3 lata temu

Lecznicze chwasty

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Rosną prawie wszędzie. Popularnie nazywamy je chwastami, a często są to cenne rośliny lecznicze. Poznajcie pożyteczne strony roślin, które często nie są mile widziane w ogrodach. Chwasty to dla jednych rośliny niepożądane, dla innych jadalne, ozdobne, lecznicze. Leśnicy do chwastów zaliczają między innymi robinię akacjową i czeremchę amerykańską, które w ogrodach są roślinami ozdobnymi.

Babka zwyczajna Plantago maior jest rośliną wieloletnią

Babka zwyczajna Plantago

Rośnie wszędzie – w miastach i na wsi, na polach, w ogrodach, na wysypiskach śmieci, skrajach lasów i brzegach wód. Spośród ośmiu gatunków babek rosnących w Polsce dwa są lecznicze – lancetowata i zwyczajna. Napar z liści pije się w stanach zapalnych błon śluzowych przewodu pokarmowego, w niedostatecznym wydzielaniu lub braku kwasu solnego, w przewlekłym nieżycie żołądka i jelit. Okłady z liści wspomagają trudno gojące się rany, a sok działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo przy użądleniu pszczół, os i trzmieli. Kwiaty zebrane w kłosy kwitną, a owocują od maja do września. Rdest ptasi Polygonum aviculare w Polsce rośnie masowo w miejscach piaszczystych i słonecznych, w miastach i na wsiach, na drogach, polach uprawnych i nieużytkach. Ma cienkie pędy ogromnie odporne na deptanie i uszkodzenia mechaniczne. Jest to spowodowane zawartą w tkankach krzemionką. Podobnie jak u skrzypu krzemionka ta jest rozpuszczalna w wodzie i łatwo przyswajalna. Dlatego rdest może być stosowany w niwelowaniu miażdżycy naczyń, chorobach reumatycznych oraz do zwiększenia odporności organizmu. Oprócz krzemionki zawiera także flawonoidy, garbniki, cukry, kwasy, sole mineralne, witaminy – A, C. Stosuje się ziele zbierane na początku kwitnienia, gdy zawiera najwięcej związków czynnych. Skrzyp polny Equisetum arvense najchętniej rośnie na glebach zasobnych w wilgoć. Surowcem leczniczym są pędy nadziemne wegetatywne, zbierane od połowy lipca do końca sierpnia. Skrzyp jest ważnym źródłem krzemu. Tego pierwiastka ubywa z organizmu człowieka wraz z wiekiem, może to prowadzić do chorób skóry, odwapnienia kości, a nawet zmian nowotworowych, dlatego tak ważne jest uzupełnianie niedoborów krzemu. Skrzyp powoduje również oczyszczenie organizmu z chlorków poprzez swe działanie moczopędne.

