Ostatnimi czasy hitem wielu restauracji jak i internetowych, czy telewizyjnych poradników kulinarnych stały się jadalne kwiaty. Coraz większe staje się również zainteresowanie indywidualne, dlatego chcę Wam przybliżyć ten temat - jak zawsze - prezentując dwie strony medalu 😉
Jadalne kwiaty można dodawać do sałatek, herbat, ciast, panierować, faszerować, a nawet kandyzować.
Wyśmienicie sprawdzają się, jako ciekawe urozmaicenie wielu potraw i pięknie wyglądają.
Oprócz tego, że są niezwykle dekoracyjne oraz doskonale smakują, są bogate w cenne składniki odżywcze. Sposób, w jaki są zbierane kwiaty ma kluczowy wpływ na ich smak. Najlepiej korzystać z tych dziko rosnących, z dala od ruchliwych dróg i miast. W czasie zbiorów istotna również jest pogoda. Najlepiej robić to w czasie ciepłych i suchych dni, gdy rosa już opadnie.
Środki ostrożności i przygotowanie jadalnych kwiatów
Po zebraniu kwiatów najlepiej wysypać je równomiernie na biały papier lub płótno i pozostawić na około godzinę. W tym czasie wyjdą z nich wszystkie robaki i owady, które na co dzień w nich bytują. Przygotowanie kwiatów do jedzenia, to przede wszystkim dokładne ich opłukanie oraz usunięcie elementów takich jak pręciki, słupek oraz działki kielicha. Goździki mają gorzkawy element, który znajduje się w białych płatkach u podstawy kielicha. Kwiaty bratka, dyni, fiołka i nasturcji są jadalne w całości. Kwiaty najlepiej przygotować od razu ponieważ szybko więdną. Do konsumpcji absolutnie nie nadają się kwiaty sprzedawane w kwiaciarniach lub centrach ogrodniczych oraz te rosnące w parkach i klombach. Rośliny pochodzące z tych miejsc mogą zawierać toksyczne środki ochrony roślin. Osoby cierpiące na dolegliwości, takie jak: katar sienny, astma oraz alergia, powinny unikać kwiatów w posiłkach ze względu na duże stężenie pyłków.
Rodzaje jadalnych kwiatów:
- 🌸Najpopularniejszy kwiat, który w całości nadaje się do spożycia to mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem. Można dodawać go do sałatek (szczególnie smaczne są młode, nie rozwinięte jeszcze pączki) oraz przyrządzać z niego miód, nalewki a nawet wino.
- 🌸Kwiaty cukinii, bazylii lub akacji wyśmienicie smakują usmażone w cieście naleśnikowym. Duże kwiaty dyni można faszerować, np. serem ricotta i suszonymi pomidorami.
- 🌸Kwiaty nasturcji, bratka oraz goździków i płatki róży idealnie smakują jako dodatek do sałatek lub dań makaronowych.
- 🌸Hibiskus, czyli kwiaty malwy sudańskiej to podstawa pysznej i bogatej w witaminę C herbaty. Hibiskus często występuje również w postaci kandyzowanej przekąski.
- 🌸Rosnące pośród zbóż chabry są wyśmienite do przygotowania jasno-różowego wina chabrowego.
- 🌸Inne kwiaty jadalne to m.in. bez lilak, bez czarny, begonia, nagietek lekarski, koniczyna biała, koper ogrodowy, fasola wielkokwiatowa, stokrotka oraz wrzos. Właściwości odżywcze kwiatów jadalnych:
- 🌼Kwiaty jadalne to pyszny, bardzo zdrowy, niskokaloryczny i bardzo dekoracyjny dodatek do potraw. Przykładowo fiołek trójbarwny, czyli popularny bratek, zawiera duże ilości witaminy C, kwas salicylowy, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Dzięki temu obniża ciśnienie krwi, zmniejsza dolegliwości reumatyczne oraz wspomaga leczenie zmian trądzikowych.
- 🌼Ponadto kwiaty jadalne są źródłem, soli mineralnych, błonnika, substancji śluzowych, karotenoidów oraz flawonoidów (naturalnych antyoksydantów). Dzięki temu kolorowy, roślinny dodatek do potraw wzbogaca je nie tylko smakowo, ale również odżywczo.
- 🌼Jadalne kwiaty wspomagają pracę układu trawiennego, przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu, wzmacniają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie oraz przyspieszają rekonwalescencję.
- 🌼Nasturcja to naturalny antybiotyk a nagietek obniża ciśnienie krwi.
