4 lata temu

Zawsze kiedy zacznę jeść...

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Chyba nikt nie lubi kiedy mu się przerywa jedzenie? Dotyczy to zarówno wygłodniałych ludzi, którzy niechętnie odrywają się od talerza, bo czegoś zapomnieli jak i zwierząt, które mogą uszkodzić rękę za próbę zabrania miski. Jak więc widzisz to uniwersalny międzygatunkowy problem. A wczorajszy dzień zainspirował mnie do pożalenia się ;)

Kucharzowi też zdarza się jeść

Wiadomo, że bardzo często nie ma czasu w kuchni na siedzenie i zjedzenie całego posiłku naraz. Specyfika pracy wymaga tego, żeby od razu robić pojawiające się zamówienia, więc dokończenie obiadu często schodzi na dalszy plan. Jak na złość nagminnie zdarza się, że akurat kiedy ktoś robi sobie jedzenie, zaczyna się ruch. Nawet żartujemy czasem, kiedy nic się nie dzieje, że zrobimy sobie obiad to przyjdą ludzie. Pamiętam sytuacje, gdzie na hasło “może coś zjemy” natychmiast słyszymy otwierające się drzwi.

Zawsze to samo

Wracając do wczoraj. Był naprawdę słaby, deszczowy dzień, więc i ruchu nie było. Dosłownie z 3 zamówienia (z czego 2 na wyjazd) - zdarza się. Zrobiłem sobie więc dzień sprzątania i kiedy okap lśnił jak lustro stwierdziłem, że pora na obiad. Po zrobieniu sobie czegoś pysznego siadam do jedzenia, odpalam telefon, żeby obczaić lajki od Ciebie na facebooku i instagramie, jem kilka pierwszych łyżek… i wtedy wchodzi on - pierwszy i JEDYNY (sic!) gość tego dnia! Aż się zaśmiałem z tej ironii - obaj zgłodnieliśmy w tym samym czasie.

Co zrobić? Taka praca

Ruszyłem więc czym prędzej przygotować pyszne jedzonko dla miłego Pana (który podziękował i powiedział że było bardzo smaczne). “Niestety” nie zalewam zupek chińskich wrzątkiem (może kiedyś tak skończę), więc przygotowanie dania chwilę trwa. Po wydaniu wróciłem do swojego letniego obiadku. Jak widzisz życie kucharza jest pełne niespodzianek i zwrotów akcji.

W żadnym wypadku się nie żalę

Artykuł jest bardziej humorystyczny i w żadnym wypadku nie ma mieć wydźwięku “nie wchodź do knajpy, bo może akurat któryś kucharz je”. Im więcej gości tym większa motywacja i znak, że robimy dobrą robotę! Zarówno ja, jak i zdecydowana większość kolegów po fachu zdaje sobie sprawę z czym wiąże się taka ścieżka zawodowa. Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia w biegu, na kilka podejść oraz kończenia letniego posiłku w ciągu 5 minutowej chwili spokoju, a ja nie zamieniłbym tej pracy na żadną inną (no chyba, że by więcej zapłacili - taki żarcik). Do zobaczenia na “wspólnym” obiedzie!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
O której kucharz kończy pracę i dlaczego nie ma na to prostej odpowiedzi?

Kojarzysz ten moment, kiedy zbliża się godzina wyjścia z pracy i wszyscy już ubrani czekają ostatnie minuty przy wyjściu? Kucharze rzadko kiedy mogą liczyć na taki luksus. A dlaczego tak jest, mógł Ci podpowiedzieć artykuł dzień z życia kucharza. Głupio wyrzucić gości To jasne, że kiedy kuchnia jes

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w

Damian Rusek
2 lata temu
5 powodów braków kadrowych wśród kucharzy

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy. Jednak aktualnie za pozorną stabilizacją rynku kryje się problem, który coraz bardziej nabiera na sile. Brakuje chętnych do p

Damian Rusek
6 lat temu
Jestem wegetarianinem… ale zjem kurczaka

Wegetarianizm, weganizm, nietolerancja glutenu… dożyłem czasów, w których choroby zamiast utrudniać życie, stają się modne. Nie mam oczywiście na celu dyskryminacji ludzi, którzy faktycznie zmagają się z alergiami. Trzeba je leczyć, uważać i jeść odpowiedzialnie. Jednak ludzie często mają skłonność

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
2 lata temu
Jak się pracuje na otwartej kuchni

Od kilku lat panuje moda na otwarte kuchnie. Siedząc przy stoliku widzisz co się dzieje koło wydawki, możesz podejść i zobaczyć pracujących kucharzy, a czasem zadać jakieś pytanie. Jest to ciekawa opcja dla gości, ale czy komfortowa dla kucharzy? Pracowałem zarówno na zamkniętych kuchniach, gdzie go

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
7 miesięcy temu
Czy to koniec "starej gwardii" w kuchni?

Chyba w każdym zawodzie jest tak, że przychodzą młodzi i wpadają w konflikty ze starszymi. Nowe trendy muszą walczyć z przyzwyczajeniami, a podejście do pracy też bywa różnie. W kuchni nie jest inaczej i jak na razie starsi przegrywają tę batalię. Co to właściwie jest “stara gwardia” i jak to wygląd

Damian Rusek
3 lata temu
Jak usmażyć soczystego steka lub burgera - 15 pytań nowicjusza

Jeśli nie czytałeś jeszcze artykułu Jak przygotować steka, to koniecznie nadrób, bo dziś rozwiniemy temat. Nie tak dawno temu na prośbę mojego przyjaciela Damiana, z którym tworzę naszą stronę, zrobiłem mu praktyczne szkolenie z wysmażania mięs. Postanowiłem w tym artykule podzielić się propozycjami

Damian Rusek
6 lat temu
Temperowanie czekolady

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego rzeczy w cukierniach polane czekoladą tak się błyszczą, a czekolada nie rozpuszcza się od razu w palcach? To zasługa temperowania jej. Warto wykonać tę czynność w domu, kiedy planujemy zrobić coś z czekolady. Zacznijmy jednak od tego co się stanie, jeśli nie zate

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
5 lat temu
Rodzaje mąki

Nie ma chyba osoby na świecie, która nie jadła by nigdy mąki. Jest sporo rodzajów i niewątpliwie najczęstszą jest pszenna. Ale to nie jedyna, jakiej używa się w kuchni. Dziś Wam o nich opowiem. Mąka pszenna Jak wspomniałem to chyba najbardziej popularna mąka na świecie, powstaje z mielenia ziaren ps

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
5 lat temu
Klauzula sumienia a stek well done

Lubicie steki? Sporo osób lubi jeśli nie są vege (chociaż taki stek z kalafiora…) i wiele restauracji w wysmażaniu mięs właśnie się specjalizuje. Mówi się, że dobrego kucharza można poznać po tym, jak dobrze zna stopnie wysmażenia steka i przyrządzi go tak jak trzeba bez nakłuwania termometrem. Więk