Tasznik pospolity Capsella bursa-pastoris

Tasznik pospolity Capsella bursa-pastoris

Podobnie jak pokrzywa, najlepiej rozwija się w miejscach na skrzyżowaniu podziemnych żył wodnych, które są szczególnie niekorzystne dla ludzi. W lecznictwie stosuje się ziele tasznika z uwagi na zawarte w nim liczne flawonoidy, aminy biogenne, garbniki, sole mineralne, witaminę C i K. Jest surowcem stosowanym w leczeniu krwawień. Pokrzywa zwyczajna Urtica dioica występuje na glebach urodzajnych, bogatych w azot i wilgotnawych. Jest ziołem leczniczym, stosowanym w dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach nerek, w anemii, zaburzeniach przemiany materii spowodowanych brakiem mikroelementów, a także w początkach cukrzycy i jako środek ogólnie wzmacniający i zwiększający siły obronne organizmu. Liście pokrzywy zbiera się przed kwitnieniem – wówczas mają najwięcej substancji czynnych. Korzenie zbiera się jesienią lub wczesną wiosną. Mimo że roślinę traktujemy jako chwast, jest niezastąpiona w ogrodzie – poprzez związki chemiczne uwalniane do otoczenia wywiera korzystny wpływ na rośliny rosnące w sąsiedztwie, podnosi ich plon i zwiększa odporność na choroby i szkodniki. Stosowana (w formie wyciągów i gnojówek) jako nawóz wpływa na wzrost roślin i zwiększenie ilości chlorofilu w ich tkankach, a dodawana do kompostów przyspiesza rozkład materii organicznej. Perz pospolity Agropyron repens. Ten uporczywy chwast wieloletni o silnych, nawet kilkumetrowych pędach podziemnych (kłączach) jest również rośliną leczniczą o szerokim zastosowaniu fitoterapeutycznym. Ze względu na dużą zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe i skórę, nadając im elastyczność. Działa moczopędnie, oczyszczając organizm z toksyn. Powoduje poprawę przemiany materii. Ma cenne właściwości obniżania poziomu tłuszczu w wątrobie i cholesterolu we krwi. Jasnota biała Lamium album preferuje gleby żyzne, zasobne w próchnicę i wilgotne. Jasnota kwitnie od wiosny do jesieni, najintensywniej w maju i czerwcu, białymi kwiatami rozwijającymi się od dołu łodygi do jej szczytu. Rozrasta się za pomocą rozłogów, zajmując duże powierzchnie. Surowcem leczniczym są kwiaty, w dokładniej same korony kwiatowe, bez zielonego kielicha. Stosuje się je najczęściej w postaci odwaru (kwiaty z wodą ogrzewa się do wrzenia i gotuje 2-3 minuty) w zapaleniach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych oraz w ogólnym osłabieniu organizmu.

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Zupełnym przypadkiem udało mi się zdobyć bulwy rośliny na którą "polowałam" od dawna: TOPINAMBUR, czyli słonecznik bulwiastyłac. Helianthus tuberosus L. To mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to roślina jadalna, a może pełnić także rolę rośliny paste

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Kwiaty jadalne

Ostatnimi czasy hitem wielu restauracji jak i internetowych, czy telewizyjnych poradników kulinarnych stały się jadalne kwiaty. Coraz większe staje się również zainteresowanie indywidualne, dlatego chcę Wam przybliżyć ten temat - jak zawsze - prezentując dwie strony medalu 😉 Jadalne kwiaty można d

Damian Rusek
5 lat temu
Egzotyczne owoce

Lubicie owoce? Ja uwielbiam! Mamy w Polsce pyszne jabłka, gruszki, w lecie truskawki, maliny… małe winogrona czy wiśnie i czereśnie. Sporo owoców, które kiedyś były egzotyczne (banany, pomarańcze, cytryny, ananasy, kiwi) teraz są dla nas codziennością i możemy je kupić wszędzie. Jednak wciąż istniej

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Mleko nie tylko do picia

W wielu przypadkach mleko świetnie sprawdzi się w Waszym ogrodzie, na parapecie, czy w polu. 1. Mleko jako nawóz Wapń zawarty w mleku może przyczynić się do wzmocnienia roślin, a inne odżywcze dla ludzi i zwierząt składniki przyczyniają się do ochrony roślin. 2. Mleko może odkażać Stosując mleko w m

Damian Rusek
2 lata temu
Jedzenie, którym nie powinieneś dzielić się ze swoim pupilem

Miłość i więź między ludźmi a zwierzętami są wyjątkowe. Wspólne chwile spędzane przy posiłkach często prowadzą do naturalnej chęci dzielenia się jedzeniem ze swoimi futrzanymi przyjaciółmi (szczególnie kiedy robią te proszące oczy). Jednak mimo dobrych intencji, nie każdy produkt żywnościowy jest od

Damian Rusek
2 lata temu
7 warzyw, które wzbogacą Twoją dietę

To, co jemy, odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu, a wybór odpowiednich składników odżywczych może znacząco wpłynąć na jakość naszego życia. W czasach, gdzie mięso często dominuje w naszych posiłkach, dobrze jest nie zapominać o warzywach. Są one nie tylko źródłem pysznych smaków, ale także niezbę

Damian Rusek
6 lat temu
Czysta kuchnia, a w mieszkaniu burdel...