- 🌼Wywar z nagietka wspomaga leczenie zmian skórnych.
- 🌼Picie herbatki z fiołka trójbarwnego wspomaga detoksykację organizmu. Oprócz tego bratek zwalcza trądzik i zapewnia ładną cerę.
Przepis na kwiaty cukinii w cieście
Składniki na 3 porcje:
- 👉9 kwiatów cukinii,
- 👉200 g mąki pszennej,
- 👉3 łyżki mleka,
- 👉1 jajko,
- 👉200 ml wody gazowanej,
- 👉pół łyżeczki soli,
- 👉szczypta pieprzu,
- 👉olej do smażenia.
Czas przygotowania: 15 minut Sposób przygotowania:
- 🌹Jajko, pieprz, sól, mąkę, wodę oraz mleko wymieszaj – najlepiej mikserem lub trzepaczką – na gładka masę. Ciasto powinno być dużo gęstsze niż naleśnikowe, tak, by nie spływało z kwiatów.
- 🌹Kwiaty dokładnie opłucz i osusz. Usuń łodyżki.
- 🌹W rondelku rozgrzej olej.
- 🌹Każdy kwiat obtaczaj w cieście i smaż przez około minutę z każdej strony.
- 🌹Wyjmuj kwiaty łyżką cedzakową na papierowy ręcznik – by odsączył się nadmiar tłuszczu. Kwiaty cukinii w cieście najlepiej smakują jako samodzielne danie. Idealnym dodatkiem jest sos na bazie jogurtu greckiego i czosnku. Smacznego! Po więcej ciekawych przepisów nie tylko na spożycie kwiatów 😉 zapraszamy do obserwowania naszej strony 😊
💀Nowa moda na jedzenie kwiatów jest jednak niebezpieczna. Bez wiedzy i doświadczenia można się nimi nawet otruć...
Niewinnie wyglądający kwiatek w sałatce, czy na kanapce może być groźny dla zdrowia. Na rynku żywieniowo-restauracyjnym można ostatnio odnieść wrażenie, że niedługo nie dostanie się kebaba na ostro bez wsadzonego weń bratka. Tymczasem okazuje się, że aż 16 z 23 kwiatów uznanych za jadalne, zawiera toksyny, nawet śmiertelne. Inne mogą powodować choroby serca i nowotwory. Na przykład krwawnik pospolity często bywa dodawany do herbaty. Gdyby tylko pijący taki napar wiedzieli, że zawiera on te same substancje halucynogenne, co absynt… A popularny kremowy tort, dekorowany owocami i kwiatami żmijowca, zwyczajnego zawiera alkaloidy pirolizydynowe, odpowiedzialne za nowotwory i uszkodzenia wątroby. Jadalne kwiaty wzięli pod lupę naukowcy z duńskich instytucji: National Food Institute i Urzędu ds. Weterynarii i Żywności. Odwiedzili oni 150 restauracji i lokalnych producentów żywności i przebadali wykorzystanie roślin zbieranych w środowisku naturalnym lub z prywatnych ogrodów lub rynków. Zidentyfikowali 23 kwiaty, które są powszechnie stosowane w kuchni nordyckiej. Spośród nich dziewięć zawiera znane toksyczne związki, dwa – nieznane substancje toksyczne, a kilka to kwiaty pochodzące z roślin zawierających toksyny. Ze względu na ograniczoną ilość dostępnych danych, naukowcy pod wodzą specjalisty od żywności Mikaela Mandrupa Egebjerga, nie byli w stanie ustalić bezpiecznego limitu spożycia kwiatów. W czasopiśmie Food and Chemical Toxicology piszą jednak, że na przykład kwiaty używane jako dekoracje do ciast, są używane w takiej ilości, że mogą wywołać zatrucie. – Brak wiedzy botanicznej i założenie, że wszystko, co naturalne, jest zdrowe, tworzy niebezpieczny koktajl dla zbieraczy dzikich roślin – napisali autorzy. Naukowcy podkreślają również, że inne rośliny, których nie zbadali, a są spożywane przez ludzi, mogą być równie toksyczne. Jednak badania nad substancjami w nich zawartymi są zbyt rzadkie, aby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski dotyczące ich bezpieczeństwa. Cytując dalej: "Badanie ujawniło pilną potrzebę uzyskania lepszych informacji na temat statusu takiej żywności i bezpieczeństwa nasion zebranych ze środowiska naturalnego. Chodzi o to, by producenci żywności, kucharze i autorzy książek kucharskich nie skupiali się tylko na smaku, fakturze i pięknie żywności, ale zwracali też większą uwagę na to, czy kwiaty są bezpieczne do jedzenia." A więc... poniżej
16 kwiatów, których lepiej nie jeść:
- 🌺Groszek nadmorski (Lathyrus japonicus): zawiera związki, które powodują degenerację neuronów ruchowych i deformacje kości w badaniach na zwierzętach. Używany jest w Europie jako dekoracja do ciast, na szczęście w Polsce jest rzadki i chroniony.
