2 lata temu

Trochę o rokitniku

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Sezon chorobowy w pełni, więc pora sięgnąć do naszej naturalnej apteczki domowej...

Dzisiaj trochę o ROKITNIKU.

Rokitnik pospolity to rozgałęziony, liściasty, dwupienny krzew lub małe drzewo należące do rodziny rokitnikowatych. Rośnie powszechnie na terenie prawie całej Azji i Europy. Rokitnik to całkiem wysoki - nawet 4 metrowy kolczasty krzew tworzący gąszcze. Wiosną ozdabia ogród drobnymi, żółtymi kwiatkami. Ma długie i cienkie liście. Najbardziej stroi przydomową przestrzeń, gdy pojawiają się na nim owoce rokitnika – grona w kolorze złocistym lub pomarańczowym, które zdobią krzew i ogród od zimy aż do wiosny.

W starożytnej medycynie chińskiej był opisywany jako roślina o wyjątkowych właściwościach leczniczych.

Traktowany był, jako pożywienie dla koni oraz gatunek ozdobny.

Roślinę tą uznaje się za cenne źródło wielu substancji bioaktywnych mogących pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka. Korzystne fitozwiązki występują zarówno w owocach i nasionach rokitnika, jak i w jego liściach, korzeniu czy łodydze.

Specyficzne cechy organoleptyczne, możliwości zastosowania w technologii żywności oraz właściwości prozdrowotne tej rośliny sprawia, że wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Owoce rokitnika są źródłem:

  • witaminy C – mogą jej zawierać nawet do 201 mg/100 g;
  • tłuszczu, a w tym kwasów palmitynowego, stearynowego, oleinowego, linolowego, linolenowego; tokoferoli;
  • karotenów – w tym dużych ilości beta karotenu, a także likopenu czy zeaksantyny,; flawonoidów;
  • składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas;
  • witamin z grupy B.

Nie ulega wątpliwości, że mają one silny potencjał antyoksydacyjny oraz przeciwzapalny. Można traktować je jako skarbnicę kwasu askorbinowego. Również liście tej rośliny stanowią źródło prozdrowotnych związków, takich jak beta karoten, witamina E, wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz białko.

Zawierają one także liczne polifenole w tym flawonoidy, taniny, triterpeny, kwas elagowy, katechiny. Nie brakuje w nich karotenów, chlorofilu oraz kwasu foliowego. Ekstrakty z liści rokitnika wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, immunostymulujące i antyoksydacyjne. Z nasion tej rośliny wytwarza się cenny olej o silnym potencjale przeciwutleniającym.

Źródłem antyoksydantów jest także liczi, czyli chińska śliwka. Poznaj właściwości tego owocu.

Rokitnik – zastosowanie

Rokitnik właściwościprozdrowotne zawdzięcza dużej ilości zawartych w nim bioaktywnych związków korzystnie wpływających na organizm człowieka. Są one obecne we wszystkich częściach tej rośliny. Rokitnik zastosowanie znalazł w wielu obszarach. Jednym z nich jest przemysł spożywczy. Tutaj najczęściej wykorzystuje się jego owoce. Służą one m. in. do zwiększania zawartości witaminy C w produktach typu soki czy napoje. Ze względu na swój specyficzny smak nie są one jednak powszechnie używane do produkcji żywności. Spotkać je można zwykle pod postacią przetworów, takich jak dżem z rokitnika, sok czy nalewka.

Roślina ta znalazła również szereg zastosowań w przemyśle kosmetycznym. Działa, bowiem przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, dzięki czemu pozwala skutecznie walczyć z nadmiarem wolnych rodników, zwalniając tym samym procesy starzenia się. Warto pamiętać, że witamina C, w którą zasobny jest rokitnik pospolity jest niezbędna do produkcji białka zwanego kolagenem, które wpływa istotnie na kondycję skóry, ale też kośćca, naczyń krwionośnych czy stawów.

W kosmetyce wykorzystuje się też olej z rokitnika, który absorbuje promieniowanie ultrafioletowe. Co ważne gatunek ten jest cennym źródłem surowców leczniczych. Rokitnik zwyczajny znany jest medycynie ludowej od tysięcy lat. Wykorzystywano go pomocniczo w terapii wielu schorzeń. Obecnie również docenia się jego właściwości prozdrowotne, takie jak:

  • działanie hepatoprotekcyjne – zawarte w nim związki chronią komórki wątroby i wspomagają detoksykację;
  • działanie przeciwnowotworowe – ważne w profilaktyce tej grupy chorób;
  • działanie przeciwzapalne; -działanie kardioprotekcyjne – zawarte w rokitniku flawonoidy mają wpływ na prawidłowy rytm serca, siłę skurczów jego mięśni, hamują apoptozę (czyli śmierć) kardiomiocytów oraz zapobiegają ich niedokrwieniu; prawdopodobnie mogą też obniżać ciśnienie tętnicze krwi; wraz z kwasami tłuszczowymi obecnymi w owocach i nasionach mogą również korzystnie wpływać na profil lipidowy, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego; -działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – korzysta się z nich stosując przetwory z rokitnika zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, olej z tej rośliny przyspiesza gojenie się ran, pobudza syntezę kolagenu, warto wykorzystywać także jego właściwości antyseptyczne w stanach zapalnych np. jamy ustnej czy zapaleniu gardła;
  • działanie immunostymulujące – rokitnik korzystnie wpływa na prace układu odpornościowego.

Rokitnik, jak widać, to roślina zasługująca na szczególna uwagę ze względu na liczne zawarte w niej aktywne biologicznie związki obecne we wszystkich jej częściach od korzenia aż po same nasiona i owoce.

Najczęściej do sporządzania przetworów wykorzystuje się owoce rokitnika. Mają one piękną pomarańczową barwę i bardzo specyficzny smak. To on właśnie determinuje zastosowanie ich w codziennym jadłospisie.

Owoce tej rośliny służą głównie do przygotowania konfitur. Te jednak zawierają zwykle dużo cukru, co przyczynia się do podniesienia stopnia akceptacji dla ich właściwości organoleptycznych. Smak rokitnika, a właściwie jego owoców opisuje się jako kwaśno-gorzki, cierpki.

Rokitnik znany jest nie tylko z ogrodów, ale i ze swojej obecności w kuchni oraz w kosmetyce. A wszystko za sprawą właściwości prozdrowotnych – można powiedzieć, że to naturalny przepis na zdrowie. Odznacza się wysoką zawartością witaminy C oraz wspomaga układ sercowo-naczyniowy, stosowany jest też na wrzody i zgagę, a także używany przy reumatoidalnych zapaleniach stawów.

Rokitnik zwyczajny, jak widać, wykazuje szerokie właściwości lecznicze.

Kiedy zbierać owoce rokitnika? Zielnik prababci radzi zrobić to tuż po pierwszych przymrozkach. Dlaczego? Przyczyna jest bardzo prosta - w tym czasie rokitnik jest najmniej cierpki.

  • ➡Kto z Was miał do czynienia z pozyskaniem owoców rokitnika w celu dalszego przetwórstwa np. na sok,nalewka - ten wie, że nie jest to takie łatwe. Umiejscowienie owoców i broniące je długie szpiczaste kolce niejednemu zalazły za skórę, ale jest na to metoda:

  • ➡ Użycie widelców czy grzebieni i zbiór prosto z roślin to czasochłonny proces i nie jest to łatwe, dlatego najlepiej jest zrobić to z użyciem nożyc ogrodowych.

  • ✂Ścinamy 20-25 cm gałązki, na których obficie występują owoce. Pamiętajmy, że gdy mamy małe krzewy to wycinamy tylko kilka gałązek, aby za bardzo nie uszkodzić krzewu. Taki zbiór jest bezpieczny, w ten sposób formujemy sobie kształt krzewu i kontrolujemy nadmierny rozrost.

  • 👉Następne, co musimy zrobić, to oddzielić owoce od gałązek, w tym celu należy zamrozić gałązki w zamrażarce, po zamrożeniu wyciągamy i obijamy gałązki o boki dużego, wysokiego naczynia (wiadro, garnek). Zmrożone owoce dość łatwo oblatują i już mamy zrobione połowę roboty. Można je również przyciąć już przy pomocy nożyc kuchennych i dopiero zamrozić.

  • Sok z rokitnika ma właściwości odżywcze, jest bogatym źródłem witaminy C, znajduje się w nim potas oraz beta-karoten i flawonoidy – stosowane przy problemach zapalenia układu pokarmowego. Zawiera także kwas tłuszczowy omega 7, który wpływa na lepszy wygląd cery. Co więcej, usprawnia pracę mózgu, a zawarte w nim serotoniny działają antydepresyjnie.

🧡1 EKSPRESOWY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOKU:

  1. Zmrożone owoce przebieramy z większych frakcji kolców.
  2. Owoce opłukujemy bieżącą letnią wodą.
  3. Mielimy maszynką do mięsa na drobnym sicie.
  4. Powstałą papkę wyciskamy przez gazę lub worek filtracyjny.
  5. Powstały sok wlewamy do woreczków na lód i mrozimy. I GOTOWE😁

1 kostka takiego soku rozpuszczonego w letniej wodzie, to całodobowe zapotrzebowanie na wiele składników 💪💥

🧡 2 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOKU jest dla cierpliwych:

  1. Potrzebujemy około 1 kg owoców rokitnika oraz cukier. Na kilogram owoców używamy kilogram cukru.
  2. Zaczynamy od umycia i odcedzenia owoców.
  3. Następnie wsypujemy je do dużego naczynia lub słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 8 godzin.
  4. Po tym czasie wsypujemy je do garnka, gotujemy przez około pół godziny, aż do wrzenia.
  5. Następnie przecedzamy i rozlewamy do butelek.
  6. Butelki szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce – najlepiej do piwnicy.

Po 3 miesiącach nasz sok jest gotowy do spożywania.

W taki sposób korzystamy sobie z bardzo zdrowego soku, kiedy tylko mamy na to ochotę lub potrzebę.

Rokitnik zawiera wapń, potas, magnez, żelazo oraz witaminy B1, B2, B6 i E. Jest przyjaznym dla wegan źródłem wszystkich czterech kwasów tłuszczowych omega, w tym kwasów omega 3, 6, 7 i 9, a także zawierają bardzo wysoki poziom witaminy C.

Bioaktywne związki sprawiają, że rokitnik jest potężnym pokarmem, który może wspierać w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, stanów zapalnych, wysokiego poziomu cukru we krwi, wysokiego poziomu cholesterolu, otyłości, skutków ubocznych chemioterapii, zapalenia stawów, astmy, wrzodów, suchych oczu i skóry, wysypki i oparzenia.

NALEWKA z rokitnika to domowy sposób na walkę z przeziębieniem. Nazywana jest skarbnicą witaminy C i wykazuje właściwości rozgrzewające. Ponadto warto stosować ją na dolegliwości żołądkowe czy nawet choroby skóry.

składniki:

  • owoce rokitnika w ilości 1 kg,
  • 1 kg cukru
  • oraz 1,5 l alkoholu 70%.

Przepis na nalewkę z rokitnika jest prosty i nie wymaga od nas specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Owoce rokitnika należy dokładnie oczyścić, umyć i odcedzić z wody. Jeśli już się z tym uporaliśmy, wsypujemy rokitnik zwyczajny do słoja, dodając wskazaną ilość cukru i wlewając wskazaną ilość alkoholu. Następnie słój szczelnie zakręcamy – należy go postawić w ciepłym i ciemnym miejscu na około 6-8 tygodni.

WAŻNE! By przepis przyniósł nam efekty, należy regularnie doglądać zawartości słoja. Nalewka z rokitnika wymaga systematycznego potrząsania co kilka dni.

Po upływie zalecanego czasu trzeba odcedzić rokitnik zwyczajny od płynu. Następnie nalewka z rokitnika powinna być rozlana do butelek, dobrze zakręcona i odstawiona w ciemne i chłodne miejsce.

Aby cieszyć się wyśmienitym smakiem i jej właściwościami najlepiej, gdy będzie leżakowała minimum pół roku.

Co powiecie na NALEWKĘ Z ROKITNIKA Z MIODEM? Jest to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnej receptury, szczególnie polecana tym osobom, które znają i stosują nalewkę z rokitnika i szukają teraz jakichś urozmaiceń.

Co będziemy potrzebowali do jej przygotowania? Należy zgromadzić następujące składniki: owoce rokitnika – około 1 kg dojrzałego owocu, 1L miodu wielokwiatowego oraz 1L czystej wódki.

Nalewka z owoców rokitnika nie jest trudna w przygotowaniu. Zaczynamy od oczyszczenia, umycia i odsączenia owoców z wody. Następnie rokitnik należy umieścić na 4-5 godzin w zamrażarce. Po tym czasie wyjmujemy owoce z zamrażalnika i warstwowo na przemian z miodem układamy je w słoju. Zalewamy wódką i odstawiamy na 2 miesiące do letniego pomieszczenia. W międzyczasie należy regularnie doglądać trunku, systematycznie potrząsać słojem.

Po upływie wskazanego czasu zlewamy płyn, a owoce filtrujemy – można to zrobić przy pomocy zwykłej gazy. Wlewamy do dużego naczynia i dokładnie mieszamy. Wtedy przychodzi pora na przelanie płynu do butelek, szczelnie ich zamknięcie i odstawienie do ciemnego, chłodnego pomieszczenia, najlepiej do piwnicy. Czas leżakowania nalewki z rokitnika z miodem to minimum 3 miesiące. Po tym czasie nasz trunek będzie smakował dobrze i wykazywał wcześniej wymienione właściwości prozdrowotne.

OLEJ Z ROKITNIKA to prawdziwa bomba mikroelementów i witamin oraz jeden z najbardziej znanych i cenionych naturalnych preparatów zdrowotnych.

Wyciąg olejowy z rokitnika przyspiesza regenerację skóry zniszczonej i wysuszonej, likwiduje blizny i przebarwienia, wspomaga gojenie ran, trudnych do wyleczenia chorób skórnych jak trądzik różowaty.

Działa regenerująco i przeciwstarzeniowo, uelastycznia skórę i poprawia jej strukturę. Dlatego jest dziś uznawany za ważny składnik kosmetyków charakterze przeciwstarzeniowym, pielęgnacyjnym i upiększającym – dodaje się go do kremów, szamponów, odżywek do włosów, balsamów.

Może być stosowany zarówno wewnętrznie i zewnętrznie.

CIEKAWOSTKA: Olej z rokitnika stosowany jest w niektórych rosyjskich szpitalach. Tamtejsi lekarze używają go pomocniczo do leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jego właściwości pomagają zmniejszyć odczucie bólu, a także wesprzeć gojenie się wrzodów. W zagranicznej literaturze piszą, że można go pić dziennie w ilości około 2,5 ml (pół łyżeczki). Ważne, aby wypić go 25-30 minut przed posiłkiem!

Olej z rokitnika niweluje negatywne skutki powstałe w wyniku przyjmowania leków lub silnego promieniowania. Rosyjscy astronauci pili ten olej w celu zapewnienia sobie większej ochrony przed promieniowaniem.

NAPAR Z SUSZONYCH OWOCÓW ROKITNIKA:

1 łyżkę suszonych owoców zalać szklanka wrzątku, pozostawić pod przykryciem 20min. Odcedzić można dosłodzić miodem.

HERBATKA Z LIŚCI ROKITNIKA:

Świeże listki od razu po zerwaniu należy odparować. Najlepiej umieścić na żeliwnej patelni nad gorącym płomieniem, mieszać odparowując dopóki są miękkie i lekko wilgotne. Ten proces powoduje zatrzymanie enzymów. Następnie przełożyć do ogrzanych foremek do ciasta, i suszyć. Podczas suszenia często mieszać, kilkakrotnie podgrzewając i schładzając aż do uzyskania suszu o 2% wilgotności. Przechowywać w szczelnym naczyniu w lodówce.

Wewnętrznie wyciąg olejowy zaleca się w chorobach wirusowych i bakteryjnych, stanach zapalnych układu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych narządów wewnętrznych, biegunkach, zakrzepowym zapaleniu żył, wysokim poziomie cholesterolu we krwi, schorzeniach skórnych, wypadaniu włosów.

Zewnętrznie można dodawać po kilka kropel olejku do używanych szamponów, kremów, serum, balsamów czy maseczek w celu zwiększania ich działania.

Warto wypróbować także inne przepisy kulinarne na przetwory z owoców rokitnika.

DŻEM Z ROKITNIKA:

1 kg owoców rokitnika Szklanka wody 80 dag cukru goździki

Zebrane po przymrozkach owoce umieścić na noc w zamrażarce, by straciły cierpki smak. Przebrane i umyte wsypać do płaskiego garnka, zalać wodą, gotować z goździkami do miękkości, czyli 15-20 minut. Następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Raz jeszcze zagotować dosłodzić i gorący przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut.

Rokitnik może też być dodatkiem do dżemów jabłek czy innych owoców.

MIÓD ROKITNIKOWY

Miód z rokitnikiem jest bardzo łatwym sposobem na cieszenie się tą rośliną, zwłaszcza w okresie okołoprzeziębieniowym. Całkiem dobrze się przechowuje, chociaż też dość szybko znika. Owocki które jeszcze się nie popękały dobrze zachowują pełnie właściwości rośliny.

Jak przygotować miód rokitnikowy?

Weź owocki rokitnika, napełnij nimi słoiczek. Zalej płynnym miodem. Poczekaj tydzień, żeby się zamacerowało (można też jeść od razu oczywiście:)). Rokitnik wypuści trochę soku, więc przez spożyciem trzeba całość wymieszać.

Spożywaj co najmniej porządną łyżkę dziennie.

Możesz dodawać do herbaty, tak jak inny miód.

Rokitnik – PRZECIWSKAZANIA:

Rokitnik jadalny to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych. Istnieją jednak przeciwwskazania do jej stosowania. Nie zaleca się podawać jej pod żadną postacią w przypadku pacjentów z ostrym zapaleniem pęcherzyka żółciowego, stanami zapalnymi trzustki i wątroby oraz kamicą żółciową.

W większości przypadków zarówno sok, jak i nalewkę oraz ekstrakty z rokitnika uznaje się za stosunkowo bezpieczne. Jednak przed ich zastosowaniem należy upewnić się, czy nie występuje alergia na tą roślinę. Dozwolone są (za wyjątkiem nalewki) do stosowania w ciąży i podczas karmienia piersią. Sok z rokitnika można także podawać dzieciom powyżej 3 roku życia.

Nie masz rokitnika na rogu?

Nic to! Można kupić sok rokitnikowy, pomieszać z miodem i popijać na bieżąco.

Świetna, pożywna sprawa!

Więc zdrówka!!!

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
O czarnym bzie

Czarny bez - Idealny na obrzęki, żylaki, przeziębienia... W naszych, europejskich warunkach czarny bez jest to krzew lub niewielkie drzewo z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliacae). W Polsce jest krzewem bardzo pospolitym. Osiąga wysokośc do 5 m. Kwiaty promieniste, białe, średnicy 6 - 9 mm o si

Damian Rusek
3 lata temu
Po co mi tyle noży

Z tego, co obserwuję, w standardowej polskiej domowej kuchni używa się do trzech noży. Zwykły nóż do wszystkiego, nóż do pieczywa i mały do warzyw. To uniwersalny zestaw, który wystarcza do rodzinnego obiadu. Po co więc znane z programów kulinarnych torby wypchane po brzegi nożami? Postanowiłem opis

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Lawenda na 40 domowych sposobów

Lawenda to nie tylko wspaniale wyglądające kwiaty, ale również doskonały dodatek do wielu produktów, wspaniały i skuteczny środek naturalnej pielęgnacji, a także wyśmienity składnik kulinarny. Dzisiaj zachęcamy do poznania najważniejszych domowych zastosowań lawendy i olejku lawendowego. Lawenda to

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Kilka ciekawostek o mniszku lekarskim, czyli mleczu

Mlecz jest powszechnie spotykaną rośliną, która często uznawana jest za chwast. Tymczasem trzeba wiedzieć, że ma wiele ciekawych właściwości i zastosowań. Co warto wiedzieć o mleczach? Mniszek lekarski potocznie nazywany jest u nas mleczem, choć właściwy mlecz to inna roślina – Sonchus, z rodziny a

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Na co pomagają nalewki

Na co pomagają nalewki? Dlaczego warto je robić i konsumować? Zaczynamy nastawiać je w środku lata, ale są i takie przyrządzane jesienią. Zalewane wysokoprocentowym alkoholem maliny, wiśnie, czarne porzeczki. Później przychodzi czas na aronię i pigwę, na rokitnik. Zalety owoców znamy. Maliny są znak

Damian Rusek
6 lat temu
A wy jak spędziliście Wielkanoc?

Święta Wielkanocne to miły, rodzinny czas. Za oknem piękna wiosna (jeśli akurat nie sypnie śnieg), malujemy jajka, szykujemy koszyki do święcenia, czeka nas rodzinne śniadanie Wielkanocne. Przy okazji trochę sprzątamy, bo Jezus sprawdzi czy umyliśmy dla Niego okna, a wieczorem wpadnie reszta rodziny

Damian Rusek
1 rok temu
Najciekawsze przepisy w 2023 roku

Zbliżający się koniec roku to dobry moment, żeby przypomnieć o najciekawszych przepisach, które pojawiły się u nas przez ostatnie 12 miesięcy. Każdy tytuł to link do przepisu, więc jakbyś chciał sprawdzić nie tylko zdjęcie to klikaj śmiało :) To do dzieła! [Sos sweet chilli(https://chefinspiruje.pl/

Damian Rusek
3 lata temu
Kucharz na skoka - wady i zalety kucharza na 1 dzień

W artykule o pisaniu grafiku wspomniałem, że często można się poratować kucharzem na skoka, który trochę odciąży zespół. W tym artykule postanowiłem wyjaśnić, czym właściwie jest ten skok, jakie są wady i zalety tego rozwiązania oraz czy warto mieć kogoś takiego u siebie. Zacznijmy od wyjaśnienia N

Damian Rusek
4 lata temu
Nie odpuszczaj drobiazgów

Dziś artykuł będzie trochę mniej na luzie, ale za to myślę, że szczególnie młodym kucharzom (ale też tym z dłuższym stażem) może dać kilka przydatnych wskazówek. A inspiracja przyszła kiedy złapałem się na tym jak pod koniec dnia spojrzałem na makaroniarkę i pomyślałem “w sumie to jest czysta, tylko

Damian Rusek
5 lat temu
Pierwsza gwiazdka Michelin w Krakowie - Bottigliera 1881!

Prawie każdy kojarzy, co to jest przewodnik Michelin (a jak ktoś nie kojarzy, to z pewnością powstanie o tym artykuł). Co roku dowiadujemy się o nowych restauracjach z gwiazdką, bądź którym udało się ją utrzymać lub dostać kolejną. Również niestety też zdarzają się takie, które swoja straciły. W Pol

Damian Rusek
4 lata temu
Czy kucharze piją w pracy?

Jeszcze kilkanaście lat temu standardowa kuchnia restauracyjna (pomijając te dla “wyższych sfer”) kojarzyła się wielu osobom z niezbyt czystym miejscem, w którym skacowany, lub co gorsza pijany kucharz z papierosem w ustach przygotowuje nam jedzenie… Dobra - może to trochę przerysowane - ale jeszcze

Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to ws

Damian Rusek
10 miesięcy temu
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie

Gastronomia to dziedzina, która do całkiem niedawna (bo do czasów pandemii) cieszyła się ogromną popularnością i przyciągała zarówno miłośników gotowania, jak i jej smakoszy - kiedy dopiero zaczynałem pracę w kuchni, pełno było programów o gotowaniu i konkursów. Teraz kuchnia wyszła z mody, ale to w

Damian Rusek
5 lat temu
Jak ja nie znoszę kelnerów...

Kucharze i kelnerzy - zupełnie jak psy i koty… czasem słyszymy o tej wzajemnej niechęci, tylko czy tak jest naprawdę? Zdarzają się spięcia, co jest oczywiste przy dynamicznej pracy, w której liczy się czas. Kiedy wyniki naszej pracy częściowo zależą od kogoś innego, łatwo o konfliktowe sytuacje. Po