Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Polsce do tej pory były tylko dwie restauracje z tym prestiżowym wyróżnieniem (można powiedzieć, że to taki gastronomiczny odpowiednik Oscara) i obie w Warszawie. W tym roku Kraków również spotkał ten zaszczyt.
Do tej pory tylko dwie restauracje
Pierwszą restauracją z gwiazdką Michelin to od wielu lat (bo od 2013 roku) Atelier Amaro, o której sporo z Was pewnie słyszało. Jeśli nie o restauracjach, to o programach kulinarnych, prowadzonych przez szefa kuchni wspomnianej restauracji, Wojciecha Amaro. Drugą, która dołączyła do gwiazdkowego grona całkiem niedawno (2016 rok) była Senses. I przez jakiś czas to było tyle.
Wreszcie czas na Kraków!
Pomimo wielu świetnych restauracji w moim rodzinnym mieście, do tej pory żadnej nie udało się podbić serc krytyków prestiżowego przewodnika. Dla wielu było wiadome, że to tylko kwestia czasu, gdyż gastronomia tutaj bez przerwy się rozwija a Kraków został wybrany Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019 roku. No i w piątek 19.06.2020 r. wreszcie się doczekaliśmy ;)
Bottigliera 1881
Bo tak nazywa się restauracja o której mowa, mieszcząca się na ulicy Bocheńskiej 5 w Krakowie. Szef kuchni Przemysław Klima jest prawdziwym wirtuozem smaku, a jego dania zachwycają już od pierwszego spojrzenia. Ceny nie należą do najniższych, ponieważ za 7 daniowe menu z selekcją win zapłacimy (na dzień publikacji artykułu) aż 220 zł, a za podobne, 5 daniowe 180 zł. Czy to dużo? Jak na zwykły obiad sporo, ale jak na kilkudniowe doznanie całkiem przyzwoicie. Tym bardziej, że na tle innych restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin w Polsce ceny nie są wygórowane (w osobnym artykule w przyszłości postaram się porównać "gwiazdkowe" restauracje w Polsce cenowo i co w tej kwocie dostajemy) . Ja na pewno niedługo się tam wybiorę (jeśli będę w stanie się dopchać w tym roku) i Wam też polecam spróbować, co mają do zaoferowania.
Jak u nich wyglądają dania?
Kończąc artykuł postanowiłem podzielić się z Wami kilkoma zdjęciami dań ukradzionymi pożyczonymi z instagrama Bottigilera1881:
Śledź / pistacje / barbecue:
Słonecznik / czosnek niedźwiedzi / pietruszka:
Borówka / rozmaryn / kwaśna śmietana:
Consome / dynia / kiszona kapusta:
Makrela / pasta z kiszonych zielonych pomidorów / liście i kwiaty wasabi / kawior ze ślimaka:
A to tylko część z nich. Przyznacie, że robią wrażenie ;)
Czekamy na więcej
Ja z pewnością wybiorę się do Bottigliera 1881 i opiszę Wam swoje wrażenia. Jeśli już mieliście okazję spróbować ich dań, dajcie nam znać w komentarzach na facebooku. A ja tymczasem jak wszyscy kucharze nie ustaję w staraniach, żeby codziennie się doskonalić i podpatrywać ciekawe dania od najlepszych. Miejmy nadzieję, że już wkrótce w mieście królów polskich (jak i w całej Polsce) pojawi się więcej restauracji z gwiazdką Michelin, a jeśli tak będzie, na pewno dowiecie się tym od nas.