Składniki
Łopatka wołowa 0.5 kg
Cebula biała 2 szt
Ząbki czosnku 3 szt
Przecier pomidorowy 50 g
Liście laurowe 2 szt
Natka pietruszki 1 szt
Świeża kolendra 1 szt
Suszone chilli 40 g
Sól 25 g
Mielone ziarna kolendry 50 g
Olej 30 ml
Domowy chleb pszenny 1 szt
Sposób przygotowania
Krok 1
Umyj mięso, odkrój twarde białe części. Pokrój w dosyć grubą kostkę (około 2x2 cm).
1
Krok 2
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj też umytą pietruszkę i kolendrę. Obierz ząbki czosnku.
2
Krok 3
W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę - nie za bardzo, ma się tylko zeszklić. Dodaj do niej mięso i smaż kilka minut, często mieszając.
3
Krok 4
Dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe i dokładnie wymieszaj, smaż jeszcze przez chwilę i zalej wodą tak, żeby przykryła mięso. Gotuj około 1,5-2 h mieszając od czasu do czasu i dolewając wody - uważaj żeby nie przypalić. Po 1,5 h ukrój kawałek mięsa i spróbuj, czy nie jest twarde.
4
Krok 5
Kiedy mięso zmięknie zetrzyj do środka czosnek na drobnych oczkach. Dodaj posiekaną kolendrę z pietruszką, mielone ziarna kolendry, posiekane papryczki chilli (możesz ich dodać mniej lub więcej niż w przepisie - zależnie od upodobania. Oryginalnie gulasz ten powinien być lekko pikantny) i dopraw solą.
5
Krok 6
Gotuj gulasz jeszcze kilka minut, dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba i przełóż do miseczki. Podawaj z dobrym, domowym chlebem.
6