trzeba wziąć poprawkę, że był to 2012 rok).

Rynek pracownika

To odwrotna sytuacja, gdzie otwiera się mnóstwo punktów gastronomicznych, a nie ma kto w nich pracować. Najmocniej było to widoczne tuż przed pandemią, gdzie codziennie pojawiały się nowe ogłoszenia, na które nie było dużego odzewu, a nawet niezłe stawki (22-25 zł netto na godzinę) były wyśmiewane. Po prostu nie miał kto pracować, a w kuchniach często musiał sobie radzić skład osłabiony o co najmniej jedną osobę. To był złoty okres dla kucharzy, którzy mogli przebierać w ofertach. Dla gości restauracji również nie jest to najlepsza opcja, ponieważ wyższe koszty utrzymania pracowników są przerzucane na gości i odbijają się w cenach dań.

Pandemia namieszała

Nie ma wątpliwości, że był to ciężki czas zarówno dla restauratorów jak i kucharzy (kelnerzy też nie mieli lekko). Przez zamykanie lokali, właściciele byli zmuszeni redukować etaty, godziny pracy czy nawet zwalniać część personelu. W dodatku bardzo dużo miejsc upadło. Z tego powodu praktycznie nierealnie było znaleźć dobrą pracę w tym okresie. Zaraz po otwarciu role się odwróciły. Trzeba było uzupełnić braki kadrowe kiedy ludzie poczuli wolność i tłumnie wybrali się w miasto. Otworzyło się mnóstwo nowych miejsc, a gastronomia zaczęła się powoli odradzać. Ciężko było znaleźć personel, ponieważ dużo kucharzy i szefów kuchni przebranżowiło się i stwierdzili, że nie chcą wracać do gastronomii. Inni bali się, że niebawem przyjdzie kolejny lockdown, a razem z nim ponownie masowe zwolnienia. Ta sytuacja siłą rzeczy windowała stawki, które potrafiły dochodzić nawet do 30-35 zł na godzinę (!) dla zwykłego kucharza, oczywiście netto i bez kosztów pracodawcy.

Sytuacja powoli się stabilizuje

Z czasem ludzie zaczęli wracać do kuchni, a kolejne młode pokolenia skończyły szkoły kulinarne. Stawki wróciły do rozsądniejszych pułapów i utrzymują się w okolicach 25-28 zł na rękę za godzinę dla kucharza (co wydaje mi się rozsądne, biorąc pod uwagę obecne koszty życia), a braki ludzi nie były aż tak bolesne dla branży. Wciąż jednak przeważa rynek pracownika, a tych najlepszych, właściciele restauracji i szefowie kuchni za wszelką cenę próbowali zatrzymać już w trakcie trwania pandemii. Doskonale zdawali sobie sprawę, jak ciężko będzie później pracować w osłabionym składzie. Kiedy pojawiają się nowe oferty, odzew jest niewielki, ale nie zerowy. Odciążeniem są też osoby z Ukrainy, których bardzo dużo przyjechało w ostatnim czasie. Są wśród nich zdolni kucharze, a inni po prostu chcą zarobić, myjąc naczynia lub jako kelnerzy. Wygląda na to, że jeśli wirus nie da o sobie znać ponownie, wszystko wróci do normy i żadna ze "stron" nie będzie mieć przewagi. A to zdrowe zarówno dla kucharzy, restauratorów jak i całej branży.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Już nie pójdziemy Na Pole?

Najbardziej znane miejsca turystyczne w Krakowie to oczywiście Rynek Główny i Kazimierz. To tam otwiera się najwięcej popularnych restauracji i większość przyjezdnych weźmie na pierwszy ogień te kierunki… ale to nie wszystko, co nasze piękne miasto ma do zaoferowania. Całkiem niedawno swój rozkwit p

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
4 lata temu
10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza

Pojawia się tutaj sporo wskazówek dla osób zaczynających swoją przygodę z gastronomią. Z wcześniejszych artykułów wiesz już, czy warto być kucharzem, albo czy warto kierować się jedynie zarobkami oraz jak trafić na dobre warunki pracy. Jednak dziś dowiesz się, w jakich przypadkach powinieneś ponowni

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w

Damian Rusek
3 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2021

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasze social media (a jeśli nie, to teraz jest świetny mom

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest kuchnia fusion

Jeszcze kilka lat temu w Polsce był szał na kuchnię fusion. Otwierało się mnóstwo bardziej lub mniej ekskluzywnych restauracji o takim profilu, które oferowały elementy tej kuchni w swoich daniach, czy nawet w całości na niej bazowały. Ale czy przeciętny Polak wie czym jest kuchnia fusion? Dla wielu

Damian Rusek
6 lat temu
Co to jest kąpiel wodna?

Pojęcie z pewnością znane każdemu, zajmującemu się cukiernictwem. Najczęściej w kąpieli wodnej rozpuszcza się czekoladę. Polega ona na zagotowaniu w garnku wody, a potem umieszczeniu na nim miski z produktem, który chcemy upłynnić. W przypadku wyżej wymienionej czekolady, jest to najskuteczniejszy s

Grzegorz Misina
4 lata temu
Peklowanie

W tym artykule przedstawimy jedną z najstarszych technik obróbki żywności. W restauracjach najczęściej tą metodą przygotowuje się łososia znanego jako gravlax. Filety pekluje się w mieszaninie soli i cukru z dodatkiem cytrusów i koperku, ale przepisów na to danie jest tyle co kucharzy. Dodaje się pr

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N