5 lat temu

Czego prawdopodobnie nie wiesz o budyniu

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Czy budyń który znamy, to tak naprawdę budyń?

Wszyscy go znamy i często kupujemy. Tani deser, w sam raz po obiedzie. Mowa o “budyniu”, który większości kojarzy się tak:

DODAJ KRÓTKI OPIS OBRAZKA

Ta nazwa jest przekłamana...

Więc czym jest prawdziwy budyń? Przede wszystkim powinien być przyrządzany na bazie utartych z cukrem lub masłem żółtek oraz piany z białek, połączonych z głównym składnikiem (np. kasza, dynia, brokuły (tak, brokuły!)) i gotowany na parze w specjalnej formie budyniowej. Przypominać powinien bardziej ciasto lub suflet (z tą różnicą, że suflet jest pieczony) i może być podawany zarówno na słodko jak i słono. Skąd zatem takie nazewnictwo w Polsce? Prawdopodobnie jest pochodną od angielskiego deseru “pudding”, który trochę go przypomina, tylko często bywa bardziej płynny. Przyjęła się też nazwa “masa budyniowa”, która ma konsystencję puddingu, używana jest np. do ciast.

Polacy nie gęsi…

Deser, który kupujemy pod tą błędną nazwą i rozpuszczamy w mleku był w Polsce znany od dawna i jest bardzo prosty. To zwykły... kisiel. Tak, dobrze widzicie, kisiel. Przyjęło się u Nas, że kisiele są tylko z owoców, co nie jest prawdą. Tradycyjny kisiel robi się prosto: gotujemy owoce w wodzie z cukrem, zagęszczamy zawiesiną ze skrobi ziemniaczanej i wody. A wspomniany “budyń” to po prostu kisiel mleczny. Sporządza się go równie łatwo, wystarczy przykładowo: zagotować mleko z kakao i cukrem, zagęścić zawiesiną ze skrobi ziemniaczanej i mleka, zagotować i gotowe. Jeśli jesteście ciekawi przepisów na różne kisiele i budynie, zaglądajcie na naszą stronę. Mamy nadzieję, że trafimy w wasze gusta ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po

Damian Rusek
6 lat temu
Jak przygotować steka

Każdy zna steki z filmów, seriali czy nawet kreskówek. Wiele postaci na ekranie często zajada się soczystym, krwistym stekiem z grilla, czy wiesz jak go odpowiednio przygotować? Nie tylko polędwica… Większość kojarzy steki głównie z polędwicą wołową. Jest to najlepszy kawałek, jaki możemy spróbować,

Damian Rusek
3 lata temu
2022 rok - Cele osobiste jak i rozwoju chefa

Często mówi się, że kolejny rok będzie pełen zmian. Decydujemy się na postanowienia o zdrowszym trybie życia, spełnieniu niektórych marzeń i celów zawodowych. Tym razem złożyło się, że u mnie jest podobnie i mam kilka planów, które mam nadzieję wypalą. Rozwój zawodowy Przede wszystkim nie można sta

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Właściwości i uprawa chrzanu

Wielkimi krokami zbliżają się ważne święta, które trudno wyobrazić sobie bez.... Można tu wymienić wiele potraw, wszystkie pyszne, a jednak jest coś, co pomoże jeszcze ich smak "podkręcić". Smak chrzanu znamy chyba wszyscy. Ale warto poznać również jego właściwości, a także dowiedzieć się, jak go up

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr

Damian Rusek
1 rok temu
Historia rosołu

Spora część z nas nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Jest też nieodłącznym gościem wesel, komunii, chrzcin, czy wszelkich imprez w restauracjach. Mowa oczywiście o rosole, który część osób uważa jedynie za wywar do innej zupy, a reszta za pełnoprawną pyszną zupkę. Ile osób, tyle opini

Damian Rusek
2 lata temu
Gastronomię czeka ciężka jesień

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
9 miesięcy temu
5 rzeczy o których nie wiedziałem, zanim zostałem kucharzem

Idąc do nowej pracy możesz mniej więcej wiedzieć czego się spodziewać, a niektórych rzeczy dowiadywać “w praniu”. Może też być tak, że spodziewasz się zupełnie czegoś innego, niż finalnie zastajesz - i o takich sytuacjach w kuchni dziś sobie porozmawiamy.  Kucharze wcale nie są grubi Widząc uśmiechn

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Damian Rusek
3 lata temu
Co to jest kuchnia molekularna

Jeszcze kilka lat temu cieszyła się ona niesłabnącą popularnością, a przez pandemię ostatnio wiele restauracji specjalizujących się w niej upadło. Mowa oczywiście o kuchni molekularnej, która w Polsce zaczęła upadać, zanim zdążyła się do końca rozwinąć. Nie każdy ma o niej pojęcie, dlatego postanowi

Damian Rusek
5 lat temu
Trochę grecji w Krakowie

Ciężko znaleźć w Krakowie dobrą grecką restaurację (nie… Kebab w greckim stylu się nie liczy), ale sytuacja się zmieniła za sprawą niedawno powstałego lokalu przy ulicy Miodowej. Minoas Greek Tavern Tak nazywa się restauracja o której mowa. Po wielu dobrych opiniach od znajomych (oraz na Tripie i G