5 lat temu

Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Polsce do tej pory były tylko dwie restauracje z tym prestiżowym wyróżnieniem (można powiedzieć, że to taki gastronomiczny odpowiednik Oscara) i obie w Warszawie. W tym roku Kraków również spotkał ten zaszczyt.

Do tej pory tylko dwie restauracje

Pierwszą restauracją z gwiazdką Michelin to od wielu lat (bo od 2013 roku) Atelier Amaro, o której sporo z Was pewnie słyszało. Jeśli nie o restauracjach, to o programach kulinarnych, prowadzonych przez szefa kuchni wspomnianej restauracji, Wojciecha Amaro. Drugą, która dołączyła do gwiazdkowego grona całkiem niedawno (2016 rok) była Senses. I przez jakiś czas to było tyle.

Wreszcie czas na Kraków!

Pomimo wielu świetnych restauracji w moim rodzinnym mieście, do tej pory żadnej nie udało się podbić serc krytyków prestiżowego przewodnika. Dla wielu było wiadome, że to tylko kwestia czasu, gdyż gastronomia tutaj bez przerwy się rozwija a Kraków został wybrany Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019 roku. No i w piątek 19.06.2020 r. wreszcie się doczekaliśmy ;)

Bottigliera 1881

Bo tak nazywa się restauracja o której mowa, mieszcząca się na ulicy Bocheńskiej 5 w Krakowie. Szef kuchni Przemysław Klima jest prawdziwym wirtuozem smaku, a jego dania zachwycają już od pierwszego spojrzenia. Ceny nie należą do najniższych, ponieważ za 7 daniowe menu z selekcją win zapłacimy (na dzień publikacji artykułu) aż 220 zł, a za podobne, 5 daniowe 180 zł. Czy to dużo? Jak na zwykły obiad sporo, ale jak na kilkudniowe doznanie całkiem przyzwoicie. Tym bardziej, że na tle innych restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin w Polsce ceny nie są wygórowane (w osobnym artykule w przyszłości postaram się porównać "gwiazdkowe" restauracje w Polsce cenowo i co w tej kwocie dostajemy) . Ja na pewno niedługo się tam wybiorę (jeśli będę w stanie się dopchać w tym roku) i Wam też polecam spróbować, co mają do zaoferowania.

Jak u nich wyglądają dania?

Kończąc artykuł postanowiłem podzielić się z Wami kilkoma zdjęciami dań ukradzionymi pożyczonymi z instagrama Bottigilera1881:

Śledź / pistacje / barbecue: Bottigliera 1881 - Śledź / pistacje / barbecue

Słonecznik / czosnek niedźwiedzi / pietruszka: Bottigliera 1881 - Słonecznik / czosnek niedźwiedzi / pietruszka

Borówka / rozmaryn / kwaśna śmietana: Bottigliera 1881 - Borówka / rozmaryn / kwaśna śmietana

Consome / dynia / kiszona kapusta: Bottigliera 1881 - Consome / dynia / kiszona kapusta

Makrela / pasta z kiszonych zielonych pomidorów / liście i kwiaty wasabi / kawior ze ślimaka: Bottigliera 1881 - Makrela / pasta z kiszonych zielonych pomidorów / liście i kwiaty wasabi / kawior ze ślimaka

A to tylko część z nich. Przyznacie, że robią wrażenie ;)

Czekamy na więcej

Ja z pewnością wybiorę się do Bottigliera 1881 i opiszę Wam swoje wrażenia. Jeśli już mieliście okazję spróbować ich dań, dajcie nam znać w komentarzach na facebooku. A ja tymczasem jak wszyscy kucharze nie ustaję w staraniach, żeby codziennie się doskonalić i podpatrywać ciekawe dania od najlepszych. Miejmy nadzieję, że już wkrótce w mieście królów polskich (jak i w całej Polsce) pojawi się więcej restauracji z gwiazdką Michelin, a jeśli tak będzie, na pewno dowiecie się tym od nas.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Mamy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

