5 lat temu

Już nie pójdziemy Na Pole?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Najbardziej znane miejsca turystyczne w Krakowie to oczywiście Rynek Główny i Kazimierz. To tam otwiera się najwięcej popularnych restauracji i większość przyjezdnych weźmie na pierwszy ogień te kierunki… ale to nie wszystko, co nasze piękne miasto ma do zaoferowania. Całkiem niedawno swój rozkwit przeżywały Dolne Młyny, gdzie otworzyło się sporo popularnych barów i klubów. W ślad za nimi poszło Zabłocie - wciąż blisko centrum, ale jednak bardziej kameralnie. Teraz przyszedł czas na Podgórze, zwane “następnym Kazimierzem”.

Coraz więcej nowych restauracji

Nie dziwne więc, że w Podgórzu pojawia się coraz więcej restauracji i pubów. Ponad rok temu w Krakowie zaczęło szumieć o nowej ekskluzywnej restauracji właśnie w tej dzielnicy, którą zainteresował się nią sam uczestnik programu “Top Chef”. Nic więc dziwnego, że oczekiwania były ogromne.

Na Pole

Właśnie tak Damian Wajda nazwał swoją nową restaurację, która - zdawałoby się - wreszcie zapewni miastu pierwszą gwiazdkę Michelin. Dostępne tylko kilku daniowe menu degustacyjne w cenie 89 zł od osoby, do wyboru wersja mięsna lub wegetariańska. Do tego 150 rodzajów win, które pomagał dobierać sommelier, wszystko na najwyższym poziomie. Nie mogłem się doczekać, żeby odwiedzić Na Pole.

30 lipca 2019 restauracja ruszyła

Wreszcie 22 sierpnia 2019 roku miałem okazję spróbować co szykuje dla Krakowian Damian Wajda. Na przystawkę zjadłem podpłomyk z ciekawym sosem o anyżowym posmaku, do tego bułeczki, które w połączeniu z solonym masłem przypominały w smaku obwarzanki.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Kolejna przystawka to dekonstrukcja mizerii (która mogłaby być lepiej doprawiona) oraz chips z topinamburu zwieńczony musem orzechowym… mimo, że trochę rozmoczony, to całkiem dobry.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Po nich wjechały pomidorki. I tu niestety dla mnie osobiście ogromny zawód, bo pomimo ciekawego wyglądu smakowały jak zżelowany przecier pomidorowy…

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Ostatnia już przystawka, tym razem na ciepło to prażony ser wędzony. I tu byłem mega pozytywnie zaskoczony, to było po prostu smaczne!

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Po tej masie przystawek nadszedł czas na I danie główne, a mianowicie dynię z chrzanem i śmietaną. I znów może nie moje smaki, ale dla mnie były praktycznie niedoprawione.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Idźmy dalej, czas na polędwicę krowy mlecznej z pieczonym ziemniakiem i paloną cebulką. Osobiście wolałbym mięso chociaż medium, bo dostałem prawie surowe. Nie wiem, czy taka była koncepcja chefa, czy za wcześnie zostało przygotowane, ale danie było letnie. Mimo wszystko po wymieszaniu smaków było całkiem niezłe.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie intermezzo oczyszczające kubki smakowe: rabarbar i werbena cytrynowa. Idealny balans słodyczy i kwasowości, po prostu świetne!

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Kolejnym daniem ciepłym był cholernie bardzo słony miętus z sosem śmietanowym, grzybami i ślimakami. Smaki ciekawe, ryba dobrze przygotowana. Mniej soli i byłoby perfekcyjnie.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Ostatnim (i moim zdaniem najlepszym) daniem ciepłym był “gołąbek” z goleni dzika, do tego pieczony ziemniak i skorzonera. Również minimalnie za słone jak dla mnie, ale bardzo mi smakowało.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Na deser dostałem chałwę a do niej granitę z herbatnika. O ile chałwa była przepyszna, to w granicie czułem głównie wodę z posmakiem herbatnika.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Na zakończenie dane mi było spróbować kilka małych deserków: palony sernik, krówka, pianka z truskawkową posypką i (mój faworyt) galaretka brzoskwiniowa. Całkiem przyjemne w smaku.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Na koniec wspomnę jeszcze tylko o toalecie, która wyglądała przepięknie.

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

I jak wrażenia po kolacji?

Nie ukrywając wyszedłem z mieszanymi uczuciami. Mimo tylu dań na trzygodzinnej kolacji, już chwilę po niej byłem znowu głodny. Zdecydowanie porcje mogłyby być większe. Nie wszystkie smaki mi pasowały i czułem się rozczarowany, gdyż nastawiłem się na wywindowany poziom.

Ale dlaczego piszę o restauracji tak późno? Chciałem jej dać drugą szansę i odwiedzić za jakiś czas po zmianie menu, może to była jednorazowa wpadka.

