2 lata temu

Jarzębina - do ogrodu i spiżarni

autor
Dorota Cendrowicz-Morek
Miłego czytania!

Jarzębina jest wyjątkowo łatwa w uprawie, a dzięki charakterystycznym owocom i liściom, także wygląda bardzo ładnie. Jarzębina w ogrodzie zawsze wygląda dobrze. Jej naturalną dekoracją są owoce, dojrzewające latem, a pozostające na gałęziach nawet do zimy.

Jarzębina, czyli jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)

Naturalnie występuje, między innymi, na dużych obszarach Europy, w tym na terenie Polski. Sprawia to, że jest doskonale przystosowana do klimatu i łatwa w uprawie. Często sadzona w parkach i wzdłuż miejskich ulic i chodników, jarzębina doskonale wygląda także w ogrodzie. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, ale znosi także półcień, toleruje także różne rodzaje gleby – gliniaste i luźne, próchnicze, a także kwaśne torfowe. Nie znosi jednak nadmiaru wody, więc nie należy jej zbyt obficie podlewać. Sadzonki jarzębiny można kupić w sklepach ogrodniczych, rozsiewa się także przez nasiona, które roznoszą ptaki, zjadające jej owoce. Pojedyncze drzewa zapewnią kolorową dekorację od lata do zimy. Jarzębina rośnie stosunkowo szybko i może osiągać wysokość do 15 m (najczęściej jest to ok. 10 m). Jej korona ma luźny pokrój, liście są podłużne, nieparzysto-pierzaste, białe baldachowate kwiaty pojawiają się w maju i czerwcu. Od przedszkola uczono nas, że z jarzębiny można stworzyć piękne korale, ale pamiętajmy, że jeszcze lepiej stosować ją jako roślinę leczniczą. Już starożytni widzieli w niej doskonałą przyprawę, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale też pozytywnie wpływa na serce, niewydolność nerek, leczy hemoroidy i biegunki.

Owoc leczniczy, który może być trujący…

Rośliny lecznicze trzeba traktować jak lekarstwa – zanim zaczniemy je stosować, powinniśmy zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania. Jako że jarzębina takiej instrukcji nie posiada, postanowiłam zebrać dla Was trzy najważniejsze informacje, z którymi należy zapoznać się przed jej zastosowaniem:

  1. Jarzębiny nie możemy po prostu zerwać z drzewa, umyć i zjeść. Surowe owoce tego zioła leczniczego zawierają trujący kwas parasorbinowy, który może wywołać biegunkę, wymioty, a nawet uszkodzić układ moczowy. Należy więc przed zastosowaniem przemrozić ją (24 h w zamrażarce), zblanszować lub zalać roztworem na bazie octu.
  2. Jako zioło lecznicze stosuje się zarówno kwiaty, jak i owoce jarzębiny – choć te drugie są bardziej popularne. Kwiaty zbiera się od maja do czerwca, natomiast owoce od sierpnia nawet do końca października.
  3. Przetworów z jarzębiny, ze względu na zwarte w niej kwasy, nie zaleca się m.in. chorym na nadkwasotę żołądka i dwunastnicy oraz kobietom w ciąży.

Owoc leczniczy od a do z

Aby Was przekonać, że jarzębina to wyjątkowa roślina lecznicza, przedstawiam jej najważniejsze właściwości w telegraficznym skrócie:

  • Zawiera 2 x więcej beta-karotenu niż marchew. A jak wiadomo beta-karoten może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału oraz wspomaga funkcjonowanie wzroku.
  • W 100 g jarzębiny znajduje się 35-45 mg witaminy C. Można więc powiedzieć, że to zioło lecznicze ma jej tyle, co popularne owoce cytrusowe i doskonale sprawdzi się podczas przeziębień.
  • Na Syberii popularna jest kuracja sokiem z owoców jarzębiny, którą stosuje się w profilaktyce oraz leczeniu zewnętrznych i wewnętrznych hemoroidów. Należy go pić 3 razy dziennie (po 30 g) np. zmieszanego z wodą lub miodem.
  • Napar z owocu jarzębiny stosuje się jako lek moczopędny oraz przy schorzeniach wątroby, nieżycie żołądka i zaburzeniach przewodu pokarmowego.