W poniedziałek 19 czerwca 2023 roku ukazała się nowa odsłona Przewodnika Michelin - jeżeli nie wiesz co to, wyjaśniłem to w tym artykule, w którym do tej pory była tylko jedna restauracja - Krakowska Bottiglieria 1881 z jedną gwiazdką. Tym razem mamy więcej powodów do świętowania. Nie jedna a trzy r

Damian Rusek
4 lata temu
Co to jest Michelin

Obije się czasem o uszy, że jakaś restauracja dostała gwiazdkę Michelin, tylko co to właściwie znaczy? Tak w dużym skrócie jest to najbardziej prestiżowa nagroda w gastronomii, przyznawana za walory smakowe, w trójstopniowej (gwiazdkowej) skali. Wielu szefów kuchni marzy, aby jego restauracja zna

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
4 lata temu
Klarowanie masła

Kiedy chcesz usmażyć na przykład kotleta schabowego, raczej masło nie jest pierwszym tłuszczem, o którym pomyślisz. Masło kojarzy się raczej z podsmażeniem cebuli, lub ryby - rzeczy, które wymagają bardzo krótkiego smażenia. Oczywiście masło szybko się też pali, a to nie efekt którego oczekujemy. Wy

Damian Rusek
4 lata temu
Co to znaczy położyć serwis?

Pewnie zdarzyło Ci się być na imprezie w restauracji (a może nawet organizować ją) i nie wszystko szło zgodnie z planem. Może kelner wylał na kogoś kawę, desery pojawiły się z opóźnieniem, albo… w ogóle się nie pojawiły? A to znaczy, że ktoś w kuchni położył serwis ;) Więc co to znaczy “położyć serw

Damian Rusek
4 lata temu
Dlaczego kucharze noszą swoje noże?

Pewnie rzuciło Ci się w oczy w różnych programach kulinarnych lub przy okazji pracy w kuchni, że każdy kucharz ma swój prywatny nóż. Co niektórzy nawet całe zestawy noży, których nie wolno dotykać i o które dbają bardziej, niż o własną rodzinę. Wspominałem co nieco o tym w artykule “jak lepiej radzi

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
4 lata temu
Najciekawsze przepisy w 2020 roku

Koniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny. U nas planów jest mnóstwo i będziemy się nimi z Tobą dzielić na bieżąco (mamy nadzieję coś ciekawego wypuścić już wkrótce!) ;) Jednak o podsumowania w tym artykule chodzi! Jeśli obserwujesz nasz instagram (a jak nie, to teraz jest świetny moment za

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
1 rok temu
Najciekawsze przepisy w 2023 roku

Zbliżający się koniec roku to dobry moment, żeby przypomnieć o najciekawszych przepisach, które pojawiły się u nas przez ostatnie 12 miesięcy. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :) To do dzieła! [Sos sweet chilli(https://chefinspiruje.pl/

Damian Rusek
5 lat temu
Trochę grecji w Krakowie

Ciężko znaleźć w Krakowie dobrą grecką restaurację (nie… Kebab w greckim stylu się nie liczy), ale sytuacja się zmieniła za sprawą niedawno powstałego lokalu przy ulicy Miodowej. Minoas Greek Tavern Tak nazywa się restauracja o której mowa. Po wielu dobrych opiniach od znajomych (oraz na Tripie i G

Damian Rusek
6 lat temu
Jak przygotować steka

Każdy zna steki z filmów, seriali czy nawet kreskówek. Wiele postaci na ekranie często zajada się soczystym, krwistym stekiem z grilla, czy wiesz jak go odpowiednio przygotować? Nie tylko polędwica… Większość kojarzy steki głównie z polędwicą wołową. Jest to najlepszy kawałek, jaki możemy spróbować,

Damian Rusek
1 rok temu
Ciekawe trendy, czyli w którą stronę zmierza gastronomia

W każdym roku modne jest co innego, czasami trendy ewoluują i przybierają nowe formy. I w tym, 2024 nie jest inaczej. Jako kucharz, zawsze szukam inspiracji, która pozwoli mi zachwycać podniebienia moich gości. Wybrałem cztery trendy, które w tym roku mogą być jednymi z kluczowych w świecie gastrono

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz