1 rok temu

Różnice między pracą w restauracji a w hotelu

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Jako kucharz z wieloletnim doświadczeniem i pracą na wszystkich stanowiskach kuchennej hierarchii widziałem różnice w pracy między małym osiedlowym bistro, większą modną restauracją, kameralnym hotelem czy sieciówką. Jeśli ciekawi Cię czym się różni praca kucharza hotelowego od takiego w zwykłej restauracji, gdzie chodzisz na co dzień, to postaram się w tym artykule na to odpowiedzieć. 

Różnice płacowe

Temat mniej aktualny i zależny od miejsca. Niestety wadą gastronomii jest płacenie pod stołem. Najczęściej dostaje się umowę na minimalną krajową pensję (a dawniej i o umowę było ciężko) i tyle wpływa na konto, a resztę wypłaty z godzin pracy dostaje się do ręki i niełatwo znaleźć miejsce, gdzie jest inaczej. Kiedy zaczynałem pracę, przewagą większych hoteli (zwykle sieciowych) było to, że całość była na umowie - hotel po prostu nie mógł sobie pozwolić na nieścisłości przy kontroli. Jednak wtedy te stawki były o wiele niższe. Kucharz musiał więc wybrać między bezpieczną umową w hotelu, ale z niskimi zarobkami a dobrą pensją w restauracji, ale połowa na czarno. W ostatnich latach przez brak kucharzy to się zmieniło na lepsze i stawki są porównywalne. Jednak duże sieci hotelów nadal płacą odrobinę niższe pensje (nie podając konkretnych firm przykładowo dostałem ofertę 4000 zł na rękę na umowie w hotelu vs 5500 zł przy minimalnej umowie w restauracji. Warto dodać, że praca w hotelu bywa o tyle pewniejsza, że w restauracji gdy nie ma zamówień - właściciel nie zarabia, a w hotelu jeszcze wynajem pokoi przynosi dochód.

Godziny pracy

Tu jest różnie. W hotelach podaje się śniadania i od tego są osobni kucharze. Kiedy pracowałem w dużym hotelu znanej sieci, mieliśmy 3 zmiany:

  • kucharz śniadaniowy 5:00 - 13:00

  • poranna zmiana 7:00 - 15:00

  • popołudniowa zmiana 15:00 - 23:00

Więc pracowało się po 8 h, ale przez to po 5 dni w tygodniu, żeby wyrobić etat. W restauracji najczęściej przychodzi się na cały dzień i pracuje 12 h (10:00-22:00) przy systemie pracy 2/2 (2 dni pracy, dwa dni wolne itd), więc w 16 dni pracy w miesiącu można mieć około 200 godzin, gdzie w hotelu na tyle samo godzin trzeba pracować 25 dni. Mając stawkę godzinową to ogromna różnica w wypłacie i osobiście wolę pracować cały dzień, a mieć więcej wolnych. 

Forma pracy

W restauracjach (szczególnie w sezonie) największy ruch to a’la carte, czyli goście “z ulicy” zamawiający dania z karty, rezerwacje + czasami imprezy okolicznościowe. To dużo biegania i stresu, szczególnie że czasami wszyscy przychodzą na jedną godzinę. 

W hotelu za to goście z zewnątrz to rzadkość. Nawet wynajmujący pokój nie zawsze schodzą (poza śniadaniami oczywiście) do restauracji, tylko wolą zjeść na mieście i zdarzają się dni, gdzie tych zamówień jest dosłownie kilka dziennie lub żadne. Za to prawie w każdy dzień są zorganizowane grupy między kilkanaście a kilkadziesiąt osób - imprezy firmowe, komunie, chrzciny, wigilie itp. Ciężko o weekend w hotelu bez imprezy masowej. 

Jednak w hotelu jest najczęściej dużo więcej miejsca i czasu na przygotowanie wszystkiego. Nie ma stresu, że nie zdążymy czegoś przygotować, bo cały czas goście zamawiają różne dania z karty. O ile w restauracji większość czasu się biega i stresuje, to w hotelu poza momentem serwisu praca polega w głównej mierze na staniu w miejscu i spokojnym układaniu bufetów, przygotowywaniu dań i produktów. 

A gdzie ja wolę pracować?

Ciężko powiedzieć. Uwielbiam swoją pracę, bieganie w największym ruchu i kierowanie zespołem sprawia mi przyjemność, a po serwisie nie czuję zmęczenia. Jednak całkiem niedawno zmieniłem pracę i aktualnie jestem w hotelu, gdzie pracuje mi się jak na razie świetnie - odżyłem psychicznie i fizycznie. Do tego atmosfera jest świetna, a pracy i biegania z pozytywnym nastawieniem nie brakuje. Więc czas pokaże, czy moje wymarzone miejsce jest w restauracji, czy jednak w hotelu.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
2 lata temu
Systemy pracy w kuchni

Ciekawi Cię jak pracują kucharze? Albo po prostu zaczynasz swoją karierę w tym zawodzie i chcesz wiedzieć, czego się spodziewać? Częściowo poruszyłem temat w artykule o 5 korzyściach pracy w kuchni, a tutaj postaram się wyczerpać temat. Praca 2/2 Najpopularniejszy system pracy, z jakim spotkałem si

Damian Rusek
6 lat temu
Kucharz: artysta, złota rączka, elektryk...

Kucharz... widziałem to w telewizji! Prosty zawód, stoisz przy garnku, mieszasz w nim, potem układasz na talerzu danie ot i cała praca. Ale czy na pewno tak wygląda? No wiadomo, że czasem jest ruch, dużo zamówień, serwis i bieganina. Praca w dużym stresie, ale to wciąż tylko stanie przy garach. Okaz

Damian Rusek
3 lata temu
Dlaczego zostałem kucharzem

Być może zastanawiasz się (choć pewnie nie), dlaczego w ogóle wybrałem zawód kucharza. W końcu, mimo że oczywiście bardzo to lubię, często da się przeczytać w moich artykułach, że gastronomia jest ciężką pracą, męczącą zarówno fizycznie jak i psychiczne. Pisałem też o tym, że nierzadko w kuchni lądu

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
3 lata temu
Trudności w pisaniu grafiku w kuchni

Jeśli zarządzasz zespołem w pracy, bardzo możliwe, że raz w miesiącu musisz napisać im grafik pracy. W niektórych firmach nie ma w tym nic trudnego - ustalone są stałe dni pracy i godziny. Jednak w kuchni układanie grafiku często przypomina sudoku. Praca 2/2, ale czy na pewno? Najpopularniejszym sy

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
3 lata temu
5 oznak, że w danej restauracji raczej bardziej się nie rozwiniesz

Jeśli pracujesz jako kucharz i jesteś ambitny (a na pewno jesteś, skoro zaglądasz tutaj), to z pewnością chcesz się rozwijać i poszerzać swoje kulinarne zdolności, a ciężko będzie to osiągnąć pracując cały czas w jednym miejscu. Bardziej rozwijam ten temat w artykule - dlaczego tak często zmieniam p

Damian Rusek
6 lat temu
Dzień z życia kucharza

Do niedawna był to zamknięty świat w wąskim gronie. Mało kto wiedział o tym co dzieje się za drzwiami kuchni a w samych kucharzach było coś tajemniczego. Zrobiła się moda na gotowanie, przez co wielu osobom wydaje się, że to lekka przyjemna praca, prestiż. I tak i nie. Mamy świadomość, że na kucharz

Damian Rusek
2 lata temu
5 korzyści z pracy w kuchni

Jeśli czytasz moje artykuły od dłuższego czasu, pewnie odnosisz wrażenie, że to ciężka i niewdzięczna praca. Niekiedy taka jest, jak każda, ale też nie chodzę do niej na siłę. Kiedy zaczyna tak być, szukam innej pracy, żeby nie zatrzymywać się w rozwoju. Kuchnia to miejsce, gdzie bez dobrej atmosfer

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes

Damian Rusek
3 lata temu
Ciężko o dobrego kucharza

Rynek pracy w gastronomii stale się zmienia i ma różne fale. Najczęściej dzieli się na rynek pracownika lub pracodawcy. Na czym to polega i w którym miejscu jest teraz, postaram się nakreślić w tym artykule. Rynek pracodawcy Był w rozkwicie, kiedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnią. Było mnóstwo k

Damian Rusek
3 lata temu
Mój najdłuższy dzień w pracy

Myślę, że nieraz zdarzyło Ci się zostać dłużej w pracy i porobić parę nadgodzin. Długie godziny pracy to norma nie tylko w gastronomii, ale też wielu innych zawodach. Jednak nawet w restauracji 25 godzinna zmiana to coś rzadkiego (póki co). Mnie udało się zdobyć to osiągnięcie już w pierwszej pracy

Damian Rusek
11 miesięcy temu
Jak karmienie kurczaka wpływa na kolor mięsa

Pewnie zwracasz uwagę, kupując kurczaka w sklepie, że jego kolor może się znacznie różnić. Jest to spowodowane między innymi jego dietą oraz sposobem chowania. Postaram się przybliżyć temat w tym artykule. Co wpływa na kolor Skład diety: Składniki używane w diecie kurczaków mogą wpływać na barwę mi