W większości kuchni restauracyjnych (nie mówię, że w każdej, bo nieraz lepiej wrzucić granat i zamknąć drzwi) panuje porządek i względna czystość. Kucharze są nauczeni sprzątania za sobą i trzymania porządku nie z pedantyzmu, a z powodów praktycznych. Często przenoszą te nawyki do domu… tylko nie ca

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Na co pomagają nalewki

Na co pomagają nalewki? Dlaczego warto je robić i konsumować? Zaczynamy nastawiać je w środku lata, ale są i takie przyrządzane jesienią. Zalewane wysokoprocentowym alkoholem maliny, wiśnie, czarne porzeczki. Później przychodzi czas na aronię i pigwę, na rokitnik. Zalety owoców znamy. Maliny są znak

Damian Rusek
6 lat temu
Pieniądze czy wiedza?

Wielu młodych kucharzy zadaje sobie to pytanie. Sporym problemem jest często brak znajomości rynku i opinii o konkretnych miejscach. Czasem też wiemy które restauracje są dobre, a w których tylko się dobrze zarabia… dlaczego tak jest? Wiedza jest ważna Zdecydowana większośc pasjonatów kieruje się pr

Damian Rusek
6 lat temu
Tabu pokarmowe

Wyobraź sobie sytuację, w której idziesz ulicą obok restauracji, a na szybie widzisz napis “danie dnia: kotlety z psa”. Pewnie w głowie od razu pojawiają się myśli, że to chore, psów się nie je, to są w końcu nasi przyjaciele i tym podobne. Tylko dlaczego tak myślimy i skąd się w nas wzięła tak głęb

Damian Rusek
5 lat temu
Typy mąki pszennej

Jak wspominałem w artykule rodzaje mąki, najbardziej popularną jest mąka pszenna. Z tego powodu przygotowałem dla Was krótki artykuł jakie są jej typy i do czego zazwyczaj się je stosuje. Czym jest “typ mąki”? Określa on zawartość tzw. “popiołu” w mące. Im drobniejsza i bielsza mąka, tym jest czyst

Damian Rusek
4 lata temu
Czy zabiłbym zwierze?

Jecie mięso? W większości pewnie tak, ja też je uwielbiam. I co najlepsze, żyjemy w czasach, w których praktycznie wszystkiego jest pod dostatkiem. Możemy iść do sklepu i wybrać sobie dowolny kawałek mięsa, z w zasadzie dowolnego zwierzęcia jakie lubimy. To dla nas naturalne i w większości widzimy w

Damian Rusek
3 lata temu
Jak sobie poradzić z mobbingiem w kuchni

Na szczęście z biegiem czasu praca w kuchni przestaje przypominać obóz pracy, a coraz częściej możesz stwierdzić, że trafiłeś na dobre warunki pracy w kuchni. Częściej stresuje sam serwis, a nie współpracownicy. Jednak wciąż nie wszędzie jest tak kolorowo, a młodszy kucharz (lub osoba z bardziej ugo

Damian Rusek
2 lata temu
Wigilia pracownicza w resauracji

Prezenty na święta już kupione? Uwielbiam ten czas, kiedy wspólnie z rodziną ubieramy choinkę, a później spotykamy się wszyscy przy świątecznym stole, jedząc i wymieniając się podarunkami. Często podobne spotkania urządza się w szkołach czy w innych zorganizowanych grupach. Pewnie u Ciebie w pracy t

Damian Rusek
1 rok temu
Różnice między pracą w restauracji a w hotelu

Jako kucharz z wieloletnim doświadczeniem i pracą na wszystkich stanowiskach kuchennej hierarchii widziałem różnice w pracy między małym osiedlowym bistro, większą modną restauracją, kameralnym hotelem czy sieciówką. Jeśli ciekawi Cię czym się różni praca kucharza hotelowego od takiego w zwykłej res