Nie ma chyba osoby na świecie, która nie jadła by nigdy mąki. Jest sporo rodzajów i niewątpliwie najczęstszą jest pszenna. Ale to nie jedyna, jakiej używa się w kuchni. Dziś Wam o nich opowiem.
Mąka pszenna
Jak wspomniałem to chyba najbardziej popularna mąka na świecie, powstaje z mielenia ziaren pszenicy. Istnieje tak wiele jej typów i zastosowań, że postanowiłem napisać o niej osobny artykuł, który ukaże się niebawem ;)
Mąka żytnia
Stosowana najczęściej do wypieku chlebów na zakwasie, bułek razowych grahamek i ciemnego pieczywa, pozyskiwana z żyta. Robi się z niej też zakwas do żurku. Jest też zdrowsza niż pszenna, ale pieczywo z niej ustępuje smakiem chlebom pszennym, więc często są mieszane.
Skrobia ziemniaczana
Potocznie zwana mąką ziemniaczaną, pozyskiwana jest przez wydzielenie skrobi z ziemniaków. Również nie zawiera glutenu i jest używana do produkcji klusek, kisielu czy zagęszczania sosu.
Mąka kukurydziana
Jest uzyskiwana z przemiału ziaren kukurydzy i bardzo popularna wśród osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Jeśli lubicie taco, to z pewnością wiecie, że jest głównym składnikiem tortilli kukurydzianych. Ma również zastosowanie w cukiernictwie.
Mąka gryczana
Otrzymywana z gryki, również niezwierająca glutenu. Nadaje wypiekom ciemnego koloru, ma zastosowanie w produkcji makaronu gryczanego.
Mąka jęczmienna
Zawiera gluten, ale o wiele mniejsze ilości niż pszenna i jest bogata w błonnik. Jak sama nazwa wskazuje uzyskiwana jest z jęczmienia. Często mieszana z innymi mąkami i używana do wypieków.
Mąka orkiszowa
Otrzymywana z pszenicy rodzaju orkisz. Najlepsza do chleba i ciast, zawiera bardzo małe ilości glutenu oraz jest bardzo odżywcza
Mąka z amarantusa
Zyskująca coraz większą popularność przez bogaty w minerały skład i właściwości spulchniające. Jest produkowana ze sproszkowanych ziaren amarantusa, używana do pieczywa i ciast.
Trochę tego jest
A to jeszcze nie wszystkie mąki używane w kuchni, jedynie te najbardziej popularne. A Wy używacie większości z nich, czy tylko niektórych? Macie swoje ulubione rodzaje?