5 lat temu

Od arogancji do pokory

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Tak to jest z młodymi: mogą wszystko, chcą podbić świat, wszystko wiedzą najlepiej… potrafią zirytować. Wbrew pozorom to całkiem normalne zjawisko, zwane “Efekt Dunninga-Krugera”, nad którym już dawno prowadzono badania ;)

Efekt Dunninga-Krugera

Też przez to przechodziłem, ale u mnie to jeszcze dziwniejszy wykres! Wyglądał następująco: niepewność -> pierwsze sukcesy i arogancja-> pokora -> większe sukcesy i jeszcze większa arogancja ->zrozumienie jak wiele mi brakuje do swojego wymarzonego poziomu. Mogę śmiało powiedzieć, że kuchnia wyrobiła we mnie dominujący charakter oraz pewność siebie. I arogancja (w odpowiedniej formie) nie jest zła… pod warunkiem że stoją za nią umiejętności. Ale dlaczego właściwie młodzi kucharze są tacy bezczelni? Jak to wygląda i skąd się bierze?

Bo w szkole mówili…

Nie jestem przeciwnikiem edukacji, sam w szkole gastronomicznej nauczyłem się bardzo dużo. Uważam, że teoria jest przydatna i mając wiedzę na temat produktów dużo łatwiej wykorzystać ich potencjał. Jednak sporo szkolnej wiedzy nie ma zastosowania w prawdziwej kuchni. Jak mówiła moja nauczycielka (którą serdecznie pozdrawiam) “Wiem, że w pracy robicie inaczej… ale muszę was tego nauczyć do egzaminu.”. Często też na praktykach słyszałem od starszych kucharzy “W szkole nauczyli Cię teorii, my nauczymy Cię gotować.”. I często miałem okazję się przekonać, że nawet najlepsza teoria przegrywa z doświadczeniem. Wiesz najlepiej i myślisz że Twój sposób jest świetny? Gratulacje, warto jednak pamiętać, że starszy kucharz który próbuje Ci pomóc, prawdopodobnie przerobił taką, lub bardzo podobną sytuację już dziesiątki (jeśli nie setki) razy. Może warto mu zaufać?

Wszystko zrobię sam!

Super że jesteś ambitny i chcesz jak najwięcej zrobić, ale kuchnia to praca zespołowa i musisz się z tym pogodzić. Biorąc na siebie zbyt dużo zaczynasz popełniać błędy… a wtedy sypie się cały serwis, więc psujesz robotę nie tylko swoją. Starsi kucharze nie robią Ci na złość i nie próbują udowodnić jak mało umiesz. Najważniejsza jest jakość i żeby gość wyszedł zadowolony. Swoje ambicje zachowaj na popisowe dania i wspinanie się po szczeblach kariery, podczas wydawki siedzisz cicho i słuchasz przełożonego.

Chcesz przeżyć, trzymaj dyscyplinę.

W kuchni nie ma miejsca na demokrację, słowo szefa kuchni jest święte. Nikt Ci nie zabrania wyrazić swojego zadania, ale kiedy szef coś powie, czy Ci się to podoba, czy nie, masz to kurwa po prostu zrobić! Kiedy już zapracujesz na zaufanie i pokażesz swoje umiejętności, kucharze będą się liczyć z Twoim zdaniem i przychodzić po porady… do tego czasu skup się na pracy zamiast pyskować.

Chcesz zabłysnąć? Prędzej się spalisz…

Przychodzisz mówiąc, że znalazłeś/wymyśliłeś zajebisty przepis? To super! Chętnie Ci pomogę, doradzę i wspomogę konstruktywną krytyką. Ambitni, młodzi kucharze, którzy chcą się rozwijać i uczyć to najlepszy nabytek, jaki może mieć restauracja. Ale kiedy wchodzisz bezczelny, kreując się na zawodowca, który wszystko potrafi i twierdzisz, że zaraz swoim daniem przyćmisz tu wszystkich? Może Ci nie wyjść… a przy takim podejściu kucharze będą z Ciebie kpić zamiast doradzić. Pycha sprawi, że będziesz robił błędy wynikające z braku wiedzy, zbytniego pośpiechu, braku doświadczenia i nieznajomości produktu.

Więc nie wypada być aroganckim?

Nie chodzi o to co wypada, tylko co pomoże Ci w pracy. Arogancja jest dobra, jeśli ma solidne podstawy w Twoich umiejętnościach. Masz już doświadczenie, przepracowałeś swoje w danym miejscu i jesteś świetnym kucharzem? Więc masz prawo, a nawet powinieneś postawić na swoim jeśli wiesz, że masz racje. Jak wspominałem kuchnia to miejsce dla ludzi z twardym charakterem i często retoryka nie pomaga. Wtedy trzeba uderzyć pięścią w stół i powiedzieć “robimy tak i chuj i już!”.

To gdzie miejsce na pokorę?

Pokora i arogancja się nie wyklucza, warto tylko wiedzieć, kiedy na co jest czas. Zawsze będą kucharze lepsi od Ciebie, prawdopodobnie nigdy nie będziesz na szczycie. Ciężko będzie Ci zostać najlepszym kucharzem w swoim mieście… nie mówiąc już o kraju czy świecie. Zawsze będą autorytety od których warto czerpać inspirację. Inspirację, a nie ślepo podążać. Nie należy podważać autorytetu szefa kuchni! Nawet kiedy jesteś pewien że nie ma racji, mówisz “tak chef!” i wykonujesz polecenie. Wyrażać swoje zdanie możesz później, na osobności. Nigdy nie kłócisz się z szefem przy innych kucharzach - źle na tym wyjdziesz i na pewno nie będziesz odbierany profesjonalnie.

Pokora przejawia się też w podejściu do produktu. Nie wszystko od razu Ci wyjdzie, musisz nabrać doświadczenia i sporo się nauczyć. Warto postawić na cierpliwość i ciągły rozwój a zaowocuje to szybciej niż myślisz.

A więc złoty środek?

Zgadza się. Każda kuchnia do której trafisz ma swój własny mikroklimat. Musisz poznać zwyczaje tam panujące i stać się częścią tego wszystkiego. Z czasem zdobędziesz doświadczenie i intuicyjnie będziesz wiedział kiedy postawić na swoim, a kiedy się zamknąć i wykonać bez słowa polecenie. Pamiętaj, że od każdego możesz się czegoś nauczyć. Możesz poznać nie tylko dobre nawyki, ale również dostrzec złe i się ich wystrzegać. Lepiej uczyć się na czyichś błędach niż swoich. I nigdy nie ignoruj bardziej doświadczonych od siebie… może się to nie najlepiej skończyć.. Pokaż się z jak najlepszej strony i chłoń wiedzę, a zajdziesz naprawdę wysoko.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
5 lat temu
Już nie pójdziemy Na Pole?

Najbardziej znane miejsca turystyczne w Krakowie to oczywiście Rynek Główny i Kazimierz. To tam otwiera się najwięcej popularnych restauracji i większość przyjezdnych weźmie na pierwszy ogień te kierunki… ale to nie wszystko, co nasze piękne miasto ma do zaoferowania. Całkiem niedawno swój rozkwit p

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Komunijne szaleństwo

Już połowa maja, a ja tracę poczucie czasu. Wszystko przez wszechobecne w tym okresie komunie, które nie oszczędzają kucharzy. Często jest to dużo imprez w ten sam dzień, o tej samej porze - w  końcu menadżerowie i sprzedawcy muszą maksymalizować zyski, prawda?, jednak bywa, że jest tego zbyt dużo n

Damian Rusek
6 miesięcy temu
Dlaczego w restauracjach jest tak drogo

Też masz wrażenie, że ceny w knajpach oszalały? W restauracjach już od dawna jest drogo, ale teraz cena 40 zł za burgera czy 60 zł za pizze to już norma. Nawet bary mleczne sporo podrożały. Powodów jest kilka. Oczywisty powód - media To nie tajemnica, że przez sytuację za wschodnią granicą Polska mu

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
3 lata temu
W pracy nie ma kolegów - szczególnie w gastronomii

Uważam, że do pracy powinno się chodzić z przyjemnością. Zazwyczaj najlepiej działające zespoły, to po jakimś czasie właśnie dobrzy tylko i aż "koledzy z pracy", dzięki czemu mogą porozumiewać się bez słów. Wspomniałem o tym co nieco w artykule dlaczego tak często zmieniam pracę i 10 znaków, że traf

Damian Rusek
3 lata temu
Jak usmażyć soczystego steka lub burgera - 15 pytań nowicjusza

Jeśli nie czytałeś jeszcze artykułu Jak przygotować steka, to koniecznie nadrób, bo dziś rozwiniemy temat. Nie tak dawno temu na prośbę mojego przyjaciela Damiana, z którym tworzę naszą stronę, zrobiłem mu praktyczne szkolenie z wysmażania mięs. Postanowiłem w tym artykule podzielić się propozycjami

Damian Rusek
1 rok temu
Najciekawsze przepisy w 2023 roku

Zbliżający się koniec roku to dobry moment, żeby przypomnieć o najciekawszych przepisach, które pojawiły się u nas przez ostatnie 12 miesięcy. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :) To do dzieła! [Sos sweet chilli(https://chefinspiruje.pl/

Damian Rusek
4 lata temu
Czy kucharze piją w pracy?

Jeszcze kilkanaście lat temu standardowa kuchnia restauracyjna (pomijając te dla “wyższych sfer”) kojarzyła się wielu osobom z niezbyt czystym miejscem, w którym skacowany, lub co gorsza pijany kucharz z papierosem w ustach przygotowuje nam jedzenie… Dobra - może to trochę przerysowane - ale jeszcze

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer