3 lata temu

Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji

autor
Damian Rusek
Miłego czytania!

Z racji, że miałem przyjemność nocować w tradycyjnym gruzińskim domu, popróbowałem specjałów, którymi Gruzini raczą się codziennie na śniadanie, obiad i kolację. W dodatku pochodziliśmy trochę po dobrych gruzińskich restauracjach i postaram się przedstawić Ci ciekawe gruzińskie smaki, oraz jak to wszystko się prezentuje.

Nie ma to jak w domu

Gruzini są bardzo gościnni, bądź przygotowany, że zawsze odwiedzając ich, zastaniesz pełny stół. Już od razu po przyjeździe miałem okazję spróbować wyśmienitego gulaszu (który swoją drogą znajdziesz na naszej stronie), tradycyjnego chleba wypiekanego w specjalnych piecach “tone”, sałatki z ogórka i pomidora, z którą podałem antrykot w jednym z przepisów, ryb złowionych osobiście przez gospodarzy, czy wędzonej słoniny.

gruzińska supra

Temu wszystkiemu towarzyszyło pyszne domowe wino. Nie mogło też zabraknąć czurczcheli - tradycyjnych gruzińskich słodyczy, składających się z orzechów nawleczonych na sznurek, obtoczonych w soku winogronowym lub granatowym, zagotowanym z mąką. Moim zdaniem rewelacja.

czurczchela

Bardzo popularne są u nich również gotowane kasztany, które je się łyżeczką bezpośrednio ze skorupki. Te, których próbowałem, zbieraliśmy wspólnie w przydomowym ogródku. Jest to oczywiście specjalna odmiana jadalnych kasztanów, które można również czasem kupić u nas. Niestety w Polsce najpopularniejsze są kasztany, których lepiej nie jeść przez zawartość neurotoksycznej eskuliny.

kasztany jadalne

Restauracja “Pirosmani”

To świetna gruzińska restauracja, znajdująca się przy ulicy Abashidze 36 H w Batumi. Nawet w tygodniu poza sezonem niełatwo złapać u nich stolik bez rezerwacji. Jada tam mnóstwo Gruzinów, a samo to już dobrze rokuje. Restauracja jest nazwana na cześć gruzińskiego malarza Niko Pirosmani, którego dzieła można zobaczyć na ścianach w lokalu. Specjalizuje się ona w gruzińskiej kuchni. Szczerze mówiąc to moje ulubione miejsce w Batumi (jeśli nie w całej Gruzji) na zjedzenie chinkali - ich tradycyjnych pierożków z mięsem i rosołem w środku.

chinkali

Do tego oczywiście gruzińska lemoniada - w tym przypadku gruszkowa i winogronowa. To idealne połączenie, w dodatku korzystne cenowo, ponieważ 4 osoby bez problemu najadły się za około 45 zł (wyobrażasz to sobie w Polsce?) ;) Osobiście uwielbiam chinkali, nawet w Krakowie mam swoje ulubione miejsce, gdzie od czasu do czasu je zamawiam - może nawet wpadnie jakaś recenzja ;) Jednak w Gruzji smakują inaczej: świetnie przyprawione mięso, dużo aromatycznych ziół i sporo rosołu w środku. W połączeniu z gruzińską lemoniadą mogę je jeść bez końca.

lemoniada gruzińska

Restauracja “Deliria”

To piękna knajpka z dużym ogrodem w dziedzińcu, zlokalizowana przy ulicy Kazbegi 8 w Batumi.

deliria

Zatrzymaliśmy się w niej na kawę i desery takie jak naleśniki z owocami, czy pyszne ciasto z lawą. To już droższe miejsce, z cenami zbliżonymi do europejskich, bo za 4 desery i kawy zapłaciliśmy około 100 zł… ale mogę śmiało powiedzieć, że wszystko było warte swojej ceny. Desery były słodkie, ale nie przesadnie, mój fondant zrobiony poprawnie - czekolada w środku była ciepła i płynna. W połączeniu z lodami to klasyk, który się nie starzeje.

desery

Restauracja “Barakoni”

Przechadzając się uliczkami starego miasta w Batumi, natrafiliśmy na ulicę Farnavaz Mefe 53, gdzie naszą uwagę przykuła elegancka restauracja.

barakoni

Tu również królowały gruzińskie dania, a my zamówiliśmy Adżarskie chaczapuri na przystawkę - tradycyjne z tego regionu. W przeciwieństwie do tego, które mogłeś zobaczyć na naszej stronie, tutaj ser jest na wierzchu, a dodatkowo na środku jest zapieczone jajko z płynnym żółtkiem i masło. Było świetne, jednak przesadziłem z ilością jedzenia. Kończąc je byłem już pewien, że ciężko będzie zjeść dodatkowo kebab… ale ja nie dam rady?!

chaczapuri

Do tego oczywiście gruzińska lemoniada! Na drugie danie spróbowałem ich wersji kebaba - czyli mielone mięso wołowo-wieprzowe z przyprawami grillowane i zawinięte w arabskie ciasto, posypane sumakiem.

kebab

Smakowało mi, ale moim zdaniem, pasowałby do tego jakiś sos. Jednak cena około 50 zł za to wszystko przy 2 osobach, brzmi naprawdę korzystnie.

rachunek

Byliśmy też w cukierni “Dona”

To jedna z najpopularniejszych (i droższych) cukierni w Batumi. Znajduje się ona przy ulicy Parnavaz Mepe 121 w Batumi i praktycznie zawsze trzeba odczekać swoje w kolejce, żeby wejść do środka. Zamówiliśmy tradycyjne gruzińskie ciasto miodowe z czekoladą, sernik z kokosem, ciasto “snickers” i naleśnikowe z czekoladą. Do tego oczywiście kawa, a zapłaciliśmy za wszystko około 55 zł za 4 osoby - byłem pozytywnie zaskoczony i na pewno często będę się tam pojawiał, bo ciasta trzymają świetny poziom i chciałbym widzieć wiele takich kawiarni w Polsce. Nie mówiąc już o kawie, która była po prostu rewelacyjna!

cukiernia

Szaszłyki w parku narodowym

Pod koniec naszej podróży, ojciec mojej dziewczyny zabrał nas do ogromnego parku narodowego w ich regionie, gdzie przygotował dla nas tradycyjne szaszłyki wieprzowe z grilla. To była niesamowita uczta, Gruzini znają się na jedzeniu jak mało kto, a w ich tradycji mężczyzna zajmuje się grillem, więc oczywiście pomagałem w przygotowaniach ;)

szaszłyki

grill

grillowanie

A to tylko część

Uwielbiam ten piękny kraj z pysznym jedzeniem! A w drugiej części artykułu o kulinarnej podróży do Gruzji, opowiem o street food w Batumi, czyli obowiązkowym przystanku każdego miłośnika dobrego jedzenia. Obserwuj nas na bieżąco i zachęcamy do komentowania na naszych social mediach, a mapę z oznaczonymi restauracjami, które opisałem znajdziesz tutaj ;)

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Damian Rusek
3 lata temu
Gdzie zjeść w Gruzji - street food w Batumi

Pamiętasz jeszcze artykuł Gdzie zjeść w Gruzji - jedzenie w domu i restauracji? Jeśli nie, to teraz jest najlepszy moment na przypomnienie sobie go. Obiecałem drugą część na temat gruzińskich street foodów i słowa dotrzymuję. Tam szczególnie warto zajrzeć Nie jest szczególną tajemnicą, że wybieraj

Damian Rusek
2 lata temu
Wreszcie spędzę Sylwestra w domu

To już pojutrze, pewnie szykujesz się do imprezy Sylwestrowej, żeby świętować Nowy Rok odliczaniem, z kieliszkiem szampana w dłoni. A może spędzisz ten dzień w pracy? U mnie zazwyczaj tak to wyglądało W większości restauracji, w których miałem przyjemność (albo i nie) pracować, organizowana była im

Damian Rusek
6 lat temu
Po konkursie

Może niektórzy z was wiedzą, że w niedzielę 14 lipca w Gorajcu odbył się konkurs nominowany do Kulinarnego pucharu Polski: “ Smaki Galicji”. A Ci co nie słyszeli właśnie się dowiedzieli ;) I wiecie co? Miałem szczęście w nim uczestniczyć. O co w ogóle chodzi? W tym i w końcówce poprzedniego roku odb

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
5 lat temu
Hierarchia w kuchni