- 🌺Ogórecznik lekarski (Borago officinalis): w badaniach na zwierzętach roślina ta była wiązana z zatruciami wątroby i nowotworami. Pojawiły się także doniesienia o śmieci osób, które zjadły żywność zanieczyszczoną ogórecznikiem. Ten kwiat jest spożywany w sałatkach, jako przyprawa lub przekąska. Jego nektar bywa również używany jako słodzik.
- 🌺Żarnowiec miotlasty (Cytisus scoparius): zawiera substancje, które mogą powodować nudności, wymioty, pocenie się, wysokie ciśnienie krwi, ból głowy, utratę przytomności, a nawet śmierć. Dekoruje się nim ciasta.
- 🌺Farbownik lekarski (Anchusa officinalis): działa tak, jak ogórecznik. Dodaje się go do herbat i naparów.
- 🌺Wierzbówka kiprzyca (Epilobium angustifolium): w wielu kuchniach dodaje się ją do chleba. Jest toksyczna.
- 🌺Nasturcja ogrodowa (Tropaeolum majus): zawiera substancje, które zmieniają poziomy hormonów u szczurów i powodują uszkodzenia płodu u ciężarnych gryzoni, w tym małe masy urodzeniowe. Dekoruje się nią sałatki.
- 🌺Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata): zawarte w nim związki powodowały zmniejszenie masy ciała i apetytu u szczurów, a także zapalenie błony śluzowej jamy brzusznej. Spożywany w sałatkach.
- 🌺Fiołek trójbarwny (Viola tricolor): związek w nim zawarty spowodował anemię hemolityczną - rozpad czerwonych krwinek - u dziewięciomiesięcznego dziecka w Iranie. Zawiera również związki, które mogą drażnić astmatyków. Spotykany w sałatkach.
- 🌺Nagietek lekarski (Calendula officinalis): w badaniach laboratoryjnych okazało się, że jego składniki powodują uszkodzenie DNA i zapalenie wątroby. Gdzie go znajdziemy? W sałatkach.
- 🌺Aksamitka wąskolistna (Tagetes tenuifolia): toksyczna dla szczurów, efekty bliżej nieznane. Dekoruje się nią ciasta.
- 🌺Żmijowiec zwyczajny (Echium vulgare): działa podobnie, jak ogórecznik lekarski.
- 🌺Jasnota biała (Album lamium): zawiera związki, które powodują nieprawidłowości genetyczne w badaniach laboratoryjnych i zostały powiązane z rakiem u ludzi. Jej kwiaty można spożywać jako przekąskę; liście i pędy są często dodawane do dań kuchni śródziemnomorskiej; nektar używany jest jako słodzik.
- 🌺Marchew zwyczajna (Daucus carota): zawiera substancję, która została sklasyfikowana jako potencjalnie rakotwórcza u ludzi. Głowa kwiatu często jest spożywana na surowo, jej nasiona są czasem dodawane do zup i gulaszu lub używane do aromatyzowania herbat. Przypominamy, że korzeń marchewki jest w porządku!
- 🌺Przytulia wonna (Galium odoratum): zawiera związki, które kiedyś były używane jako leki. Zostało to zakazane zapaleniach wątroby u pacjentów z nieprawidłowościami układu odpornościowego. Znajdziemy ją w winie (dodaje aromatu), galaretkach, lodach, sorbetach i sałatach.
- 🌺Krwawnik pospolity (Achillea millefolium): zawiera olejki eteryczne, które powodują śmierć komórek rozrodczych, a także krwawienie i inne powikłania w jądrach gryzoni. Zawiera również tę samą toksynę, co absynt.
- 🌺Gajowiec żółty (Lamium galeobdolon): zawiera związki, które zostały połączone z uszkodzeniem DNA w badaniach laboratoryjnych.
Koniecznie dajcie znać, jakie jest Wasze zdanie: lubicie jeść kwiaty, czy raczej się ich boicie w posiłkach?
A może już od dawna eksperymentujecie w kuchni i macie dla nas jakieś wskazówki?