Pyszny owoc leczniczy!

No to teraz czas na najsmaczniejszą cześć artykułu, czyli informacje o tym, co można wykonać z jarzębiny. Warto pamiętać, że roślina ta w medycynie ludowej była stosowana od wieków szczególnie przy grypie i leczeniu chrypki, natomiast nasze babki robiły z niej pyszną konfiturę. Pamiętajmy, że z owoców tego zioła leczniczego (jeszcze zdążymy je zebrać tej jesieni!) możemy przyrządzić:

  • dżem,
  • konfiturę,
  • mus,
  • sok,
  • syrop,
  • nalewkę,
  • likier.

Warto pamiętać, że jarzębinę możemy z powodzeniem łączyć z innymi owocami. Dobrym przykładem jest dżem jabłkowo-jarzębinowy lub mus jarzębinowy z dodatkiem dyni. Mam też gdzieś przepis na pyszne ciasto z jarzębiną, obiecuję go wykopać i w najbliższym czasie zaprezentować Wam. A może Ty masz jakiś przepis z wykorzystaniem jarzębiny?

Dołącz do newslettera, bądź na bieżąco i...
Odbierz propozycję 7 przepisów śniadaniowych!
Zobacz również
Sprawdź podobne artykuły
Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Tonik z jarzębiny do cery tłustej

Jarzębina działa również w służbie urody i zdrowej cery. Jej owoce można wykorzystać do zrobienia np. toniku do cery, którą kwalifikuje się jako tłustą. Będziesz potrzebować: garść dojrzałych owoców jarzębiny alkohol 40% (ok łyżeczka) Na początku zalej owoce warzącą wodą. Następnie rozgnieć je w n

Damian Rusek
4 lata temu
Noc nie jest od spania

Jak u Was wygląda wieczór? Kolacja, może jakiś film wieczorem dla relaksu… wybija 23-24, kąpiel i do spania? Tak to najczęściej wygląda, w końcu rano trzeba wstać do pracy. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób siedzi do późna, być może nawet 2-3 w nocy… ale u kucharzy to zdecydowanie częstsze zjawisko

Damian Rusek
5 lat temu
Czy kucharze mają życie prywatne?

Istnieją zawody, w których odsiedzisz swoje 8 godzin, wypisujesz się, wracasz do domu i aż do następnej zmiany nie myślisz o swojej pracy. Są również takie, w których zabieranie pracy do domu to norma i nieodłączna część branży. A jak to wygląda w kuchni? Jest gdzieś pomiędzy… Dobre rady, prośba o o

Damian Rusek
4 lata temu
Jak kucharze organizują sobie czas w pracy

Nie wiem, czy masz ogólne pojęcie jak wygląda praca w kuchni i jak to się dzieje, że dania, które w domu robiłbyś kilka godzin, w restauracji zjesz zazwyczaj do 30 minut od zamówienia. Lub może zastanawiało Cię kiedyś jak to się dzieje, że wszystkie potrawy są przygotowane równocześnie (zazwyczaj) z

Damian Rusek
2 lata temu
7 warzyw, które wzbogacą Twoją dietę

To, co jemy, odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu, a wybór odpowiednich składników odżywczych może znacząco wpłynąć na jakość naszego życia. W czasach, gdzie mięso często dominuje w naszych posiłkach, dobrze jest nie zapominać o warzywach. Są one nie tylko źródłem pysznych smaków, ale także niezbę

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Drzewko kawowe własnej uprawy

Jeśli w kwietniu wyrosła Ci rzeżucha, to w maju może wyrosnąć kawa! I jest w tym ziarno prawdy! Ziarno kawy arabskiej oczywiście 😉 Kawowiec jest rośliną niewymagającą, a przy tym bardzo okazałą. Jego błyszczące liście, pachnące kwiaty i czerwone owoce ożywią każdą przestrzeń. Wysiew Surowe ziarna