Nie dane mi było…

Po niezłym starcie z czasem sala przestała być pełna i właściciele odstąpili od koncepcji menu degustacyjnego tylko na rezerwację. Później można było wejść z ulicy i zamówić jedno wybrane danie, przystawkę lub deser. Niestety w grudniu 2019 roku restauracja ogłosiła, że kończy swoją działalność - zaledwie 6 miesięcy po otwarciu.

Co dalej?

Obecnie w restauracji trwa remont i ma tam powstać nowa restauracja o nazwie “Solna 1”, do której też na pewno z ciekawości się przejdę. Czy to będzie miejsce celujące w poziom do którego aspirowało Na Pole ? Nie mam pojęcia. Mimo wszystko mam nadzieję, że świetni szefowie pokroju Damiana Wajdy nie przestaną próbować sił w Krakowie i jeszcze kiedyś wyjdziemy zjeść po krakowsku, czyli na pole.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
5 lat temu
Trochę grecji w Krakowie

Ciężko znaleźć w Krakowie dobrą grecką restaurację (nie… Kebab w greckim stylu się nie liczy), ale sytuacja się zmieniła za sprawą niedawno powstałego lokalu przy ulicy Miodowej. Minoas Greek Tavern Tak nazywa się restauracja o której mowa. Po wielu dobrych opiniach od znajomych (oraz na Tripie i G

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Od arogancji do pokory

Tak to jest z młodymi: mogą wszystko, chcą podbić świat, wszystko wiedzą najlepiej… potrafią zirytować. Wbrew pozorom to całkiem normalne zjawisko, zwane “Efekt Dunninga-Krugera”, nad którym już dawno prowadzono badania ;) Też przez to przechodziłem, ale u mnie to jeszcze dziwniejszy wykres! Wygląd

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
8 miesięcy temu
5 moich ulubionych dań

Praktycznie każdy kucharz na wstępie słyszy pytanie “co najbardziej lubisz gotować, masz jakieś ulubione danie?” Nie ma na to zazwyczaj prostej odpowiedzi, bo prawdziwy pasjonat lubi prawie wszystko i z każdego dania potrafi (albo przynajmniej stara się) zrobić dzieło sztuki. O wiele łatwiejsza jest

Damian Rusek
5 lat temu
Dlaczego tylu kucharzy udostępnia dania na instagramie

Masz instagrama? Prawie każdy ma. Jest traktowany praktycznie na równi z facebookiem i mnóstwo osób dzieli się tam relacjami ze swoich podróży czy stylu życia. Na platformie możemy zobaczyć półnagie dziewczyny reklamujące kosmetyki czy bieliznę, piękne samochody, mieszkania, miejsca… i dania. No wła

Damian Rusek
2 lata temu
5 powodów braków kadrowych wśród kucharzy

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy. Jednak aktualnie za pozorną stabilizacją rynku kryje się problem, który coraz bardziej nabiera na sile. Brakuje chętnych do p

Damian Rusek
2 lata temu
Granola piernikowa - czy masz ją już na mailu?

Przepis o takim tytule właśnie otrzymałbyś na swoją skrzynkę mailową, gdybyś subskrybował nasz newsletter. Czy chciałbyś otrzymywać nasze specjalne przepisy jako pierwszy? Jeśli tak, to zapisz się do naszego newslettera już dziś! Wystarczy, że wypełnisz formularz poniżej bądź klikniesz tutaj. Powsta

Damian Rusek
2 lata temu
Gastronomię czeka ciężka jesień

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
5 lat temu
Wiem że zamykacie za 10 minut, to żeby wam nie robić problemu zamówie na wynos

Jeśli pracujecie w gastronomii lub w sklepie, na pewno znacie te sytuacje. 10 minut do zamknięcia, Wy już odsprzątani, przebrani, przebieracie nogami odliczając czas do wyjścia… i wchodzi ON - klient idealny pytając, czy jeszcze czynne. Co wtedy robisz? A co masz zrobić, “oczywiście, zapraszamy”. T

Damian Rusek
2 lata temu
Historia kawy: jak narodziła się kultura picia kawy

Kawa to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Doceniany za swój aromat i smak, stanowi nieodłączny element codziennego życia milionów ludzi na całym globie. Jednak jak powstała ta popularna dziś kultura picia jej? Historia kawy sięga daleko w czasie i zaczyna się w Etiopii, gdzie rośni

Damian Rusek
4 lata temu
Kucharze nie powinni palić

Temat może Cię zaskoczyć, ale zdecydowana większość kucharzy pali. Przez prawie 10 lat pracy w kilkunastu lokalach, spotkałem dosłownie kilku wolnych od tego nałogu. Ja w swoim życiu nie dotknąłem ani jednego papierosa i osobiście uważam, że jak najwięcej osób, nie tylko kucharzy powinno zrezygnować