Siedzicie czasem w restauracji pełnej gości i zastanawiacie się, ile właściwie osób pracuje w kuchni? Bo mniej więcej wiemy, że jest chef albo jego zastępca… i kto jeszcze? Kilku kucharzy? Na początek jak powinno być W kuchni większości gwiazdkowych restauracji (i tych dobrych, głównie za granicą) p

Damian Rusek
4 miesiące temu
Gotowałem z MasterChefem

W piątek 15 listopada 2024 roku miałem przyjemność brać udział w wydarzeniu kulinarnym, organizowanym przez półfinalistę MasterChef Tomasza Marczewskiego. Miało ono miejsce w hotelu, w którym pracuję. To było ciekawe przeżycie, które z chęcią bym powtórzył. Do przygotowania było pięciodaniowe menu

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
5 lat temu
Trochę grecji w Krakowie

Ciężko znaleźć w Krakowie dobrą grecką restaurację (nie… Kebab w greckim stylu się nie liczy), ale sytuacja się zmieniła za sprawą niedawno powstałego lokalu przy ulicy Miodowej. Minoas Greek Tavern Tak nazywa się restauracja o której mowa. Po wielu dobrych opiniach od znajomych (oraz na Tripie i G

Damian Rusek
3 lata temu
Bastowanie - co to jest i na czym polega

Zdarza się, że słyszysz słowa kucharskiego slangu po raz pierwszy i nic Ci nie mówią, lub wydaje Ci się, że znaczą coś zupełnie innego? Dla wielu podobnie jest z “bastowaniem”. Co to w ogóle jest? W największym skrócie to po prostu polewanie mięsa (lub ryby, czy co tam masz aktualnie na patelni) gor

Damian Rusek
2 lata temu
Gastronomię czeka ciężka jesień

Pamiętasz, kiedy ostatnio byłeś na obiedzie w droższej restauracji? Ja sam ostatnio wybieram tańsze miejsca lub gotowanie w domu (nie ma tego złego, dzięki temu widzisz ciekawe przepisy i coraz lepsze zdjęcia), przez co domowy budżet aż tak nie cierpi. Wiem, że nie jestem w tym jedyny, a restauracje

Damian Rusek
6 lat temu
Drukują smak w Zakopanem... z jakim efektem?

Większość z was pewnie kojarzy Zakopane - zwane inaczej “stolicą Tatr”. Piękna góralska miejscowość, głównie utrzymująca się z turystów. W jego centrum znajduje się najbardziej znanym deptak - Krupówki - gdzie podczas spacerów mijamy mnóstwo kramów, sklepów i restauracji. Z racji, że jest tam ograni

Grzegorz Misina
4 lata temu
Confit czyli Konfitowanie

W tym dziale zajmiemy się przedstawieniem bardziej zaawansowanych technik stosowanych w restauracjach, a które z powodzeniem możemy wykonać w domu. Omówimy historię, techniki oraz ich zastosowanie. Oprócz tego przygotujemy przepis z wykorzystaniem owej techniki tak aby można było go bez problemu wy

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Nietypowe zastosowania ogórka w domu

Plasterki świeżego warzywa są nie tylko zdrowe i smaczne. Ogórek przyda się też w wielu domowych sytuacjach. Zamiast go zjeść, użyj ogórka do prac domowych. Nie wahaj się! Ogórek może Cię wybawić z paru kłopotliwych sytuacji. Przekonaj się, do czego przyda się to popularne warzywo. 1. Odświeży po

Damian Rusek
6 lat temu
Ristorante Amarone - czyli lunch w stylu fine dining

Ostatnio szukam w Krakowie restauracji, w której można zjeść smaczny lunch i przyznaję, że jest z czego wybierać. Większość restauracji ma teraz u siebie ofertę lunchową, jednak często jest traktowana po macoszemu… zrobić coś na szybko, żeby było. Usłyszałem jednak o restauracji Amarone w hotelu “P

Damian Rusek
5 lat temu
Jak koronawirus (SARS-CoV-2) wpływa na gastronomię?

Zakładając, że nie mieszkasz na odludziu i dysponujesz Internetem lub telewizją, prawdopodobnie wiesz co się obecnie dzieje na świecie. Wirus dotarł również do Polski i wszyscy zaczynają panikować. Odwoływane są imprezy masowe i zaleca się zostać w domu. Jak to wpływa na kucharzy i gastronomię? Zapr