5 lat temu

Żurek

30 min + 1 h 30 min
13 zł
łatwe
autor
Damian Rusek
Życzę smacznego!
Składniki
Żeberka wieprzowe wędzone 0.5 kg
Woda 4 l
Cebula biała 3 szt
Marchew 1 szt
Pietruszka 1 szt
Por 0.5 szt
Główka czosnku 2 szt
Ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy 3 szt
Boczek wędzony 200 g
Kiełbasa biała 4 szt
Leśne grzyby suszone 30 g
Olej 30 ml
Majeranek 10 g
Chrzan 30 g
Sól 15 g
Pieprz 10 g
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz cebule. Marchewkę i pietruszkę obierz a potem umyj. Połowę pora (najlepiej zieloną część) przekrój na pół wzdłuż i dokładnie przepłukaj.
1
Krok 2
Wędzone żeberka włóż do garnka razem z porem, przekrojonymi na pół marchewką, pietruszką i dwiema cebulami. Całą główkę czosnku przekrój w poprzek i wrzuć do garnka. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą i zagotuj. Gotuj około 1 h.
2
Krok 3
Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie.
3
Krok 4
Jedną cebulę posiekaj w drobną kostkę. Od boczku odkrój skórę (możesz ją dodać do żurku) i pokrój go w małą kostkę.
4
Krok 5
Odcedź wywar do garnka (warzywa i mięso możesz użyć później jako farsz np. do pierogów). Znowu zagotuj.
5
Krok 6
Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż na nim przez chwilę cebulę i boczek. Dodaj do wywaru razem z posiekanymi grzybami i wodą po nich. Dopraw solą, pieprzem, chrzanem i majerankiem. Wlej zakwas i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku.
6
Krok 7
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Białą kiełbasę połóż na blaszce i piecz około 10-15 minut.
7
Krok 8
Po wyjęciu pokrój na plasterki, ułóż w głębokim talerzu i zalej żurkiem (jeśli wolisz ugotować kiełbasę w żurku, włóż ją do zupy po wlaniu zakwasu i pomiń krok 7).
8
Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Spróbuj również
Zainspiruj się podobnymi przepisami