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Mleko nie tylko do picia

W wielu przypadkach mleko świetnie sprawdzi się w Waszym ogrodzie, na parapecie, czy w polu. 1. Mleko jako nawóz Wapń zawarty w mleku może przyczynić się do wzmocnienia roślin, a inne odżywcze dla ludzi i zwierząt składniki przyczyniają się do ochrony roślin. 2. Mleko może odkażać Stosując mleko w m

Damian Rusek
4 lata temu
Światło w tunelu dla gastronomii

Restauracje są otwarte już drugi miesiąc i przez ten czas było jak było: raz większy ruch, a w inny dzień pustki. Nawet weekendy nie zawsze były takie jak przed pandemią. Nieraz soboty przypominały wręcz środy. Coś ruszyło Dwa ostatnie tygodnie zdawały się być przełomem w tej kwestii. Nie tylko w t

Dorota Cendrowicz-Morek
2 lata temu
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Zupełnym przypadkiem udało mi się zdobyć bulwy rośliny na którą "polowałam" od dawna: TOPINAMBUR, czyli słonecznik bulwiastyłac. Helianthus tuberosus L. To mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Jest to roślina jadalna, a może pełnić także rolę rośliny paste

Damian Rusek
5 lat temu
Kimchi - czyli kiszona kapusta na ostro

Potrawa zapewne dobrze znana każdemu miłośnikowi kuchni azjatyckiej. W wielu restauracjach z kuchnią tajską podawana jest jako przystawka lub składnik dań. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej ciekawej potrawie oraz jej zastosowaniu, zapraszam do artykułu. Skąd pochodzi? Kimchi to tradycyjne dan

Damian Rusek
2 lata temu
Jak unikać pułapek żywieniowych

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie wysoko przetworzone może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Takie produkty zawierają zazwyczaj dużo sztucznych dodatków i konserwantów, są także bogate w cukier i tłuszcze, które mogą prowadzić do chorób serc

Damian Rusek
3 lata temu
Kto nie powinien być kucharzem?

Dziś postanowiłem trochę rozwinąć wątek zaczęty w artykule 10 znaków, że nie nadajesz się na kucharza, ponieważ uważam, że powinno się lubić swoją pracę. Warto się zastanowić przed wyborem drogi zawodowej, czy widzisz się w tej branży przez najbliższe kilkanaście lat i mieć świadomość jak wygląda Dz

Dorota Cendrowicz-Morek
3 lata temu
Przetwory z derenia

Przepisy kulinarne na przetwory z derenia o terapeutycznym działaniu. Dojrzałe owoce derenia mają ciemno-czerwony, nawet bordowy kolor, są miękkie, słodkie i lekko kwaskowe. Najsmaczniejsze są pod koniec lata i w październiku, kiedy same opadają już z gałęzi. Dlatego zbiera się je przez otrząsanie (

Damian Rusek
6 lat temu
Kucharz: artysta, złota rączka, elektryk...

Kucharz... widziałem to w telewizji! Prosty zawód, stoisz przy garnku, mieszasz w nim, potem układasz na talerzu danie ot i cała praca. Ale czy na pewno tak wygląda? No wiadomo, że czasem jest ruch, dużo zamówień, serwis i bieganina. Praca w dużym stresie, ale to wciąż tylko stanie przy garach. Okaz

Damian Rusek
2 lata temu
Co Wy macie z tymi zmianami w karcie

Pewnie od czasu do czasu bywasz w restauracji, a jeśli jesteś kucharzem, to przypuszczam, że częściej, niż byś chciał. W takim wypadku myślę, że ten artykuł będzie bliski Twojemu sercu. Jednak jeśli nigdy nie pracowałeś w kuchni i chodzisz do restauracji tylko dobrze zjeść, być może ten artykuł jes