4 lata temu

Co to znaczy położyć serwis?

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;)

Więc co to znaczy “położyć serwis”?

W kuchni panuje duży ruch i stres, jest gorąco, ślisko i wszystko robi się w pośpiechu. Może więc się zdarzyć, że ktoś biegnie z pełną blachą jedzenia, poślizgnął się na mokrej podłodze… i w tym momencie jego skręcony kręgosłup jest najmniejszym problemem w kuchni. No bo przecież nie podamy jedzenia z podłogi! Chyba że zdążą pozbierać zanim minie 5 sekund, wtedy jak wiadomo można - taki żarcik :P

Więc serwis jest położony, kiedy przez czyjąś pomyłkę, niedopatrzenie lub niezdarność nie jesteśmy w stanie czegoś podać. Na przykład w trakcie ślubu: kiedy ktoś przewróci tort weselny, to jest raczej nie do odratowania i wtedy impreza jest położona w pełni.

I co wtedy?

Są momenty kiedy nie da się nic zrobić - trzeba przyznać się do błędu, przeprosić i jakoś dogadać z organizatorami imprezy.

Jednak w większości przypadków sytuacja jest do uratowania - jeśli wie się jak. Najczęściej w restauracji zamawia się więcej towaru niż tylko na jedną imprezę, więc w przypadku przewrócenia blaszki z mięsem, trzeba po prostu dopiec brakującą ilość. W skrajnym przypadku trzeba (po uzgodnieniu z organizatorami imprezy) podać części gości inne dania, niż było zaplanowane.

A w momencie, gdy nie wszystko jest idealne?

Coś jest krzywo ukrojone, deser trochę się rozpadł, albo nie mamy tylko jakiegoś dodatku, a można go z powodzeniem zastąpić innym. W takim wypadku przyda nam się umiejętność szpachlowania o której powstał już u nas artykuł. Kucharz posiadający doświadczenie i sporą wiedzę jest w stanie uratować serwis bez utraty jakości ani nawet wyglądu dań. Wtedy w najgorszym wypadku kolacja opóźni się o kilkanaście minut. Ale czy nie lepiej wydać coś później, niż w ogóle… albo niejadalne?

Czyli taka sytuacja rzadko się zdarza?

W zasadzie tak, a większość kucharzy potrafi wyjść z każdej sytuacji obronną ręką. Popularny jest nawet żart, kiedy coś idzie nie po naszej myśli: “spokojnie, nie takie imprezy się kładło” ;) Wystarczy nieco opanowania, znajomości sztuki kulinarnej i małego zapasu w chłodni, a wszystko będzie dobrze i goście wyjdą z restauracji zadowoleni.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest Michelin

Obije się czasem o uszy, że jakaś restauracja dostała gwiazdkę Michelin, tylko co to właściwie znaczy? Tak w dużym skrócie jest to najbardziej prestiżowa nagroda w gastronomii, przyznawana za walory smakowe, w trójstopniowej (gwiazdkowej) skali. Wielu szefów kuchni marzy, aby jego restauracja zna

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Damian Rusek
5 lat temu
Kim w kuchni jest szpachlarz

Robiliście kiedyś remont? Pewnie tak i zdarzało się, że trzeba coś zaszpachlować. Ale co to ma wspólnego z kuchnią? Tam też czasem zachodzi taka potrzeba. To oczywiste, że czasem trzeba coś poprawić a nie wyrzucać. Niektórzy kucharze nawet osiągają mistrzostwo w tej dziedzinie. Co to właściwie znac

Damian Rusek
4 lata temu
Liofilizacja - co to jest i na czym polega

Na co dzień mamy do czynienia z liofilizowanymi produktami, nawet o tym nie wiedząc. Czy pijąc rano kawę rozpuszczalną lub jedząc batonika owocowego zastanawiamy się jakim procesom poddawane są rzeczy w środku? Czasami lepiej nie wiedzieć, ale dziś postaram się przybliżyć ten proces w przystępnym ję

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
1 rok temu
Najciekawsze przepisy w 2023 roku

Zbliżający się koniec roku to dobry moment, żeby przypomnieć o najciekawszych przepisach, które pojawiły się u nas przez ostatnie 12 miesięcy. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :) To do dzieła! [Sos sweet chilli(https://chefinspiruje.pl/

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
5 lat temu
Nie zatrzymuj się w rozwoju

Ostatnio zdarza mi się słyszeć, że częste zmiany pracy nie są zbyt dobre i mogą mnie stawiać w negatywnym świetle. Czy na pewno? To zależy na kogo trafię… ale jednego jestem pewien: źle na nich nie wyjdę. A wam zdarzyło się siedzieć w pracy kolejny dzień czując wypalenie, ze świadomością, że rozwój